'Megdöglötök, tolvaj népség!' - továbbra is feszült a helyzet Cegléden

Félnek minden idegentől a ceglédi romák, miután a több szélsőjobboldali szervezet megfélemlítő "sétát" rendezett a város peremén, az elsősorban romák lakta utcákban. A Jobbik teljes mellszéllességgel kiáll a provokáció mellett.

– Kit keresnek? Mit akarnak itt? – kiált ki félve a Cegléd peremén lévő, főként romák lakta Puttony utca egyik házából egy asszony. Sokáig kémleli az utcát, végül pedig csak percek múltán, férfiak kíséretében merészkedik ki az épületből. A hét vége óta óvakodik az idegenektől a Pest megyei város Csengeri nevű részében élő 20-25 roma család, de más is tanúskodik a feszült helyzetről. Még kedden is egymást érték itt a rendőrség járőrei.

– Félünk. Nagyon félünk! Szombat este óta nincs egy nyugodt percünk sem, alig aludtunk néhány órát, őrséget kellett szervezni, állandóan figyeljük, mikor bukkan elő megint a gárdisták serege. Volt olyan család, amelyik vasárnap hajnalban összepakolt, és azóta sem láttuk őket. Félnek visszatérni saját otthonukba! – mondja a házból kilépő Horváth Tünde, s egyre ingerültebben folytatja: a hét végén még csak ránk ijesztettek, mert még idejében ideértek a rendőrök. De ki tudja, itt lesznek-e a kommandósok, ha újra szükség lesz rájuk. S mi lesz, ha magunkra hagynak minket? Agyonlőnek, agyonvernek majd minket a gárdisták, csak mert cigányok vagyunk?

Az asszony két nappal a feszült hétvége után is az idegességtől, félelemtől remegő hangon számol be a történtekről. A városrészben szombat késő este mintegy négyszáz, sötét egyenruhát viselő férfi, elsősorban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és az Új Magyar Gárda tagjai vonultak „alakzatban” azokhoz az utcákhoz, ahol roma családok élnek. A helyiek szerint a félelmet, pánikot keltő sereg tagjai egy asszonyt megütöttek, többeket pedig fenyegettek. Horváth Tünde azt meséli, hogy a felvonulók közül volt, aki a kerítésre vizelt, más pedig a nemi szervét mutogatta a roma nőknek, mindeközben folyamatosan szidalmazták, fenyegették őket. Az asszony emlékei szerint azt kiabálták például, hogy „megdöglötök, tolvaj népség!” A Csengeri városrészben élők többen is elmondták, hogy a felvonulást vasárnap este újra megismételték az alakulat tagjai, de a rendőrség ekkor is nagy erőkkel védte a helyieket, így nem történt súlyos atrocitás.

A megfenyegetett roma családok által létrehozott „válságstáb” elnökét, Jakab Istvánt megdöbbentették a hét végi események. – Borzalmas, hogy félnünk kell saját otthonainkban, ráadásul mind a mai napig nem tudom, hogy egyáltalán miért fenyegettek minket. Itt Cegléden békességben élnek együtt a romák és a nem romák. Éppen vasárnap készült el a városban egy pihenőpark, amit közösen hoztunk létre. Itt nem voltak súlyos konfliktusok, semmi, ami indokolta volna ezt a barbár erődemonstrációt.

A férfi ugyanakkor megemlíti, hogy ma már több pletyka is van arról, miért éppen Ceglédre szervezett megfélemlítő „sétát” a Jobbik és az Új Magyar Gárda. Mint mondja, egyes hírek arról szóltak, hogy helyi romák elvették egy hároméves gyerek pénztárcáját, csakhogy ilyen esetről tudomása szerint a rendőrök nem kaptak bejelentést. Emellett – teszi hozzá – napvilágot láttak olyan álhírek is, amik szerint az önkormányzat további roma családokat telepítene a Csengeri városrészbe, s talán ezt akarták megelőzni a felvonulással.

A történtek „megdöbbentették” Földi Lászlót, a város polgármesterét (Fidesz–KDNP) is, mivel szerinte Cegléden semmivel nincs több vagy nagyobb konfliktus a roma családokkal, mint más hasonló méretű településen, sőt egyre több példa akad a jó kapcsolatra. A polgármester éppen ezért úgy fogalmaz: „Furcsa, s talán nem véletlen, hogy épp akkor szerveznek vonulást a gárdisták Jobbik-támogatással, amikor átadunk egy roma kezdeményezésre, romákkal közösen létrehozott parkot. Nem kevésbé furcsa, hogy épp a vonulás előtti napokban kezdték el terjeszteni a városban azt a minden alapot nélkülöző hírt, miszerint harminc-negyven roma családot költöztetnénk Ceglédre”. Mindezek miatt Földi László azt állítja: ez egy szándékosan „felfújt konfliktus”, alighanem az akció mögött álló szélsőséges párt politikai érdeke volt mindezt megrendezni.

Noha a helyi romák és a polgármester is úgy véli, hogy teljesen elfogadhatatlan, jogszerűtlen, ráadásul „indokolatlan” volt a felvonulás, a Csengeri városrészben, a romák lakta utcák közelében akadnak jó néhányan, akik úgy tartják, „ideje volt végre tenni valamit”.

– Az elmúlt években szinte mindent elloptak a cigányok a kertekből, kamrákból, ami mozdítható. Vittek virágot, vasat, kerítést, gépeket, szerszámokat. A rendőrség pedig semmit nem tett – mondja felindultan egymagát „egyszerű magyarnak” nevező helyi asszony, aki a hét végén szállást adott több, Ceglédre érkező gárdistának. – A múlt héten aztán betelt a pohár. Többen is a Jobbik meg az Új Magyar Gárda segítségét kértük. Ők pedig első szóra jöttek, segítettek, és kiálltak mellettünk.

Korondi Miklós, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi – egy ceglédi család kertjében tartott – sajtótájékoztatóján nemcsak arról beszélt „cigánybűnözést” emlegetve, hogy szükséges volt a fellépés, hanem egyenesen a romákat okolta a hét végi súlyos konfliktusért. Szerinte ugyanis a romák provokálták és támadták meg a Ceglédre hívott, a magyar családoknak „nyugalmat biztosító gárdistákat”. Mint fogalmazott, szombat este a „sétára induló gárdistákat” a „cigányok felfegyverkezve megkergették”. Ezek után pedig – fűzte tovább sajátos érvelését a politikus – épp az ország különböző pontjairól Ceglédre érkező „magyar hazafiaknak volt köszönhető, hogy a későbbiekben nem történt atrocitás”.

– Megálljt kell parancsolni végre a Jobbik ámokfutásának. Az államnak, a rendőrségnek, a politikusoknak és a közvéleménynek ki kell mondania, hogy ebből elég volt – nyilatkozta lapunknak Setét Jenő polgárjogi aktivista, aki részt vett a tíz romaszervezet közös, a Cegléden történteket elítélő hétfői állásfoglalásának megfogalmazásában. – Elég volt abból, hogy a Jobbik és szélsőséges szervezetei, szimpatizánsai következmények nélkül dúlhatnak fel településeket, terrorizálhatnak családokat, szíthatnak háborús állapotokat – mondta.

Még kedden is egymást érték a rendőrség járőrei a romák lakta Csengeri városrészben
Még kedden is egymást érték a rendőrség járőrei a romák lakta Csengeri városrészben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.