Fejér megye teljes rendőri vezetését magával ránthatja Ozora

Sárbogárd rendőrkapitányának vezetői megbízását már a múlt csütörtöki akció után visszavonatta Hatala József országos rendőrfőkapitány, de szinte biztos, hogy nem ő lesz az egyetlen rendőri vezető, aki beosztásával, sőt az állásával fizet majd a nevében Ozorához, amúgy az Igarhoz tartozó Dádpusztán, egy 50 hektáros magánterületen szervezett fesztiválon történtekért. Rendőrségi berkekben az NNI-nél történtekhez fogható személycseréket és szervezeti változásokat sem zárnak ki a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon. Bennfentesek a teljes megyei felső vezetés elcsapását valószínűsítik.

Rendőrségi berkekben az NNI-nél történtekhez fogható személycseréket és szervezeti változásokat sem zárnak ki a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon. Bennfentesek a teljes megyei felső vezetés elcsapását valószínűsítik.

Rendőrségi források már hétfőre jelezték a Belügyminisztériumnak „az ozorai ügyet is érintő, minden részletre és személyi kérdésre kiterjedő közleményét”, ám tegnap késő délután az ORFK visszakozót fújt. Lapzártánkkor az ORFK sajtóirodája mára ígért közleményt az ügyben.

A Népszabadság úgy tudja, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, illetve az annak keretei közt működő Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata (RSZVSZ) napokkal korábban vaskos jelentést tett le az ORFK vezetőjének asztalára, és az nem csak a területileg illetékes kapitányság vezetőjének a felelősségét vetette fel. A Nemzeti Védelmi Szolgálat (azon belül főleg az RSZVSZ) ugyanis a hivatalos közlések szerint már hónapokkal ezelőtt titkos információgyűjtésbe kezdett az igar-dádpusztai rendez vénnyel összefüggésben.

Hogy mi dolga volt a rendvédelmi szervek belső elhárításának a fesztiválon? Forrásaink szerint az interneten a Közép-Európa legbiztonságosabb drogpartijaként emlegetett fesztivál rendezői és a megyei rendőrség között gyanús szerződések köttettek. Nem mellesleg eközben többen rájöttek, amit a fesztiválokra járók tízezrei már évek óta tudtak, de sem a sárbogárdi kapitányság, sem a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság illetékeseinek nem tűnt fel eddig (vagy ha feltűnt, évek óta nem tettek ellene semmit): a magánterületen, rendőri biztosítás mellett folyó rendezvényen könnyebb drogot vásárolni, mint sört vagy kenyeret. Halálfejes zászlók sora jelezte, hol kapható kábítószer, az egyes drogsátrakon pedig kis táblákon sorolták fel, hogy ott konkrétan milyen drog kapható. A múlt pénteken, a rendőrség és hat szakhatóság összesen 480 fővel végrehajtott csütörtöki akciója után a helyzet annyiban változott, hogy a legtöbb fekete zászlót bevonták, s a dílerek a sátrak között sétálgatva kínálgatták portékájukat. Ha vevőre találtak, elmentek az addigra titkos helyre költöztetett raktárukhoz, és elhozták a kért mennyiséget.

Maga a csütörtöki összehangolt akció sem érte persze váratlanul a fesztiválon dolgozó dílereket. A 480 fős „hatósági hadsereg” több mint 120 autóból álló konvoját Igar-Dádpuszta környékén mindenki látta, aki csütörtökön a földeken dolgozott. Néhányan közülük színes ballonokat eresztettek a magasba, így jelezték a dílerek figyelőembereinek a közelgő veszélyt. Rendőrségi források szerint idővel a balloneregetőket is előveszik majd, előbb azonban a saját soraikban raknak rendet, majd a dílereket és segítőiket vonják eljárás alá.

A hét végén a rendőrség több nyilatkozatában is sajnálkozását fejezte ki, amiért nem tudja bezárattatni a „drogfesztivált”, mivel a területileg illetékes igari jegyzőt sehol sem találják. Nekünk sikerült. Gerzsi Jánosné a Népszabadságnak „elismerte”, hogy csütörtökön, amikor az akció volt, kicsit korában távozott a polgármesteri hivatalból egy temetés miatt. Pénteken azonban dolgozott, és a kormányhivatalban nyilvántartott mobilján egész hétvégén elérhető volt, de senki nem kereste.

