Előre látták, hogy mi lesz

A magyarországi örmény nemzetiség képviselői próbálták megakadályozni a társát meggyilkoló azeri katona átadását, de a Fidesz politikusai nem nagyon álltak szóba velük.

Avanesian Alexan Artin, az országos önkormányzat elnökhelyettese
Avanesian Alexan Artin, az országos önkormányzat elnökhelyettese

Az örmények országos önkormányzata informális úton valamikor augusztus 20-a előtt kapta a hírt, hogy a magyar kormány arra készül: átadja Azerbajdzsánnak azt a férfit, aki baltával meggyilkolta örmény katonatársát Budapesten. Az örmények, miután meggyőződtek róla, hogy első hallásra hihetetlennek tűnő értesülésük megfelel a valóságnak, szerették volna felvenni a kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Mivel a kormányfőig nem jutottak el, más fideszes politikusokkal próbálkoztak: többek között Navracsics Tibor igazságügyi miniszterrel, miniszterelnök-helyettessel. Vele sem sikerült találkozniuk, a titkárságnál megakadtak. Avanesian Alex, az országos önkormányzat elnökhelyettese elmondta: Kövér László házelnökkel és Répássy Róbert államtitkárral néhány perc erejéig egy rendezvényen sikerült szót váltani, de arra, hogy érdemben foglalkozzanak az örmények érveivel, egyikük sem mutatott hajlandóságot.

Avanesian Alex közlése szerint a szintén fideszes Kupper Andrással, a Magyar–Örmény Baráti Tagozat vezetőjével telefonon tudtak beszélni: ő legalább megígérte, hogy igyekszik lépni valamit. A magyarországi örmények előre látták, hogy az történik majd, ami végül bekövetkezett: „a gyilkos Safarovot nemzeti hősként ünneplik Azerbajdzsánban, és egyetlen percet sem fog börtönben ülni”.

Az Országos Örmény Önkormányzat kedden délután ismerteti hivatalos álláspontját az ügyről. (Serkisian Szevánt, a testület elnökét nem sikerült elérnünk, mint megtudtuk, a keddi sajtótájékoztatóig nem kíván nyilatkozni.) A hazai örmények augusztusban felvették a kapcsolatot az örményországi külügyminisztériummal is, de diplomáciai lépések megtételéhez már nem volt elég idő. Avanesian Alex hozzátette: az érdemi fellépést nehezíti, hogy az Örmény Köztársaságnak csak Bécsben van nagykövetsége, az ottani diplomáciai képviselet látja el a Magyarországgal kapcsolatos teendőket.

Ehhez arra lenne szükség – jegyezte meg –, hogy a Bécsben székelő örmény nagykövetet beiktassák Budapesten. A hivatalos ceremónia megtartására azonban Magyarországnak egy éve nem sikerül időpontot találnia – mondta Avanesian Alex. Az örmény elnökhelyettes a fejlemények ismeretében valószínűnek tartja, hogy szándékos időhúzás áll a háttérben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.