Vizoviczki-ügy: kecskére bízták a káposztát

Adócsalással és más bűncselekményekkel is meggyanúsíthatja az ügyészség Vizoviczki Lászlót a tőle és az érdekeltségeiben lefoglalt dokumentumok szakértői vizsgálatának befejezése után.

Forrásaink szerint az ügyészségi gyanúsításban megfogalmazott „vesztegetéssel fenntartott illegális rendőri védelemnek” legfontosabb célja az volt, hogy senkinek, egyetlen hatóságnak se lehessen valós képe a vállalkozó érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyek valós forgalmáról – ideértve az illegális prostitúcióból és a drogkereskedelemből származó bevételeket is. Bár védője szerint törvényes és ellenőrizhető forrásból származott az a 420 millió forint, amelyet a május 31-i rajtaütés során Vizoviczki lakásán készpénzben találtak, a hatóság azt valószínűsíti, hogy az összeg az érdekeltségébe tartozó cégek nyereségének „a háttértulajdonost” (azaz Vizoviczkit) megillető része.

Rendőrségi körökben a férfit egyre nyíltabban egyfajta bűnszervezet vezetőjeként aposztrofálják. Az elmúlt napokban sorra hallgatták ki az „érdekeltségébe tartozó” szórakozóhelyek vezetőit és dolgozóit, akiket rendőrségi kapcsolataik mellett arról is faggattak az ügyészek, hogy forgalmuk után mekkora részesedést fizettek Vizoviczki Lászlónak, illetve a közvetlen irányítása alatt álló cégeknek.

Szervezetszerű bűnelkövetésről beszélt az ügy kapcsán a Hír TV Rájátszás című műsorában Pintér Sándor belügyminiszter is. „Kecskére bíztuk a káposztát” – mondta Pintér arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem derült ki semmi a vállalkozóról, miközben a rendőrség hivatalosan évek óta nyomozott ellene. A Népszabadság úgy tudja, az ügy kapcsán a Belügyminisztériumban felgyorsították annak a törvényjavaslatnak az előkészítését, amely lehetővé tenné, hogy a jövőben bármikor ellenőrizhetők legyenek azok a vezető, felelős beosztású bűnüldözők és köztisztviselők, akik állam- vagy más védendő titkok kezelésére jogosultak.

Az e célra ma alkalmazott úgynevezett C típusú ellenőrzés, miként azt nemrég lapunknak adott írásos válaszában a Belügyminisztérium is elismerte, alkalmatlan a fontos beosztást betöltők biztonsági ellenőrzésére, esetleges bűnös kapcsolatainak kiszűrésére. Amennyiben a parlament is elfogadja a várhatóan még az idén beterjesztendő javaslatot, a jövőben a felelős beosztás betöltésének kezdetétől a megbízatás lejártáig, esetenként még azt követően is pár évig szúrópróbaszerűen bármikor ellenőrizheti a titkosszolgálat az érintettek feddhetetlenségét, kapcsolataik törvényességét.

A vasárnap elrendelt vizsgálat a rendőrséget és a katasztrófavédelmet állítólag már tisztázta a kiszivárogtatás gyanúja alól. Mint beszámoltunk róla, a rendőrség öt másik hatósággal karöltve pénteken átfogó ellenőrzés-sorozatot kezdett a Hajógyári-szigeten és néhány belvárosi szórakozóhelyen, lényegében Vizoviczki érdekeltségeiben. Az este tízkor kezdődő akció híre azonban este nyolckor már valamennyi ellenőrzendő szórakozóhelyre eljutott, így felkészülten várták az ellenőröket.

A rendőrség illetékesei szerint náluk percről percre nyomon követhető, hogy ki mikor értesülhetett arról, hogy mikor és hol lesznek ellenőrzések. Ráadásul a rendőrség és a katasztrófavédelem szombat éjszaka is végrehajtott egy akciót, annak híre előre nem szivárgott ki, ami azt sejteti, hogy az „árulót” most a civil hatóságok soraiban kell keresni. Hogy megtalálják-e, az persze erősen kétséges, hiszen a civil hatóságoknál telefonon rendelték be az embereket az akcióra, s belügyi forrásaink szerint már akkor közölték velük azt is, hogy milyen feladatot kell majd elvégezniük. Olyan is volt, akit ezek után telefonon arról értesítettek, hogy mégsem kell munkába lépnie. Rendőrségi körökben felvetődött, hogy a jövőben a velük együttműködő civil hatóságokra is a rendvédelmi szervekéhez hasonló szigorú szabályokat alkalmazzák az efféle akciók során, hogy ellenőrizhető legyen, ki mit tudott, ki milyen információt adott vagy adhatott tovább illetékteleneknek. Ehhez persze számos jogszabályt kellene módosítani.

Közben a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál és a Központi Nyomozó Főügyészségen is szinte naponta jelentkezik egy-egy „kisrendőr” azok közül, akik az elmúlt években szolgálati időben vagy azon kívül pénzért Vizoviczki érdekeltségeiben biztonsági őri feladatokat láttak el. Vallomásaikból lassan körvonalazódik, miképpen működött e szórakozóhelyek „illegális rendőri védelme”. Bár értesülésünket egyik szerv sem kívánta kommentálni, arra mind a két helyen figyelmeztettek, hogy aki még azelőtt tesz vallomást, hogy az ügyészség rátalálna és valamilyen korrupciós vagy katonai bűncselekmény elkövetésével meggyanúsítaná, az lényegében elkerülheti a felelősségre vonást.

Ki súgta meg, hogy ellenőrzés lesz a Hajógyári-szigeten?
Ki súgta meg, hogy ellenőrzés lesz a Hajógyári-szigeten? FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.