Újabb áruló az NNI soraiban? Az alvilág is nyomozásba kezdett

Kedden belső vizsgálat indult a Nemzeti Nyomozó Irodánál annak kiderítésére, hogy ki vagy kik juttatták el egy internetes portálhoz Radnai László Portik Tamás ellen tett rendőrségi vallomását.

Radnai állítólagos vallomása alapján kedden indított cikksorozatot a PestiSracok.hu internetes portál, tényként közölve, hogy a kecskeméti maffiaperben 2007-ben jogerősen 12 évre ítélt Radnai, aki egykor az illegális olajügyleteiről elhíresült Energol Rt.-ben cégtársa volt Portik Tamásnak, tavaly ősszel tett először terhelő vallomást egykori olajos társára. A lap szerint a vallomás jegyzőkönyve a birtokában van.

Az NNI a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kommentálta a hírt. A Népszabadság azonban több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy a PestiSrácok.hu első írásának megjelenése meglehetősen nagy felháborodást és döbbenetet váltott ki a nyomozóiroda munkatársai körében, és szinte azonnal belső vizsgálat indult az NNI-nél.

Az ügy több szempontból is kínos. Először is, mert tavaly, amikor Radnai vallomást tett a rendőrségen, állítólag kikötötte, hogy az NNI-vel nem áll szóba, mert úgy tudta, az iroda több vezető munkatársa közvetlen kapcsolatban áll Vizoviczki Lászlóval, és részben rajta keresztül, részben közvetlenül is, Portik Tamással. Ez is az oka volt annak, hogy tavaly ősszel (amikor a később a Vizoviczki-féle korrupciós ügyben letartóztatott két NNI-s vezető, a szervezett bűnözés elleni főosztály vezetője és egyik osztályvezetője, Gulyás Imre és Hopka Lajos még szabadlábon voltak) mondvacsinált okokra hivatkozva a Portik ellen nyomozó csoportot kiszervezték az NNI-ből.

Ez az állítólag Pintér Sándor belügyminiszter közvetlen utasítására elkülönített nyomozócsoport a Nemzeti Védelmi Szolgálattal (NVSZ) szorosan együttműködve (egyes források szerint az NVSZ telephelyén) nyomozott, nehogy a Portik elleni nyomozás adatai idő előtt eljussanak a célszemélyhez. Többek szerint így is kész csoda, hogy ez nem történt meg, miután Radnai első rendőrségi vizitjén szembetalálkozott Hopkával, akinek akkor még elvileg módjában állt kideríteni, miért vitték oda a jogerős büntetését töltő Radnait. Hopka azonban vagy nem foglalkozott az üggyel, vagy nem adta tovább az információt, mert ha megteszi, Portik nagy valószínűséggel elhagyta volna az országot, ahogy azt az Energol-ügy kirobbanása előtt is tette.

Radnait és védőjét felháborította az incidens, de neki is csak későbbre ígértek tájékoztatást. Minden jel arra utal, hogy az NNI-nél gőzerővel keresik az árulót. Ki, mikor és kinek adta át a jegyzőkönyvet, és esetleg kikerültek-e más bizalmas adatok és információk a nyomozóiroda speciális egységétől?

Nem hivatalos rendőrségi források célzást tettek arra, hogy a kihallgatásokról készült jegyzőkönyveket, vagy azok tartalmát akár maga Radnai is eljuttathatta a sajtóhoz. Radnai azonban védője útján kategorikusan visszautasította, hogy bármi köze is lenne ahhoz, hogy a kihallgatási jegyzőkönyve az internetes portálhoz került.

Egyébként a PestiSrácok.hu cikksorozatának első része kevés konkrétumot tartalmaz; ahhoz képest legalábbis, hogy mekkora riadalmat keltett az NNI-nél. Radnai – a cikk szerint – így vallott például a Cinóber néven ismert egykori strici megöléséről: „Portik Tamás 1998-ban mondta el neki és Csüllög Zsigmondnak, hogy az olajügyek miatt lövette agyon Cinóbert. Aztán 2001-ben Ferencsik Attila, alias Brazil (a kecskeméti maffiaper és számos büntetőügy vádlottja, az Energol Rt. alapítója) mondta el ugyanebben a társaságban, hogy az ő megbízásukból Jozef Rohác ölette meg Cinóbert, mert Lakatos Andráson, alias Kisbandin (őt a maffia pénztárosának tartották, a kilencvenes évek végén, állítólag sok nagykutya pénzével külföldre szökött, majd a rendőrség hazahozta, és többrendbeli csalás miatt 2004-ben elítélték, de utána ismét nyoma veszett – a szerk.) keresztül pénzt követelt tőlük”.

Rendőrségi körökben „egyfajta üzenetként” értékelik a vallomás kiszivárogtatását. Része annak az ellenkampánynak, amelyet Portik szabadlábon lévő társai indítottak az árulók (azaz a Portik ellen vallók) felkutatására. Állítólag szabályos hajtóvadászat indult az éjszakában, tisztázandó, hogy ki beszélt és ki nem.

Portik továbbra is kitart amellett, hogy a vádak (állítólag ő volt a felbujtója két gyilkosságnak, amelyeknek együttesen öt halálos áldozata és közel két tucat súlyos sérültje volt) abszurdak és nevetségesek, nem követte el a gyanúsításban megfogalmazott bűncselekményeket, és egyelőre nem tesz vallomást sem. A rendőrség ellenben a sok terhelő vallomásra hivatkozva fenntartja a gyanúsítást. Arról azonban nem beszélnek, hogy az egykori bűntársak terhelő vallomásain kívül vannak-e más, objektív bizonyítékaik is Portik és társai ellen.

Kérdés persze, meddig lesznek együttműködő tanúi a rendőrségnek, ha nem sikerül időben tisztáznia, hogy valóban az eredeti jegyzőkönyv került-e ki, vagy csak blöff az egész, s ha a valódi irat jutott illetéktelen kezekbe, akkor sikerül-e azonosítani az „árulót”.

Portik Tamást elszállítják a Pesti Központi Kerületi Bíróság Markó utcai épületéből
Portik Tamást elszállítják a Pesti Központi Kerületi Bíróság Markó utcai épületéből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.