Akcióban az új szakszervezet

Hivatalosan is megalakult a Közmunkások Szakszervezete, az érdekvédelmi szövetséget a Borsod megyei Ricse nagyközség szocialista polgármestere vezeti, s társelnöki tisztséget kapott a szervezetben egy szocialista parlamenti képviselő is – értesült a Népszabadság.

Lapunk úgy tudja, hogy az érdekvédelmi szövetséget Vécsi István ricsei polgármester mellett (egykori MSZP-s parlamenti képviselő) társelnöki szerepben az a Komjáthi Imre és Nyakó István vezeti majd, akik szintén résztvevői, szervezői voltak a korábbi, „éhségmenetként” elhíresült borsodi tiltakozó akciónak. Nyakó jelenleg is az MSZP országgyűlési képviselője, s Komjáthi is tagja a pártnak. Az új szakszervezet a borsodi gyalogmenetből kinőtt Munkát-Kenyeret-Tisztességes Béreket! Egyesület érdekvédelmi „szárnya” lesz, amelyet egyúttal a politikai baloldal „élő lelkiismeretének” is szánnak. Az elmúlt időszak tapasztalatait felismerve és elemezve a borsodi mozgalmárok szükségesnek látták, hogy a több mint százezres közmunkásrétegnek is megteremtsék az elengedhetetlen érdekvédelmi hálót, ezzel elősegítve, illetve adott esetben kikényszerítve a jobb munkakörülményeket és fizetést. Úgy tudjuk, a közmunkás-szakszervezet főtitkári feladatait az MSZOSZ korábbi alelnöke, az egykori államtitkár, Kordás László látja majd el.

Megismétlik a menetet
Megismétlik a menetet

A szervezet vezetői a közeljövőben heti beosztásban járják végig a megyéket (először Borsod, Szabolcs, Nógrád és Heves kerül sorra), a cél októberig elérni a kétezres taglétszámot. Addig, amíg a szakszervezetet hivatalosan is be nem jegyzik, a jelentkezők szándéknyilatkozatokat írnak csak alá. A törvény tagdíjbeszedési kötelezettséget ír elő, az alapítók viszont mindössze „havi egy fémpénzt”, azaz minimum öt forint tagdíjat kérnek a csatlakozóktól. „Amint meglesz a kétezres létszám, a kormányhoz fordulunk és bértárgyalásokat kezdeményezünk a közmunkásbér minimum hatvanezer-kétszáz forintra való visszaemeléséről. Negyvenhétezer forintból ugyanis, hiába mondják, nem lehet megélni” – fogalmazott kérdésünkre Komjáthi Imre, hozzátéve: olyan ügyekben is képviselni igyekeznek majd a közmunkásokat, mint például a heti bérezés megszüntetése, illetve átalakítása havi javadalmazássá.

Úgy tudjuk, az egykori éhségmenetelők idén ősszel újabb gyaloglást is szerveznek, ezúttal a Nyírségből Nógrádig, közben fórumokat tartva és toborozva a szakszervezet új tagjait. Az „éhségmenet” egyéves évfordulójára is készülnek, a tervek szerint megismétlik majd a Budapest–Miskolc menetet; már amennyiben addig nem változnak érdemben a munkavállalás és a megélhetés körülményei az országban. Az egyesület szeptember végére konferenciát is tervez, amelyen az önellátó falu kialakításának lehetőségeit vitatják meg a részt vevő polgármesterekkel.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyiben csökkentheti a közmunkás-szakszervezet súlyát és mennyiben árthat a megítélésének, hogy a vezetői között szocialista politikusok vannak, Komjáthi Imre azt válaszolta: vállaltan baloldaliként „a baloldal élő lelkiismerete” szeretnének lenni, egyúttal nyomást gyakorolni az MSZP-re is, hogy térjen vissza a munkásmozgalmi gyökereihez. „A baloldaliság nem szégyen, a közmunkások ügye pedig nem pártkérdés. Mindenkit szívesen látunk a sorainkban, mert itt már a lét a tét!” – fogalmazott lapunknak a Közmunkások Szakszervezetének társelnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.