Brüsszelben még meghallják a Klubrádiót

Továbbra is komoly aggodalomra ad okot a sajtószabadság és a médiapluralizmus helyzete Magyarországon – közölte a Népszabadság brüsszeli tudósítójával Ryan Heath, az Európai Bizottság egyik szóvivője, aki hozzátette: szintén aggasztó az a jogi csata, amit a Klubrádió a frekvenciájáért vív a bíróságokon.

Az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja a magyar hatóságoktól kapott választ arra az adminisztrációs levélre, amelyben a bizottság a frekvenciakiosztási eljárásokra kérdez rá, köztük két, a Klubrádiót is érintő ügyben. A bizottság továbbra is szoros figyelemmel követi majd a magyarországi frekvenciakiosztási eljárásokat, és nem hezitál beavatkozni – tiszteletben tartva a folyamatban lévő bírósági eljárásokat –, ha azok a jogi elvárásoknak nem felelnek meg. (A médiahatóság a 95,3-as frekvencia pályázatáról formai okok miatt kizárta a Klubrádiót, először egy végzésben, amit már megsemmisített a Fővárosi Ítélőtábla, aztán egy határozatban. Utóbbit a rádió a bíróságon támadja meg. A 92,9-es frekvencia ügyében pedig a bíróság új elsőfokú tárgyalást rendelt el – A szerk.)

Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiaügyekkel is foglalkozó alelnöke már többször felemelte szavát a magyarországi sajtószabadság és a médiapluralizmus védelmében, így a Klubrádió ügyében is.

– A helyzet azonban továbbra is aggasztó – mondta lapunknak a szóvivő, hozzátéve, az Európai Bizottságot komolyan aggasztja: fennáll annak a súlyos veszélye, hogy az ellenzéki hangok egyik fontos fóruma, mint amilyen a Klubrádió, elveszíti a frekvenciáját, és kétségbeesett csatát kell vívnia a bíróságokon. – Tisztában vagyunk azokkal az érvekkel, melyek szerint a Médiatanács így akarja elhallgattatni a legbefolyásosabb ellenzéki rádióadót – mondta. A bizottsági szóvivő megjegyzi, azzal együtt, hogy a Médiatanácsnak joga van minden jogi eszközt és fellebbezést kihasználni, eközben a Klubrádió rendkívül hosszadalmas és bonyolult jogi csatába kényszerült. Ezt tovább bonyolítja és kiszámíthatatlanabbá teszi, hogy az alapvető jogi eszközt, a médiatörvényt közben módosították. A szóvivő megjegyzi, hogy míg az egyik bírósági ügy még tart, több más verdikt is úgy határozott a Klubrádiót érintő frekvenciakiosztási ügyben, hogy a Médiatanács eljárása nem volt teljesen összhangban a törvénnyel. A bírósági eljárások lezárása után a bizottság megvizsgálja, hogy szükség van-e uniós szinten jogi lépésekre ezeknek a frekvenciakiosztási ügyeknek az esetében – közölte lapunkkal Ryan Heath.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója lapunknak azt nyilatkozta, hogy a rádió jogászai gőzerővel dolgoznak a Médiatanács augusztusi, újabb törvénysértő döntése ellen benyújtandó fellebbezésen. A Médiatanács ugyanis a bíróság korábbi ítéletét semmibe véve határozatban mondta ki a jelenleg a Klubrádió által használt 95,3 MHzes frekvenciára beérkezett pályázatok alaki érvénytelenségét, és a hatóság úgy gondolja, hogy ezzel végleg pont került a korábban kiírt pályázati eljárás végére.

Mint ismeretes, a bíróság március közepén utasította a Médiatanácsot a győztesnek meghirdetett Autórádió Kft. kizárására, mert a cég pályázati anyagának oldalai nem voltak szabályszerűen beszámozva és aláírva. A csak fideszes jelöltekből álló Médiatanács ebből azt „vezette le”, hogy akkor át kell néznie újra minden pályázatot, és az alakilag hibásakat ki kell zárni. A Klubrádió pályázatát végül azzal a komikus, de egyben tragikus indoklással zárták ki, hogy a pályázati anyag szöveges oldalainak üres hátlapjai nem voltak beszámozva és aláírva. Arató András szerint a Médiatanács hónapok óta semmibe veszi a bíróság jogerős döntéseit, végzéseit. Sőt a Médiatanács szembeszegül a magyar igazságszolgáltatással.

A Klubrádió vezérigazgatója szerint a Médiatanács szándékosan okoz kárt a Klubrádiónak. Az elmúlt hónapok jogi hercehurcája alig teszi lehetővé a rádió finanszírozását. A hirdetők többsége ugyanis éves vagy legalábbis féléves büdzsében gondolkozik, a rádiónak pedig kéthavonta kell ideiglenes engedélyért folyamodnia. Ráadásul a Médiatanács nyilvánvalóan ellenséges magatartása a Klubrádióval szemben elriasztja a potenciális hirdetőket is. Ez pedig anyagi károkat jelent a rádiónak – közölte Arató.

A Klubrádió immáron tizedik alkalommal igényelt 60 napos ideiglenes műsor-szolgáltatási szerződése október elejéig érvényes.

A Médiatanács válasza Ryan Heathnek

A Médiatanács szóvivői irodája szerint „megtisztelő az a figyelem, amivel Ryan Heath úr, az Európai Bizottság egyik szóvivője illeti a magyar médiahatóság munkáját. A Médiatanács számára minden vélemény fontos, így fontos Heath úr véleménye is, különös tekintettel arra, hogy egy olyan tekintélyes szervezet egyik szóvivője, mint az Európai Bizottság.

A Médiatanács ezért ajánlotta fel már több alkalommal is a szóvivő úr részére, hogy ha a magyar médiaigazgatás mindennapi gyakorlatával kapcsolatban pontos és tényszerű információkra van szüksége, bátran forduljon hozzánk bizalommal. Sajnos miközben az elmúlt időszakban Heath úr többször is véleményt formált a magyar hatóság munkájáról, aközben egyszer sem találta fontosnak, hogy kapcsolatba lépjen velünk. Mivel nem tudhatjuk, hogy a szóvivő úr milyen forrásokból tájékozódik, így nem lehet véleményünk e források hitelességéről és objektivitásáról sem. Tiszteljük Heath urat és tiszteljük az ő véleményét, de meggyőződésünk, hogy ez a tisztelet a tényeket is megilleti. Tény pedig az, hogy Magyarországon senki sem akadályozza egyetlen rádió működését sem. A médiapia con felmerülő vitás ügyek jogállami keretek között, a jogállami intézményrendszer működése által nyerhetnek megoldást. Ha ez nem így volna, azt bárki jogosan kifogásolhatná. Egy demokratikus ország jogállami megoldásait kifogásolni azonban furcsa, szokatlan, közös európai értékrendünktől idegen gesztus lenne. Biztosak vagyunk abban, hogy Heath úrtól mi sem áll távolabb, mint hogy ebbe a hibába essen. Ezért továbbra is fenntartjuk, hogy ha a magyar médiahatóság munkájával kapcsolatban bármilyen információra lenne szüksége, forduljon hozzánk bizalommal” – közölte a Médiatanács szóvivői irodája.

Klubrádió – még megy az adás
Klubrádió – még megy az adás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.