A bojkott a hatalmat segíti, mégis félhet tőle a Fidesz

Már több alkalommal szóba került, hogy a súlyos demokráciadeficitre az ellenzék leginkább azzal hívhatná fel a figyelmet, ha a következő parlamenti választáson nem venne részt. Legutóbb Kolláth György alkotmányjogász fogalmazta meg, hogy a választási rendszer átalakítása során elképzelhető olyan helyzet, amelyben a demokratikus ellenzéknek meg kell fontolnia a választástól való távolmaradás lehetőségét.

Szabad-e részt venni a Fidesz most javasolt szabályai szerint a következő választásokon? – tette fel a kérdést Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) vezetője is, még tavaly novemberben. Azonnal meg is adta rá a választ: „hajlok arra, hogy nem”. Az új választójogi törvényről Gyurcsány megjegyezte, arról senkivel nem tárgyaltak, és ahogyan egypárti lett az alkotmány, egypárti lehet a választási jog is. A parlamentnek benyújtott – azóta elfogadott – tervezet szerinte minden elemében a Fidesznek kedvez, miközben hátrányba hozza az ellenzéket. Ezért Gyurcsány úgy véli, a bojkott lehet a megfelelő – legutolsó fegyverként bevethető – eszköz, „mert csak így láthatják a magyarok, csak így értheti meg a világ, hogy nincs kompromisszum az önkénnyel”.

Aki újabb győzelemhez akarja segíteni a Fideszt, hirdessen bojkottot – ez a véleménye Tóth Zoltán választási szakértőnek. A kormánypártok szerinte az ellenzék távolmaradása esetén is kapnának legalább másfél millió szavazatot, miközben – az érvényességi küszöb eltörlése miatt – jogilag elég lenne, ha jelöltjeikre a 106 egyéni választókerületben leadnának legalább egy-egy voksot, s ennél az országos listán sem lenne szükség nagyobb támogatottságra.

Tóth Zoltán hangsúlyozta: nemzetközi egyezményekből is fakadó kötelezettség, hogy Magyarországnak minden nagykorú állampolgára számára biztosítania kell az általános, titkos és közvetlen választójogot. Amennyiben ennek feltételeit megteremtik, egy parlamenti választás eredményét nemigen lehet kétségbe vonni. Akkor sem, ha nem indulna egyetlen ellenzéki jelölt sem, s bár emiatt sokan felháborodnának, az eredményt a jogszabályokra hivatkozva mégsem vonhatná kétségbe senki – véli Tóth.

– A tavaly elfogadott választójogi törvény jogilag támadhatatlan, és nemzetközi fórumok legfeljebb azt kifogásolhatják, hogy arról az elfogadása előtt nem folyt széles körű társadalmi párbeszéd – állítja László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Nyilvánvaló, hogy az egyfordulós rendszer bevezetése, az érvényességi küszöb eltörlése, a választókerületek határainak átrajzolása, illetve a győztes egyéni jelöltet is jutalmazó kompenzációs rendszer a Fidesznek kedvez, de mindezen a szakértő szerint nagyon nehéz fogást találni.

A választási bojkott lehetőségének felvetése tehát elsősorban politikai eszköz arra, hogy a nemzetközi közvélemény figyelmét is felhívják a készülő választási eljárási törvényre – legalábbis így látja a helyzetet László Róbert. Maga egyébként nem tartja valós lehetőségnek, hogy az MSZP tényleg nem venne részt a 2014-es parlamenti választásokon, inkább úgy gondolja: a bojkott lehetőségének felvetésével a párt a választási törvényekről folyó vitát próbálja maga irányítani.

Ha valamelyik ellenzéki párt valóban bojkottot hirdetne, azzal a választási eredmények legitimitását jogilag nem vonhatná kétségbe, politikai szempontból azonban igen – jelentette ki Krekó Péter, a Political Capital vezetője. Meglehetősen nehéz helyzetbe kerülhet ugyanis az a kormány – magyarázta –, amely százszázalékos parlamenti támogatottsággal rendelkezik, mert az ilyen kabinet nemzetközi kapcsolatait tekintve ellehetetlenülne, s elfogadottsága itthon is kétségessé válna.

A bojkott a Fidesz számára veszélyes fenyegetés lehet, amellyel a párt stratégáinak Krekó szerint mindenképpen foglalkoznia kell. A politológus úgy látja, ez akkor is igaz, ha a szocialisták nem feltétlenül gondolják komolyan. Az MSZP most rendkívüli eszközökkel él – fogalmazott –, hogy a rendszer rendkívüliségét jelezze, és ezzel a kormányoldalt szoríthatja sarokba.

LMP: Van az a helyzet

A választási bojkott lehetősége az LMP vezetőinek korábbi nyilatkozataiban is felbukkant már. Karácsony Gergely, a párt választási ügyekben illetékes politikusa a Klubrádiónak nyilatkozva korábban azt mondta: „Van a demokratikus verseny korlátozásának egy olyan foka, amikor a demokratikus pártoknak fel kell tenniük azt a kérdést, hogy nem kell-e bojkottálni a választást.” Karácsony akkor hozzátette: „Ilyen esetben, ha elveszik az állami támogatást a pártoktól, és közben pontosan lehet látni, hogy a Fidesz milyen mértékben nyúlja le a különböző gazdasági pozíciókat és az adófizetők pénzét hogyan forgatja át magánzsebekbe, szerintem meg kell fontolni a választás bojkottját is.” Az LMP frakcióvezető-helyettese a Népszabadság érdeklődésére most úgy nyilatkozott: az ökopártban nincs egységesen kialakított álláspont ebben az ügyben, de véleménye szerint az elmúlt két év arra tanította meg a közéletet figyelőket, hogy mindennél van még rosszabb is. „Nem tartom eleve kizárhatónak, hogy eljutunk egy olyan pontra, amikor a Fidesz oly mértékben lehetetleníti el a szabad választásokat, hogy a bojkott lesz az ellenzék egyetlen eszköze. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy ez a megoldás a teljes összeomlást is előidézheti, vagyis a bojkott ebben az esetben különösen veszélyes fegyver” – mondta Karácsony Gergely. Az előregisztrációt szerinte a Fidesz hiába vezeti be, mert annak alkotmányellenessége miatt „elképzelhetetlen, hogy az Alkotmánybíróság ne dobja ki a kukába”.

Az LMP politikusa lapunknak nyilatkozva elmondta még: őszintén reméli, hogy a demokratikus erőknek nem kell komolyan megfontolniuk a bojkott lehetőségét. „De sajnos a két év tapasztalata nem tesz minket optimistává” – tette hozzá. Arra a kérdésünkre, hogy az LMP adott esetben kész lenne-e egységesen kiállni egy valódi bojkott mellett, a politikus azt válaszolta: „Elvileg ez lehetséges forgatókönyv, de Isten őrizzen minket attól, hogy valóban mérlegelnünk kelljen!” (Sz. T. L.)

A rendszer jogilag támadhatatlan, amíg biztosítják az általános, titkos és közvetlen választás jogát
A rendszer jogilag támadhatatlan, amíg biztosítják az általános, titkos és közvetlen választás jogát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.