Csúszásban a Széll Kálmán tér átépítése

Bár június 4-én lejárt a Széll Kálmán tér átépítésére kiírt komplex műszaki tervpályázat, a tender még nem zárult le. Az indulókat ugyanis hiánypótlásra szólították fel. A közbeszerzési pályázatot kiíró Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a tender jelenlegi szakaszában nem kívánt több információt adni az ajánlattevőkről, de bízik abban, hogy ez hamarosan sikeresen lezárul, és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a BKK jóváhagyása után megköthetik a szerződést.

A Népszabadság úgy értesült, hogy a korábbi műszaki terveket készítő Főmterv áll nyerésre. Így ő hirdetheti meg a területre vonatkozó építészeti pályázatot is. Mint ismeretes, a koncepciótervre vonatkozó előző pályázaton a Finta Stúdióval dolgoztak együtt. Az építészeti tervpályázatot egyébként a szerződéskötést követő 15 napon belül kell elindítania a nyertesnek. A feltételeket a majdani bírálóbizottság határozza meg, de már most tudható, hogy a kiírás jelentős mértékben támaszkodik a Főmterv és a Finta Stúdió korábbi koncepciótervére.

Ez szolgáltatta a jelenlegi – budai fonódó villamos, illetve a Széll Kálmán tér rekonstrukciójához szükséges engedélyezési és kiviteli tervek elkészítését, az engedélyezési eljárás lefolytatását, illetve a még szükséges vizsgálatok elvégzését célzó – tender alapját is. S ezen alapszik a főváros és az állam közötti támogatási szerződés is. Az építészeti pályázat kiírására, a pályázatok benyújtására, valamint azok elbírálására összesen 120 nap áll rendelkezésre, így eredményhirdetés késő ősszel várható.

Csakhogy az eredeti menetrend szerint júniusig le kellett volna bonyolítani mindezt, hogy azok eredményei alapján még az idén lefolytathassák az engedélyezési eljárást és a kivitelezői tendert. A legalább két évet igénylő munkálatokat ugyanis jövő év elején meg kell kezdeni ahhoz, hogy az uniós, illetve az állami támogatási szerződésekben meghatározott 2015. végi határidőre végezzenek. Ráadásul a pályáknak nem csupán késznek kell lenniük, hanem üzemelniük is kell a fenti határidőre, különben bezárul az uniós forrás, és ellehetetlenül mindkét projekt.

De mindenenekelőtt gyorsan meg kellett állapodni a térnél összeérő három, építési hatóságként is érintett kerület – I., II. és XII. – önkormányzatával az engedélyeztetési tervek részleteiről. A korábbi heves viták miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezért kérte a projektgazda BKK-t, hogy minden érintett önkormányzattól szerezzen be egy hozzájárulási nyilatkozatot. Ezt sikeresen teljesítette a BKK, bár a budai fonódó villamos Bem rakparti ága kapcsán még további vizsgálatok szükségesek a részletes műszaki tartalom kidolgozásához.

A BKK reményei szerint a csúszás ellenére idén ősszel megvalósulhat a kivitelezés első része – kábelezés – az Óbudai promenád projekthez kapcsolódóan. A projekt fő elemeinek kivitelezése viszont jövő ősszel kezdődhet meg, de reményeik szerint így is tartható lesz a 2015-ös átadási határidő. Az egyes elemek megvalósítási sorrendjét egyébként a műszaki tendernyertes határozza majd meg.

Mint ismeretes, a tér átépítésére hárommilliárd forintot adott az Orbán-kormány, amelyhez később uniós forrásokat is sikerült szerezni, illetve a Fővárosi Közgyűlés feltételesen további egymilliárdot szavazott meg. A beruházás teljes költségvetése jelenleg 12,39 milliárd forint. Ebből 3,2 milliárd forint jut a tér átépítésére. S ennyi talán elég is lesz. A Főmterv–Finta programja – Vérmező felé történő „áttörés”, a tér zöld tetős lefedése, a metrókijárat épületének átszabása – legalább ötmilliárdba került volna, de egy hasznos minimálprogramot már hárommilliárdból kihozhatónak tartottak.

A BKK elképzelései szerint az első ütemben elbontják a nem használt vágányokat, a tér peremére tolják a megmaradó megállókat, síneket és buszsávokat, a buszokat elterelik a Csaba utca, a Várfok utca és Krisztina körút közé eső szakaszáról, a tér egésze új burkolatot kap, és akadálymentessé válik. Megújulnak a tömegközlekedési megállók, valamint lift és mozgólépcső épül a rézsű oldalában. A metrókijárat legyezőépületét megtisztítják a toldalékoktól, a gyalogosforgalmat akadályozó építményeket elbontják. A tér így Budapest új minőségi találkahelyévé alakulhat.

A Finta Stúdió koncepcióterve a tér átalakítására
A Finta Stúdió koncepcióterve a tér átalakítására
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.