Orbáni helyzetfelmérés az IMF-tárgyalások előtt

A miniszterelnök konzultációt kezd a politikai szövetségesekkel és a gazdasági partnerekkel.

A politikai kormányzás jegyében konzultációsorozatot folytat Orbán Viktor a Fidesz és a kormány politikai és társadalmi szövetségeseivel, egyházi vezetőkkel – tudtuk meg. A miniszterelnök július 16. és 31. között cserél eszmét a Fidesz azon politikai partnerszervezeteivel (Kereszténydemokrata Néppárt, Fidelitas, Lungo Drom, Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége, Nemzeti Fórum, Kisgazda Polgári Egyesület, Vállalkozók Pártja), amelyekkel 2010 márciusában, a parlamenti választások előtt szövetségesi szerződést írt alá.

Lapunknak kormánypárti források azt mondták: jövő hétfőn Orbán Viktor a KDNP-vel mint „első számú” szövetségessel konzultál, Semjén Zsolt KDNP-elnökkel, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszterrel, Harrach Péter frakcióvezetővel és a párt szűk vezérkarával. A miniszterelnök az előzetes tervek szerint tárgyal a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét vezető Demján Sándorral (VOSZ), Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, valamint más ágazati kamarákkal és egyházi vezetőkkel is. Nem Moncloa-paktum készül – mondta munkatársunknak egy kormányzati szereplő, hozzátéve: a miniszterelnök a választási partnerekkel, gazdasági és társadalmi szövetségesekkel az elmúlt két év tanulságait szeretné értékelni, egyszersmind áttekinteni a ciklus második felének legfontosabb feladatait.

Orbán Viktor feltérképezi, hogy mit bír el a társadalom
Orbán Viktor feltérképezi, hogy mit bír el a társadalom

Forrásaink szerint a parlamenti rendkívüli ülésszak lezárultával „elérkezett az idő arra, hogy a törvényalkotási teher mérséklődése után” működjön az intenzív kapcsolattartás azokkal a társadalmi-ágazati csoportokkal, amelyek rokonszenveznek a kormánnyal, de hiányolhatták eddig a kölcsönös eszmecserét. – Július 17-én érkezik Budapestre az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége. Azon kívül tehát, hogy a kéthetes konzultációsorozaton Orbán Viktor helyzetértékelést ad, fel is térképezheti: milyen széles lehet a kormány mozgástere az IMF-tárgyalásokon, „mit bírnak el” a gazdasági erők, munkáltatók, munkavállalók és a civil társadalom szereplői. E megbeszélések és az IMF-tárgyalások megkezdése előtt a parlament már csütörtökön elfogadja a 2013-as büdzsé sarokszámait. Másrészt az IMF-tárgyalóasztalnál a kormány részéről hivatkozhatnak a miniszterelnök által folytatott konzultációkon elhangzottakra, és arra, hogy a következő két év válságkezelését milyen keretek között képzelik el a társadalmi szervezetek képviselői – mondták lapunknak.

„Innentől kezdődik az izgalmas rész. Nem lesz ez sétagalopp. Nem lesz piros szőnyeg kiterítve, és az, hogy itt írják alá” – fogalmazott hétfő reggel Varga Mihály a köztévében annak kapcsán, hogy július 17-én megérkezik Budapestre az IMF és az EU tárgyalódelegációja. „Mi azzal a nyitottsággal fogunk leülni, amit korábban is mindig ígértünk, a kérdés az, hogy ott mi van a zsákban, mit szednek majd elő a tárgyalási témák közül. Itt egy kemény tárgyalás lesz, főleg adózási kérdéseknél számítok vitára. Olyan adók előkerülhetnek, mint például a vagyonadó, az ingatlanadó kérdése” – mondta a tárca nélküli miniszter. Varga Mihály szerint először a tények pontosítására és tisztázására van szükség, például ilyen, hogy mekkora a növekedés és a hiány. „A jövő év megint nagy kérdés, hiszen addig a költségvetés főszámait elfogadja a parlament, és mi azokat akarjuk majd ismertetni az asztalnál a tárgyalódelegációval” – tette hozzá.

Szerinte biztos, hogy a tranzakciós illeték ügye előkerül a tárgyalásokon, hiszen Simor András jegybankelnök –szavai szerint – már dörgedelmes levelet írt a kormánynak arról, hogy az új adónem sérti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. „De el fogjuk mondani, hogy miközben a bankok jelentős része fizetett bankadót, a jegybank ebből kimaradt, ezért mi azt gondoljuk, hogy a kincstár és a jegybank bevonása ennek az adónak az illetékességi körébe helytálló kezdeményezése volt a kormánynak” – hangsúlyozta Varga.

Az MSZP frakciója szeptemberre meghívta a minisztert, hogy adjon tájékoztatást az IMF-tárgyalásokról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.