Bednárik Imre: Karantén

"Üdvözlöm önöket, Lendvai Szabolcs vagyok, az InfoRádió szerkesztője. Szeptembertől új budapesti frekvencián jelentkezünk, a 88,1 MHz-en. Tartsanak velünk! InfoRádió, szeptember, 88,1" – ezt a spotot sugározza hetek óta a hírrádió.

A mérsékelt jobboldali sajtóvállalkozáshoz, a CEMP-csoporthoz tartozó InfoRádiót a Médiatanács július közepén hirdette ki nyertesként a közösségi, tehát ingyenes frekvenciára kiírt pályázaton. Logikus és helyes döntés volt Magyarország első hírrádiójának ingyenes frekvenciát biztosítani, mert az InfoRádió tizenkét éve leginkább közszolgálati feladatokat lát el. Tizenkét év kiegyensúlyozottságra törekvő munkájának beérett a gyümölcse, súlyos tízmilliókba kerülő kereskedelmi frekvenciáról ingyenes közösségi hullámsávra válthat szeptemberben az InfoRádió.

A Klubrádió akkor miért nem?

A Klubrádió a 2010-es választások előtt nyerte el a 92,9 MHz-es, az InfoRádió új frekvenciájával azonos státusú ingyenes közösségi hullámsávot, de ezért azóta küzd a bíróságokon. És nemcsak ezért a frekvenciáért kell harcolnia, hanem a fennmaradásáért, a szólás jogáért. A csak fideszes jelöltekből álló Médiatanács minden lehetséges jogi eszközt, de a racionalitáson túli fondorlatot is bevet ellene – kifogásolja, hogy nincs aláírva és beszámozva a 95,3-es frekvenciára beadott pályázati dokumentum szöveges oldalainak üres hátoldala –, hogy elhallgattassa az ország másik hírrádióját, amely az Orbán-kormány tevékenységével kapcsolatos kritikus véleményeket is sugároz.

A Klubrádió ügye ma már a magyar sajtószabadságért folytatott küzdelem jelképe is. És nemcsak idehaza, hanem egész Európában. Ezért is nyilatkozta lapunknak az Európai Bizottság szóvivője, hogy Magyarországon továbbra is erős aggodalomra ad okot a sajtószabadság és a médiapluralizmus helyzete. A bizottságot komolyan aggasztja: fennáll a súlyos veszélye, hogy az ellenzéki hangok egyik fontos fóruma, a Klubrádió elveszíti a frekvenciáját. A bizottság a jogi procedúra végén nem habozik majd beavatkozni, ha ez indokoltnak mutatkozik.

Orbán Viktor nemzetközi elszigetelődésének egyik oka, hogy Magyarországon ismét küzdeni kell a sajtószabadságért, ezen belül a Klubrádió létéért, az ellenzéki hangok fórumainak fennmaradásáért. Egyre tragikomikusabb felidézni a válaszlevelet, melyet Orbán Viktor írt a Klubrádió sorsáért is aggódó Hillary Clintonnak. Azt állította ebben, hogy a hatóság mindent elkövetett e fontos sajtóorgánum megőrzése érdekében. Az ehhez hasonló ferdítések – mondjuk ki: hazugságok – nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy Orbán Viktor nem szívesen látott vendég Berlinben, Párizsban, Londonban, Washingtonban. Legfeljebb Bakuban. Ott, ahol nemzetközi jogvédő szervezetek szerint elnyomják az ellenzéket,megfélemlítik a sajtót,megsértik a szabadságjogokat, az uralkodó elit pedig korrupcióval átitatott oligarchiaállamot hozott létre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.