Próbálkozik a kormány, de nem korlátozhatja az abortusztabletta alkalmazását

Elvetélni látszik az egészségügyi államtitkár törekvése, hogy mindenképpen megakadályozza a Magyarországon is regisztrált abortusztabletta gyakorlati alkalmazását.

A politikai szándék szakmai „feltöltésével” megbízott Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) lapunk birtokába került feljegyzése végigvette a lehetőségeket, miként lehetne megtiltani azt, amit szabad, illetve hogyan lehetne a szert ma is alkalmazó Rózsakert Medical Centert rákényszeríteni, hogy feladja az abortusztabletta alkalmazását.

A dokumentumból az is kiderül: nincs túl sok esély arra, hogy a kormányzat betiltsa a készítmény kórházakban való alkalmazását. Bár az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI–OGYI) regisztrálta az abortusztablettát, az alkalmazás kockázata, hosszú távú mellékhatásai miatt az eljárás engedélyezése nem történt meg. Hiába támogatja szakmai kollégiumi állásfoglalás hét éve a tabletta használatát Magyarországon is, a széles körű alkalmazásához májusig hiányzott a vegyület hazai gyógyszerhatósági regisztrációja. Ez az adminisztratív akadály elhárult, a tablettás terhességmegszakítás gyakorlati bevezetése mégis húzódik a kereszténydemokrata politikusok „aggályai” miatt.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár Nagy Kálmán KDNP-s képviselő és Harrach Péter frakcióvezető „noszogatására” májusban sietett bejelenteni, hogy Magyarország elutasítja az abortusztabletta alkalmazását. Szócska akkor azt mondta, hogy a készítmény regisztrálása nemzetközi kötelezettség volt, csak ezért történt meg. Hozzátette azt is, hogy a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért úgy döntöttek: a készítmény beszerzésére, forgalmazására, illetve OEP-támogatására nem kerül sor.

A GYEMSZI által a tabletta betiltását vizsgáló feljegyzés azonban egyértelműen azt állítja: az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező abortusztabletták egyedi beszerzésének tiltására sem az egészségügyi államtitkár, sem az egészségügyért felelős miniszter nem rendelkezik hatáskörrel, a hatályos jogszabályok ilyen jogkört nem adnak a számukra. A feljegyzés készítői a tablettás abortusz tiltására egyetlen megoldásnak vélik, ha a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium véleménye a kémiai terhességmegszakítás biztonságosságáról és hatékonyságságáról megváltozna. Szerintük csak a beavatkozást nem támogató kollégiumi állásfoglalás segíthet abban, hogy az orvosok ne ajánlják fel betegeiknek a tablettás terhességmegszakítás lehetőségét, és ne kezdeményezzék a szer egyedi beszerzését sem.

Lapunk úgy tudja, a szülészeti szakmai kollégiumot még nem kereste meg az államtitkárság azzal a kéréssel, hogy írja felül korábbi álláspontját, és változtasson az abortusztablettával kapcsolatos szakmai állásfoglalásán. Ha megtenné is, a szakmai kollégium nehezen teljesíthetné a kérést, hiszen a testület korábban többször is támogatta az abortusztabletta alkalmazását. Erre megvolt minden okuk, hiszen a gyógyszer használatával kapcsolatban van kedvező hazai tapasztalat. A kilencvenes évek elején a WHO kérésére több országban összehasonlították az abortusztablettát a terhességmegszakítás hagyományos módszereivel, s ehhez a programhoz csatlakozott a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika is. Az eredményeket az egészségügyi világszervezet publikálta. A megjelent cikk szerint a méhkaparással és a gyógyszerrel megszakított abortuszok esetében is csaknem azonos arányban fordult elő szövődmény. Kivéve a lázat és a fertőzést, amely gyakrabban fordult elő a kürettel elvégzett beavatkozásoknál. A vizsgálat adatai szerint a tabletta mellett szólt az is, hogy jóval kíméletesebb eljárásnak bizonyult, mint a hagyományos küret.

A nők számára a szer jelenleg egyetlen budapesti magánklinikán, a Rózsakert Medical Centerben érhető el, a magáncég több száz ilyen beavatkozáson van túl. A lapunk birtokába került feljegyzés így azt is vizsgálja, hogy ott miként lehetne megszüntetni a gyógyszeres abortusz lehetőségét. E szerint szakmai ellenőrzésre számíthat az intézmény, amelynek keretében azt vizsgálnák, megvannak-e a feltételei a Rózsakert klinikán az abortusz elvégzésének, jogszerűen végez-e terhességmegszakítást a magánrendelő. A tiltás lehetőségeit vizsgáló szakember a dokumentum szerint arra jutott, hogy csak átmenetileg, néhány hétre-hónapra van lehetőség a Rózsakert Centerben végzett tablettás abortusz felfüggesztésére.

A hivatalos procedúra

A jelenlegi szabályozás szerint, ha a terhességet nem orvosi okból kell megszakítani, a nő „súlyos válsághelyzetre” hivatkozva kérhet abortuszt. Ehhez az orvosi leletekkel el kell mennie anonim védőnői tanácsadásra, ahol felvilágosítják az örökbeadási lehetőségekről, az állami segélyekről, és beszélnek a terhesség megszakításának kockázatairól is. Majd három nap kötelező gondolkodási idő után a nőknek újabb beszélgetésre kell elmenniük. Ha ekkor is határozottan igennel felelnek arra a kérdésre, hogy el akarják-e vetetni a magzatukat, akkor a védőnő kiállítja a terhesség megszakításához szükséges kérelmet. Általában hét – ideális esetben négy-öt – napon belül végzik el a beavatkozást. Ehhez 29 710 forintot kell befizetni egy csekken, de az összeg szociális okból részben mérsékelhető vagy teljesen elengedhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.