Portik-ügy: Titokzatos kapcsolatok

A Népszabadság belügyminisztériumi forrásból úgy értesült, hogy vizsgálatot rendeltek el Portik Tamás állítólagos titkosszolgálati kapcsolatainak feltárására. Az 1998-ban négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás, valamint az 1996-os Prisztás-gyilkosság ügyében felbujtóként letartóztatott Portikról több, egymástól független forrás is állította: kiváló rendőrségi és titkosszolgálati kapcsolatai voltak.

Nem is csak, sőt nem elsősorban a más ügyben a közelmúltban szintén letartóztatott Vizoviczki László révén. A jó hatósági kapcsolatokra lehet következtetni például Portik anyósának blogbejegyzéséből, amely szerint veje 24 óra alatt le tudta cseréltetni felesége útlevelét; megkapta azokat a beadványokat, amelyeket anyósa ellene tett a rendőrségen, és többször hivatkozott különféle rejtélyes kapcsolatokra.

Utóbbiról sokan úgy vélték, ez csak az olajügyeket megúszó férfi minden alapot nélkülöző kérkedése. Csakhogy nemrég több volt, illetve ma is aktív rendőrségi tisztviselő elmondta lapunknak, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2004-ben nemcsak az Energol-ügyből ismert Radnai Lászlót és társait akarta rács mögé juttatni (őket az úgynevezett kecskeméti maffiaügyben sikerült is), hanem Portikot, és a régmúlt ügyeivel összefüggésbe hozható, még szabadlábon lévő társait is.

Azt a nyomozást azonban valamiért „le kellett állítani”. Lapunknak adott interjújában Pintér Sándor belügyminiszter nemrég nyíltan beszélt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi vezetői, és a Bécsből nemrég hazahozott Jakubinyi Róbert sajátos kapcsolatáról. Pintér Jakubinyit a hazai szervezett bűnözés legrégebben ismert vezetőjeként említette, tényként közölte, hogy a férfit az NBH támogatta, s akkoriban „nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva sok mindent el lehetett intézni”.

Ma még csak konkrétumokat mellőző szóbeszédeket hallani Portik és a titkosszolgálat vélt-valós kapcsolatáról. Nem tudni, mit nyújthatott Portik a nemzetbiztonságiaknak, amiért megérte éveken át bújtatni, eltussolni az ügyeit, megakadályozni az ellene tervezett rendőrségi nyomozás elindítását. Abból, hogy a BM vizsgálódni kezdett az ügyben mindenesetre feltételezhető, hogy nem teljesen megalapozatlan a szóbeszéd, vagy legalábbis – talán épp a Jakubinyi-ügy miatt – a tárca vezetői sem merik kizárni annak a lehetőségét, hogy „Portik Tamásnak is voltak befolyásos támogatói”.

Nem tudni, a nemzetbiztonságnál vezetett aktái nyíltak meg, vagy – egyelőre ez tűnik valószínűbbnek – volt üzlettársai okozták a vesztét. Több forrásból is megerősített tény azonban, hogy hétfőn félbeszakították Radnai László fegyházbüntetését. A döntést egészségügyi okokkal indokolták. Megszüntették a kényszerintézkedést nemrég a más bűncselekmények miatt házi őrizetben tartott Tanyi Györggyel szemben is. Portikot ismerők szerint ők ketten, esetleg még egy-két volt energolos vallhatott rá, bosszúból.

Bár Tanyival összefüggésben nem zárják ki, hogy ő Vizoviczki ügyében tanúskodott, amiért a szórakozóhely-birodalom tulajdonosa őt és csapatát, amellyel egyes mulatóit őrizte évekig, lecserélte az olcsóbb (kenőpénzen vett) rendőrportára. Ez a lépés nemcsak anyagilag mért Tanyira súlyos csapást, de a tekintélyét is lerombolta az éjszakában. Az egykori olajügyek ismerői állítják, hogy több „olajos vezér” az 1997. árpilisi letartóztatásokat (talán éppen a védőangyalainak köszönhetően) sikeresen elkerülő Portikra bízta a pénzét, két-három milliárd forintról is szó lehetett.

Egy fillért sem kaptak belőle vissza – így szól a fáma. Kérdés persze, hogy a hatóságokkal láthatóan együttműködni kész egykori olajosok (akiknek alkuajánlatát évekkel ezelőtt még mereven elutasította a rendőrség) mennyit és mit tudnak, s vallomásuk mire lesz elég majd a bíróság előtt, már ha egyáltalán eljut odáig az ügy. Az is érdekes, rögzítette-e bárki is (a titkosszolgálat, már ha érintett volt az ügyben Portik Tamás, vagy azok, akik most ellene fordultak) az egykori beszélgetéseket.

A polgári titkosszolgálat épülete Budapesten
A polgári titkosszolgálat épülete Budapesten FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.