Botrányos pályáztatás

Április óta pénz nélkül kell működnie számos jelnyelvi tolmácsszolgálatnak, holott a támogatást erre a költségvetésben rögzítik. A tolmácsokat tömörítő szolgálatoknak minden évben pályázniuk kell, ezután köt szerződést velük az illetékes tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A tárca az idén hónapok óta késlekedik a szerződéskötéssel és a kifizetésekkel, ezzel egyes szolgálatok a tönk szélére sodródtak. A pályáztatási rend szerint január közepén ki kellett volna írni az új pályázatokat, de ezt a tárca csak áprilisban tette meg, annak ellenére, hogy az előző évi szerződések márciusban lejártak. (A március és június közötti időszakra a minisztérium alkalmi szerződést kötött, de pénz a mai napig nem érkezett.) A minisztériumnak május 22-én kellett volna kihirdetnie, mely szervezetekkel köt június elsejétől újra, de már hároméves szerződést. Az EMMI e határidőt sem tartotta: annak a 21 szolgálatnak a nevét, amelyet támogatásra érdemesnek tartott, csak június elsején tette közzé.

A szolgálatok pénz híján egyre kétségbeejtőbb helyzetben vannak, hiteleket kell felvenniük, hogy a rezsi- és bérköltségeket fizetni tudják. A minisztérium korábbi megkeresésünkre azt a választ adta: a késlekedés hátterében az áll, hogy a pályázatot bonyolító Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) státusza megváltozott, hiszen korábban közalapítványként működött. Azt is közölték: már megkötötték a szerződéseket a nyertes szolgáltatókkal, hamarosan lesz pénz. Minderről a szervezetek mást mondanak: nincs még aláírt szerződésük. Ezért újra megkerestük a tárcát, ahonnan az a válasz érkezett, hogy „a nyertes pályázókkal a finanszírozási szerződések megkötése folyamatban van, jelenleg zajlik a szerződéskötéshez becsatolandó dokumentumok ellenőrzése és a finanszírozási szerződések megkötésének engedélyeztetése”. Ez különösen érdekes annak fényében, hogy Soltész Miklós államtitkársága két héttel ezelőtt feltett kérdéseinkre adott válaszában múlt időben fogalmazott, és már megkötött szerződésekről írt.

Újabb megkeresésünkre a tárca már elismerte, hogy a pénzek kifizetése valóban csúszik, de ismét az FSZK-ra mutogat: a támogatásokat nem az FSZK számlájáról kell lehívni, hanem az államkincstárnál megnyitott „pályázati költségvetési lebonyolítási számláról”. E számla felett az újjáalakult FSZK még nem rendelkezik, ezért „a keretlehívásokat nem tudja teljesíteni”. Ugyanakkor az FSZK honlapján az áll: „A Kormány 1121/2011. határozata értelmében Közhasznú Nonprofit Kft.-vé alakul a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány. A változás nem lesz hatással a napi munkamenetre.”

Nem csak a határidőkkel és a finanszírozással vannak problémák. Néhány napja ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az egyik szolgálat, a 90 dB Jelnyelvi Tolmácsszolgálat vezetője. Bonecz Ervin ezt azzal indokolja, hogy a siketvakok ellátására kiírt pályázatnál egy olyan szervezetet hozott ki az EMMI és az FSZK győztesnek, amely szabálytalanul és tisztességtelen eszközökkel pályázott. Egy másik pályázónál is felmerült a csalás gyanúja, mivel olyan tolmácsot szerepeltettek a pályázatukban, aki visszavonta korábbi nyilatkozatát, s erről a pályázónak volt tudomása. Az ügyvezető feljelentésében azt kérte, az ügyészség vizsgálja meg a pályázatok lebonyolításával megbízott nonprofit kft. felelősségét, mert a jelnyelvi programiroda vezetőjének esetében a hivatali visszaélés gyanúja is felmerül.

– A kiírásban egyértelműen benne van, milyen feltételeket kell teljesítenie a szolgálatnak ahhoz, hogy elnyerje a támogatást. Az elbírálásnál döntő szempont, hogy a szolgáltató milyen kompetenciájú szakemberekkel dolgozik. A siketvakok országos ellátását olyan szolgálat nyerte meg, amely az elbíráláskor nem felelhetett volna meg, mert a siketvakok ellátásához nem voltak meg a személyi feltételek. Olyannyira nem, hogy a szolgálat a pályázaton szintén induló, de sikertelenül szereplő Siketvakok Országos Egyesületéhez és a 90 dB Jelnyelvi Tolmácsszolgálathoz fordult szakemberért – magyarázza Bonecz Ervin, hozzátéve: olyan ember nevét is szerepeltették a pályázatukban, aki nem is él Magyarországon.

A tárca sajnálattal értesült arról, hogy „az egyik, támogatásban nem részesülő pályázó képviselője az illetékes hatóságnál feljelentést” tett. Visszautasítják a „rágalmakat”, és állnak a vizsgálat elé. A lapunkat megkereső szolgálatok szerint a pályáztatás jogszerű volt, de a nyertesek kihirdetése után az FSZK-nak olyan tények és adatok kerültek a birtokába, amelyeket vizsgálniuk kellett volna.

Úgy tudjuk, a minisztérium munkatársa, aki a pályázatok elbírálásában részt vett, a győztesnek kihozott szolgálat egyik munkatársának testvére. Erre vonatkozó kérdésünket a tárca elhárította: „a bírálóbizottság EMMI által delegált elnökének testvére nem munkatársa és nem is érdekelt egyik jelnyelvi tolmácsszolgálatban sem”. Ez azért érdekes,mert az illető maga jeleli fel a tolmácsolás igénybevételével kapcsolatos információkat a győztes szolgálat honlapján, és a Facebook-profilján is e szolgálat neve szerepel munkáltatóként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.