Megfutamodott az LMP Lázárvárosban

Az ökopárt nem indul vesztett csatába Hódmezővásárhelyen és egyik ellenzéki jelöltet sem támogatja.

Nem indít saját jelöltet a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson az LMP, sőt az ökopártiak a többi ellenzéki jelölt egyikét sem fogják támogatni – mondván, szerintük egyikük sem alkalmas a város vezetői posztjára. Mint arról lapunk korábban beszámolt: a volt fideszes frakcióvezető államtitkári kinevezése után időközi polgármester-választást írtak ki Hódmezővásárhelyen, az LMP pedig úgy döntött, hogy a jelöltállítás előtt kikéri a helyiek véleményét a lehetséges indulókról.

„Hódmezővásárhelyen elég komoly bravúr kell ahhoz, hogy az ellenzék valamelyik vagy közös jelöltje el tudja hozni a polgármesteri mandátumot. Ez a bravúr úgy nem hajtható végre, hogy a pártok adnak egy megbízható pártembert, akit a helyiek viszont nem támogatnak. Kicsit vissza kell lépni a pártlogikából és megnézni, hogy kinek van egyáltalán esélye arra, hogy megszorongassa vagy megverje a Fidesz támogatottját” – így érvelt nemrég Jávor Benedek, az LMP országgyűlési frakcióvezetője a Népszabadságnak adott legutóbbi interjújában. A politikus hozzátette, hogy ha van olyan jelölt, „akivel érdemes, sőt muszáj belevágni a versenybe”, akkor meg lehet és meg kell is tenni.

A jelölési folyamat végül mégis úgy végződött, hogy az LMP nem áll rajthoz a szeptemberi választáson. Oláh Péter, az LMP regionális választmányi delegáltja a Népszabadság kérdésére elmondta: többtucatnyi jelöltre érkezett ajánlás a július elején meghirdetett kampány során, közülük két olyan személy volt, akire több száz jelölés érkezett. „Míg Lázár János egyfajta parancsként jelölte ki lehetséges utódját, addig mi egy olyan személyt kerestünk, akit a helyiek elfogadnak és kritikus a jelenlegi városvezetéssel szemben. Havránek Ferenc (Zöld Baloldal) önkormányzati képviselőre és Balogh Jánosné mártélyi polgármesterre érkezett a legtöbb ajánlás. Mivel azonban a visszajelzések és a vélemények alapján az rajzolódott ki, hogy nincs tétje ennek a választásnak, ráadásul ha ellenzéki jelölt is nyer, egy fideszes többségű testülettel találja magát szembe, ami Esztergom példáját ismerve nem szerencsés. A két jelölt az LMP-vel való együttműködést nem utasította el, de a mostani választáson ők sem kívántak elindulni. Így az LMP nem állít jelöltet”– fogalmazott lapunknak Oláh Péter.

Arra a kérdésünkre, hogy jelen helyzetben támogatják-e a szocialista színekben induló Kiss Andreát, az ökopárti politikus azt válaszolta: egyik ellenzéki jelöltet sem támogatják, mert egyiküket sem tartják megfelelőnek a posztra. Az MSZP-s jelölttel kapcsolatban pedig Oláh megjegyezte: egy önkormányzati fenntartású iskola tanáraként a városvezetéssel szembeni érdemi kritika nem várható tőle, önkormányzati képviselőként az elmúlt két évet is „kritikátlanul ülte végig”.

„Kívülállóként nehéz magyarázatot találni arra, hogy az LMP beletörődött, nem indít polgármester-jelöltet a hódmezővásárhelyi időközi választáson. Önmagában sem a választás – egyébként vitathatatlan – esélytelensége, sem az LMP újszerű jelöltállítási módszerének kudarca nem jelent elégséges magyarázatot”– ezt Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője mondta lapunknak. A szakértő hozzátette: egy időközi választás nem csupán a végeredményről szól, hanem arról is, hogy egy párt az ilyenkor feltámadó országos figyelmet kihasználva mutassa be legfontosabb politikai üzeneteit, felmérje erejét, és komolyan vehető tényezőként mutassa meg magát a választók előtt.

„Jól látszik, hogy ennek az LMP-vel szemben a hasonlóan esélytelen MSZP és a Jobbik is tudatában van. Elméletileg minden politikai döntés mögött racionális indokok húzódnak, ezeket azonban ebben az esetben nehéz kívülállóként felismerni. Nem kizárt, hogy vannak olyan – pénzügyi, helyi szervezeti, infrastrukturális – tényezők, amelyek nem jutnak a szélesebb nyilvánosság tudomására. Ilyenek híján azonban a külső szemlélő számára stratégiai hibának tűnik a döntés. Azt a látszatot kelti, mintha az LMP eleve lemondana az ország egyes – kormánypártiként elkönyvelt – területeiről, illetve egyszerűen nem lenne mondanivalója a választók egyes csoportjai számára. Különösen káros üzenet ez egy olyan párt esetében, amelyet ellenfelei jobbról és balról egyaránt azzal támadnak, hogy sem »valós támogatottsággal«, sem komolyan vehető szervezeti háttérrel nem rendelkezik” – mondta az elemző. Molnár Zsolt, az MSZP kampányfelelőse az ügyben azt mondta: sajnálják, hogy nem jött létre az összefogás, és nem tudtak közös jelöltet állítani. „Így is megvan az esélye annak, hogy változás legyen Hódmezővásárhelyen. Ezért arra kérjük a jelöltet nem állító LMP szimpatizánsait, hogy támogassák a demokratikus ellenzéki oldal jelöltjét, a szocialista Kiss Andreát” – tette hozzá az MSZP-s politikus.

A polgármesteri posztért a Fidesz, az MSZP, a Jobbik és egy független jelölt száll harcba
A polgármesteri posztért a Fidesz, az MSZP, a Jobbik és egy független jelölt száll harcba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.