Köztársasági minimum

Elsősorban szervezetépítéssel tölti a nyári időszakot a demokratikus ellenzéki oldal, szinte mindegyik párt és mozgalom megerősödve kíván nekivágni az őszi politikai szezonnak.

Az MSZP folytatja a programíráshoz kapcsolódó szakmai egyeztetéseket és „workshopsorozatot”, a tanácskozás szinte mindegyik területet átfogja, így többek közt az egészségügy, az oktatás, a gazdaságpolitika, a romaügy vagy épp a genderpolitika, azaz a női jogok érvényesülésének kérdéseit. A szocialistáknál nyáron kijelölik a témafelelősöket is, ezzel megkezdődik egyfajta karakterépítés: a jövőben minden témakörnek „saját arca” lesz, a foglalkoztatáspolitikáé például Gúr Nándor pártalelnök.

Az MSZP szeptemberre elszámoltató-szembesítő kampánnyal is készül a kormánnyal szemben, de őszig megkezdődik az új választókörzetek politikai felelőseinek a kiválasztása is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy akit körzetfelelősnek választanak, és jól teljesíti a kitűzött feladatokat, várhatóan az egyéni körzet jelöltje is lehet majd 2014-ben. Mesterházy Attila pártelnök mindegyik körzetet végigjárja majd, emellett folytatódik a megyei szervezetek technikai átvilágítása is. Ősszel várható a lapunk által már megírt „ráncfelvarrás” és külső megújulás, illetve a nemzetközi kapcsolatok szorosabbá tétele; úgy tudni, hogy most a francia vezetéssel teszik aktívabbá az együttműködést.

– Folytatjuk a korrupciós oligarchaügyek feltárását! A közbeszerzési döntőbizottság és a Közgép sem pihenhet a nyáron – mondta sejtelmesen lapunknak Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője. Az ökopárti politikus elmondta, hogy a Lehet Más a Politika folytatja nyáron az országjárását, de megjelennek a különböző nyári fesztiválokon is. Újra megrendezik az ökopolitikai nyári egyetemet, amely ezúttal nemzetközileg is nyit majd a fiatalok felé, de napirenden kívánják tartani a földtörvény kérdéseit és a különböző földügyeket is. Jávor hangsúlyozta, hogy már nyáron megkezdik a 2014-es választásra való felkészülés részeként a választási és kormányprogram megtervezését a szakpolitikai műhelyekben, de elkészül a már hagyományosnak mondható alternatív költségvetésük is.

Az LMP-vel közösen készíti a „Köztársasági minimum” programját a 4K! mozgalom. Istvánffy András szervező lapunk kérdésére elmondta, hogy a végső csomagot várhatóan ősszel fogják bemutatni. Addig elsősorban stratégiaalkotással foglalkoznak, újragondolják, hogy a 4K! honnan hova jutott, és mire kell a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnie. „Jövő tavaszra, de legkésőbb 2013 közepére az ellenzéknek el kell döntenie, hogy miként tud és akar együttműködni” – tette hozzá Istvánffy.

Varju László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója lapunknak azt mondta: a nyári időszak lehetőséget fog adni a szervezeti megerősítésre, de a DK a tartalmi ügyekre is nagy hangsúlyt kíván fektetni. – Az egészségügy és az oktatás átalakítása olyan feszültségeket okoz, amelyekre mindenképpen fel kell készülni – fogalmazott Varju. Hozzátette: a DK szakpolitikai konferenciái és helyi fórumai folytatódnak, ahogyan továbbra is tart a „Nemzeti inzultációs kérdőívek” begyűjtése. A pártigazgató kérdésünkre hozzátette: a szeptember eleji hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás újabb kampány- és ajánlócédula-gyűjtési feladatot állít a párt elé, amellyel kapcsolatban Varju ismét leszögezte, hogy a DK kész közös jelöltben gondolkodni a demokratikus erőkkel.

– Munkával telik a nyár is, nem ültünk le – ezt már Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke közölte a Népszabadság megkeresésére. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, hogy folytatódik a mozgalom „dühös magyarok” elnevezésű tiltakozósorozata is a következő hónapokban, de a nyári időszak alapvetően a szervezetépítéssel telik majd, miután a Szolidaritás egyesületté alakult át, és ez újraszervezést igényel a struktúrában is.

– Ősszel készülünk az első küldöttgyűlésünkre, de a terveink között szerepel egy nagy közös, a demokratikus ellenzéki oldalt ismét összefogó kormányellenes demonstráció is. El kell érni végre, hogy ne külön-külön, hanem együtt csináljunk valamit – fogalmazott Kónya, a részletekről azonban egyelőre nem nyilatkozott.

A Szolidaritás a január másodikaihoz hasonló, közös ellenzéki demonstrációt tervez őszre
A Szolidaritás a január másodikaihoz hasonló, közös ellenzéki demonstrációt tervez őszre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.