Sajátjait okolja a vereségért a szocialista jelölt

Mindössze tizenkét szavazattal kapott csak több voksot a Fidesz jelöltje a dunaújvárosi időközi önkormányzati választáson múlt vasárnap, a mandátumért folytatott verseny tehát meglehetősen kiélezett volt. A választókerületben azért volt szükség új voksolásra, mert elhunyt a mandátumot betöltő fideszes képviselő, Szilasi Sándor.

A megüresedett posztért két független jelölt mellett a Fidesz, az LMP, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció is elindította saját képviselőjelöltjét, a szocialisták a kereskedelmi középiskola megbízott igazgatóját, Magyar Andrást állították rajthoz. Az MSZP-sek meglehetősen bizakodóak voltak, mivel a körzet korábban „rendes baloldaliként” volt számon tartva; igaz, 2010-ben a Fidesz ezt is elhódította a szocialistáktól. A választásnak – az esetleges trendfordulón túl – az is tétje volt, hogy ha valamelyik ellenzéki jelöltnek sikerül elhódítania a mandátumot, úgy a dunaújvárosi képviselőtestületben a kormánypárti és ellenzéki képviselők száma 8-7-re változik, ami azt jelentette volna, hogy a fideszeseknek minden alkalommal kivétel nélkül jelen kellene lenniük a testületi üléseken ahhoz, hogy a többségüket biztosítani tudják.

Erre azonban nem lesz szükség, mert a meglehetősen alacsony (20,73 százalékos) részvétel mellett megtartott voksoláson a fideszes Nagy Zoltánné 295 szavazatot kapott, a szocialista Magyar András pedig csak 283-at. A harmadik helyen a független Kozma Erzsébet (110 voks), a negyedik helyen a jobbikos Csóka Bernát (56 szavazat), majd a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció jelöltje, Czuczor Zsolt végzett, ő 46 vokssal. A DK egyébként most először mérettette meg magát hivatalos választási versenyben. A hatodik helyen a független Szilágyi Miklós áll (36 szavazat), míg az LMP-s Gergely Ákos alig tizennégy voksot tudott begyűjteni. Az eredmény azt mutatja: ha az ellenzéki erők (akár csak az MSZP és a DK vagy az MSZP és az LMP) összefog, és együtt indul, akkor matematikailag megelőzhette volna a fideszes befutót.

A szocialista jelölt, Magyar András mégsem az ellenzéki összefogás hiányát, inkább sajátjait kritizálta az eredménytelenség miatt. Az MSZP-s politikus a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: erős kampányt csináltak kevés pénzből, a hibahatáron belüli eredmény mindenképpen jó. „Én a vereség okát nem a DK-ban, sokkal inkább a belső problémákban látom. Az MSZP-nek még mindig vannak olyan párttagjai, akik a személyes érdekeiket előbbre valónak tartják, mint a párt érdekeit. Ők voltak azok, akik hátráltatták a kampányt és ezzel a győzelmet. Voltak olyanok, akik tevőlegesen is inkább a fideszes jelöltet támogatták, például az egyik korábbi önkormányzati képviselőnk” – fogalmazott lapunknak Magyar András, de neveket és konkrét példákat nem kívánt mondani. A politikus hozzátette: bízik abban, hogy mindennek meglesz a következménye. „Mindent meg fogok tenni, hogy ezeket a személyeket eltávolítsuk a pártból” – fogalmazott Magyar András, hozzátéve: a Fidesszel fair kampányt folytattak, gratulál a győztesnek.

A Demokratikus Koalíció meglehetősen optimista és büszke volt a vasárnapi választás után: szerintük az eredmény azt bizonyítja, hogy a DK támogatottsága ott áll a parlamenti bejutás küszöbén. Molnár Csaba alelnök közleménye leszögezte, ahogy eddig, úgy a DK a jövőben is a demokratikus ellenzéki pártok összefogását kezdeményezi és támogatja. Vadai Ágnes, a párt országgyűlési képviselője lapunk kérdésére tegnap azt mondta: nem azt kell nézni, hogy a négyezer választásra jogosult közül csak negyvenegyen voksoltak a DK-ra, hanem azt, hogy ez a leadott voksok közel öt százaléka. Azzal kapcsolatban pedig, hogy ha száznál is több kopogtatócédulát adott le korábban a párt, akkor miért csak negyvenegy voksot tudtak begyűjteni, a politikusnő a mozgósítás tökéletlenségét okolta.

„Az LMP mindig rosszabbul szerepel, ha független jelöltek is indulnak, márpedig a mostani voksoláson két ilyen jelölt is részt vett” – magyarázta az LMP-s kudarcot Szabó Zsolt dunaújvárosi önkormányzati képviselő. Az ökopárt Fejér megyei koordinátora hozzátette: a kampányra nagyon kevés pénzük volt, a szavazóik viszont az átlagosnál nehezebben mobilizálhatóak. „Májusban, kedvezőbb körülmények között a párt jelöltje 17,43 százalékos eredményt ért el az időközi önkormányzati képviselő-választáson” – tette hozzá érvként Szabó Zsolt.

„A dunaújvárosi időközi választások megint csak egy újabb kísértést jelentenek arra, hogy a pártok a saját szájuk íze szerint értelmezzék az eredményeket” – ezt már Vasali Zoltán politikai elemző mondta lapunknak. A főiskolai tanár hozzátette: ez a kísértés természetesen annál erősebb, minél közelebb áll egymáshoz a kormánypártok voksainak száma a demokratikus erők támogatásának fiktív összegéhez. „Ahogy morzsolódik a Fidesz tábora, egyre többször alakulhat ki olyan helyzet, hogy el lehet játszani a gondolattal: az MSZP a DK-val közösen, akár még az LMP nélkül is győzni tudott volna. Így ezek az időközi eredmények a Fidesz leváltásának kényszere mellett is csak a számmisztika szintjén értelmezhetők. A magyarázatok pedig mindegyik részről unalomig ismertek. Az LMP közössége fél éve döntött az önállóság megerősítéséről, ráadásul a zöldek azt gondolják a szavazóikról, hogy azok másodlagos preferenciái se mutatnak egyértelmű szocialista szimpátiákat. Az MSZP láthatóan tehetetlen, hiszen eddig tett gesztusaiknak többségét a zöldek nem értékelték sokra. A DK pedig a leghangosabb, hiszen ők nyerhetnék a legtöbbet, bár láthatóan minden próbálkozásuk csak a távolságot növelte az érintettek között” – értékelt Vasali Zoltán.

A kohászvárosban az MSZP sokáig verhetetlennek tűnt
A kohászvárosban az MSZP sokáig verhetetlennek tűnt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.