Folytatódik a vezetőkeringő

Évtizedek óta nem cseréltek le egyszerre ennyi kórházigazgatót a magyar egészségügyben, mint most. Késő őszig csaknem száz egészségügyi intézmény menedzsmentjét cseréli le vagy erősíti meg az egészségügyért felelős államtitkárság. A Magyar Kórházszövetség kockázatosnak tartja az egészségügyi átalakítás közepette a teljes körű vezetőcserét, álláspontjuk szerint ugyanis több hátránya, mint előnye lehet a folyamatnak.

A kétfordulós főigazgató- és gazdaságivezető-csere második szakaszát hétfőn hirdette meg a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). Most a városi kórházak, a szakrendelők, illetve az első forduló 12, eredménytelenül zárult vezetői helyeire keresnek embereket.

Az első forduló nyertesei, huszonhárman, kedden írták alá az új munkaszerződésüket a GYEMSZI hivatalában. Lapunk úgy tudja: ebben már nem szerepel a három hónapos próbaidő, valamennyien, még a jelenleg 60 és 61 évesek is öt évre kaptak kinevezést. Igaz, sok olyan pontja is van a munkaszerződésnek, amelynek megszegése azonnali felmondással jár. Megbízólevelüket hivatalosan pénteken, Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől vehetik át.

Mint emlékezetes, hosszasan elhúzódva és botrányok közepette zajlott a főigazgatói és gazdasági vezetői pályázatok első fordulója. (A gazdasági vezetők máig nem kaptak értesítést arról, hogy nyertek-e vagy sem.) Az első körben meghirdetett 35 kórház, illetve szakrendelő főigazgatói pályázatának egyharmada érvénytelen lett.

Bár a hónapokkal ezelőtt közzétett kiírásban nem szerepelt korhatár, menet közben kihúzták a nyertesek közül a 62 éves vagy annál idősebb pályázókat. Azokban az intézményekben, ahol akadt fiatalabb – és a bírálók számára is elfogadható – jelölt, nyertest hirdettek, a többit érvénytelennek nyilvánították. Erre jutottak a meghirdetett álláshelyek egyharmadánál, azaz a 35-ből 12 esetben. Az ügy óriási felháborodást okozott a főigazgatók körében, a történtekről ők is a kormányzati weboldalról jutottak információhoz.

A tizenkét érvénytelen pályázatból csak kilencben lett volna nyertes 62 éves vagy annál idősebb főigazgató. Kettőben viszont azért nem hirdettek eredményt, mert a Fidesz-frakció nem tudott dűlőre jutni a szakállamtitkársággal Trombitás Zoltán ügyében. A volt fideszes politikus ugyanis a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatói székét szerette volna elnyerni, de nem bízott semmit a véletlenre, s megpályázta jelenlegi intézményvezetői állását is a Flór Ferenc Kórházban. Trombitás Zoltán nem kapta meg a Bajcsyt, viszont a jelenlegi munkahelyére sem hirdettek győztest.

Problémás eset a törökbálinti tüdőgyógyintézet is, ahol a 69 éves Fülöp Rudolf helyére nagy hirtelen beemelt Mark Alexander Federről utóbb kiderült: nem honosították időben a diplomáját, ezért nem felel meg a pályázati feltételeknek. A nagy reményű német fiatalember pechje, hogy azért nem kerülhetett sor időben a diplomája honosítására, mert a feladatra kijelölt hivatalnok éppen a szabadságát töltötte.

Az sem tett jót Mark Alexander Feder pályázatának, hogy az Origo megírta róla, galériatulajdonos, s némiképp furcsa, hogy őt nevezik ki a tavaly az Év kórháza címet elnyerő intézmény élére.

Fölmérik a lábtörlőket

A GYEMSZI-kompatibilis kórházigazgatónak leginkább kockás füzetre és rőfre van szüksége. Ezt bizonyítja, hogy a hivatal a lovak megszámlálása után a múlt hét végén ismét mérésre és számolásra kérte az intézményvezetőket, ezúttal a kórházban fellelhető melegpadlót és a lábtörlőket kell összeszámlálniuk. Egyebek mellett olyan kérdésekre kell válaszolniuk, hogy milyen jellegű (műanyag, textil) és méretű lábtörlőjük van. Ha nincs, tartanak-e igényt rá? Ezt kivel takaríttatják, és meddig szól a szerződés? A kérdések alapján feltételeztük, hogy piacfelmérésről van szó, ám ezt a feltételezésünket a GYEMSZI határozottan visszautasította.

Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai kórház igazgatója tegnap írta alá a GYEMSZI-ben az új munkaszerződését
Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai kórház igazgatója tegnap írta alá a GYEMSZI-ben az új munkaszerződését
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.