– Láttam a tévében Garamvölgyi László szóvivő nyilatkozatát –mondta –, én azt úgy értelmeztem, hogy nem akarja a rendőrség bezáratni a már amúgy is a végéhez közeledő fesztivált – fogalmazott az igari jegyző, aki elmondása szerint az engedély kiadása előtt kikérte a szakhatóságok véleményét, és azok hozzájárulásukat adták a rendezvényhez. – Senki, a helyi rendőrség sem emelt kifogást, mindenki mindent elfogadhatónak, előírásszerűnek talált. Gerzsi Jánosné mindehhez hozzátette: korábban nem volt dolga a rendezvénnyel, tavaly azonban változott a szabadtéri rendezvényekre vonatkozó kormányrendelet, így már neki kellett engedélyeznie a fesztivált. Nem tudott arról, hogy ott folyamatosan és nagyban árulják a drogot. Arra a kérdésre, hogy a hírek hallatán saját hatáskörében elrendelhette volna a rendezvény befejezését, Gerzsiné azt mondta: mérlegelnie kellett a környéken élők érdekeit. Nagyon sokan adtak el gyümölcsöt és más saját termesztésű élelmiszereket a fesztiválozóknak, sokan dolgoztak ott árusként, alkalmi munkásként, több száz embert fosztott volna meg az előre tervezett bevételétől.

Egyes sajtóhírekkel ellentétben a fesztiválnak otthont adó, 50 hektáros terület nem egy nyugdíjas rendőré, hanem, miként arról már 2004 augusztusában lapunk beszámolt, Zimányi Dániel és családja tulajdonában van, ők bocsátják évről évre a szervezők rendelkezésére. A rendezvény biztonságáért a jegyző asszonytól kapott tájékoztatás szerint a Légió 2000 Vagyonvédelmi Kft. felelt, amelynek szakmai igazgatója a vezetői beosztásából most felállított sárbogárdi kapitány elődje, Enczi József. Szerettük volna őt vagy a cég vezetőjét megkérdezni, biztonsági cégként nem tűnt-e föl nekik semmi a fesztiválon, nem szúrtak-e szemet a drogárusító helyek. Délután négykor azonban a cégnél már csak az ügyelet vette fel a telefont. A cég által minőségbiztosítási okokból rögzített érdeklődésünkre a diszpécser azt közölte: „ilyen ügyekben” ilyenkor már senkit nem lehet elérni. Ő nem tudja felhívni mobilon az ügyvezetőt, hívjuk másnap, hivatali időben.

A rendőrség most többek között a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a fesztivál szervezőinek szerződéseit vizsgálja. Azokat, amelyek alapján a fesztivál kezdetétől a végéig egy járőrautó parkolt a bejáratnál. Kívül. Be ugyanis nem mentek a rendőrök, s valószínűleg a szél sem fújta feléjük a marihuána füstjét. Formailag a szerződések szabályosak. Mondhatni: tartalmilag is. Csak forrásaink szerint minden rendőrszakmai szabálynak és a józan észnek is ellentmondanak. Mert abból, hogy a rendőrség szerződésben vállalja egy rendezvény látható biztosítását, még nem következik, hogy nem teljesíti törvényben előírt kötelességeit, nem tart ellenőrzést egy a világhálón biztonságos drogpartiként hirdetett rendezvényen.

A sárbogárdi kapitányságon megfagyott a levegő a parancsnokmenesztésének hírére, a belső elhárítás döbbenetről, zavarodottságról, kétségbeesettségről, majdhogynem pánikról számolt be a rendőrség felső vezetőinek. Egy névtelenséget kérő forrásunk a Hajógyári-szigeten történtekkel vont párhuzamot: ott is rendőrök vigyáztak arra, hogy Vizoviczki László érdekeltségeire véletlen se törhessen rá senki, még maga a rendőrség sem, és itt is. S ahogy olykor-olykor Vizó érdekeltségeinek környékén is buktak meg dílerek, az ozorain is. De, legalábbis a rendőrség honlapján visszakereshető hivatalos közlésből kiindulva, az is régen volt, és csak egyszer. Hogy a tájékoztatás volt-e a rossz, vagy a felderítés, hamarosan kiderül.

Hogy megrendezik-e, megrendezhetik-e újra Közép-Európa legbiztonságosabb drogpartiját, ma még kétséges. Ha meg is rendezik, valószínű, hogy több rendőr vigyáz majd rá, és nem csak a kapuban állnak majd egyenruhások, vélhetően jó pénzért. Azonban az már szinte biztos, hogy a névhasználattal gondok lesznek. Ozora azzal, hogy nekik semmi közük a rendezvényhez, a megtévesztő névhasználat miatt pert fontolgat a szervezők ellen.

Elszáll – egy látogató felvétele a tavalyi fesztiválról
Elszáll – egy látogató felvétele a tavalyi fesztiválról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.