Nemkívánatos választók

A „választási feliratkozás” az előzetes regisztrációnak felel meg. Azaz a 2014-es parlamenti választásokon már erre kell készülni – mondták fideszes források a Népszabadságnak, miután Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában közölte: a választási eljárásról szóló, ősszel megalkotandó törvényben rögzítik a feliratkozást.

Eszerint a parlamenti választáson csak az előzetesen feliratkozottak vehetnek majd részt. A feliratkozásra azonban hosszú idő áll rendelkezésre. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a külföldön élő választók levélben is szavazhatnak. Aki feliratkozik, az a jelöltállítás megkezdésétől kezdve minden papírt, információt megkap. Aki nem akar részt venni, kimarad – konstatálta Orbán Viktor, hozzátéve: arról van még vita, hogy a feliratkozók számára kötelezővé tegyék-e a részvételt a választáson.

A Fidesz erőteljesen belenyúl a választási szabályokba
A Fidesz erőteljesen belenyúl a választási szabályokbaFOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS

A Népszabadság május közepén írta meg: a Fidesz vezérkarában „nem kis esélyt” látnak arra, hogy a következő országgyűlési választásokon már lesz előzetes regisztráció. Erre már a választójogi reformot előkészítő Áder János is utalt tavaly. Tavasszal munkatársunknak az egyik fideszes vezető azt mondta a regisztrációról, hogy az „intellektuális cenzus” lenne, a regisztráció ugyanis minimálisan elvárható gesztus egy aktív, tudatos választótól. Az előzetes regisztráció Magyarországon az 1920-as években is működött, és az Egyesült Államokban is létezik.

A nem tudatos, illetve a „nemkívánatos” szavazók adminisztratív-hatósági távoltartását szolgálja – emlékeztetett. Mivel a választások napja előtt meghatározott idővel kellene regisztrálni, ez azt feltételezi, hogy azok járulnak az urnákhoz, akik józan, tudatos megfontolások alapján voksolnak a nemzet jövőjére, „és nem a választási kampány finisében az ellenfelet démonizáló, lebutított kampányszövegekre vevő vadbarmok” – fogalmazott akkor lapunknak egyik fideszes forrásunk, kijelentésével nagy felzúdulást keltve.

Az előzetes regisztráció – információink szerint – mindazonáltal Orbán Viktor javaslata, és a Fidesz vezérkarában Kövér László és Kósa Lajos is határozottan támogatja. Balog Zoltán viszont, aki azóta humán csúcsminiszter lett, a kiszivárgott hírek szerint ellenezte, hiszen azzal a mélyszegénységben élők és az iskolázatlanabbak kiszorulnának. Tavasszal egy konferencián Gulyás Gergely, a Fidesz jogi szakpolitikusa is azon a véleményen volt, hogy nem látja szükségét az előzetes regisztrációnak, noha tudna érvelni mellette.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Magyar Nemzetnek tegnap azt mondta: a pártelnökség szerint szükséges a jelenlegi rendszer módosítása, mert e nélkül nem biztosítható a külföldön élő és dolgozó magyar választók részvétele. A várakozásokkal ellentétben nem az előzetes regisztráció lenne a választáson való részvétel feltétele, hanem a feliratkozás – tette hozzá. A feliratkozásra a fideszes elképzelés szerint a teljes választási ciklus alatt lehetőség lenne egy adott időpontig, például februárig. Az eddig a népesség-nyilvántartás adatai alapján összeállított választói névjegyzék helyére tehát a feliratkozások alapján készített lépne.

Kósa szerint a regisztráció passzív részvételt jelent, a feliratkozás viszont aktív választói magatartást. Fideszes források a háttérben azt mondták, a „feliratkozásnál” a francia modell azt jelenti, hogy a népesség-nyilvántartásban választókorúnak elkönyvelt állampolgárok közül csakis azok vehetnek részt a választásokon, akik születési helyük és idejük bejelentésével felvetetik magukat a lakóhelyük szerinti névjegyzékbe, de ez nem lenne kötelező évente – a választások előtt, meg nem határozott időszakban kellene jelentkezni.

Fideszesek közt vita tárgya az a miniszterelnöki közlés, miszerint azok számára, akik feliratkoztak, legyen kötelező a voksolás. „Ez nem lenne helyes” – fogalmazott egy forrásunk, ennek ugyanis „túl direkt jellege lenne”, azt pedig sokan nem szeretik a választók közül. De van olyan ismert fideszes politikus is, akinek az a véleménye, hogy az előzetes regisztráció, vagy ha úgy tetszik, a „választási feliratkozás” kockázatos a Fidesz számára, megjósolhatatlan ugyanis, hogy használ-e a pártnak, elősegíti-e a győzelmét. „Az tűnik biztosnak, hogy a feliratkozás az LMP-nek kedvezne – hiszen az ő választói a leginkább iskolázottak és tudatosak –, minden más spekuláció” – mondta forrásunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.