Sukoró: kötbérért perel az állam a meg nem épült kaszinó után

Az NGM felmondta a szerződést, majd benyújtotta a 2,1 milliárdos kötbérigényt.

Elutasította a magyar állam jogi képviselőinek kérelmét a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma: a hétfői tárgyaláson nem született részítélet abban a perben, amelyben a sukorói kaszinóberuházás meghiúsulása miatt a felperes nemzetgazdasági tárca 2,1 milliárd forintos kötbér megfizetését követeli a kaszinótenderen győztes KC Bidding Kft.-től, valamint a kötbérért részkezességet vállaló Ronald S. Lauder üzletembertől.

A sukorói King’s City-kaszinóberuházás látványterve
A sukorói King’s City-kaszinóberuházás látványterve

A sukorói King’s City-beruházással összefüggésben számos jogi eljárás zajlik, ezek közül kettő is ahhoz a kaszinókoncessziós szerződéshez kapcsolódik, amelyet még 2009 őszén kötött a pályázatot kiíró Pénzügyminisztérium és az eredetileg Joav Blum érdekeltségébe tartozó nyertes KC Bidding Kft., valamint a kaszinóberuházás megvalósulására 936 millió forint erejéig kezességet vállaló Ronald S. Lauder.

A kormányváltást követően fél évvel – 2011 januárjában – a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca szerződésszegésre hivatkozva felmondta a kontraktust, egyúttal a meghiúsult projekt miatt bejelentette igényét a kötbérre. (A szerződés felbontását azzal indokolták: a nyertes nem tudta igazolni határidőre, hogy tulajdonában van a kaszinó helyszíneként szolgáló sukorói terület.) A KC Bidding Kft. bíróságon támadta meg a nemzetgazdasági tárca lépését arra hivatkozva, hogy a szerződés felmondása jogszerűtlen volt. Tavaly februárban ugyanakkor a magyar állam is keresetet nyújtott be, 900 millió forintos meghiúsulási és 1,2 milliárd forintos késedelmi kötbért követelve.

Ebben a perben kérték hétfőn részítélet meghozatalát a magyar államot képviselő ügyvédek arra hivatkozva, hogy június 13-án a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is semmissé nyilvánította a sukorói telekcsere-szerződést. Az ítélet szerint a csereszerződéssel a felek megpróbáltak kibújni az ingatlanok nyilvános pályázaton történő értékesítése alól. A kötbérper hétfői tárgyalása furcsa közjátékkal kezdődött: kiderült, hogy a törvényszék ügygondnokot rendelt ki a másodrendű alperes, Ronald S. Lauder képviseletére.

Erre azért volt szükség, mert a közelmúltban megváltozott a kiemelt ügyekre vonatkozó polgári perrendtartás, eszerint a bíróságon a magánszemélyeket is kizárólag ügyvéd képviselheti. Mivel a Fővárosi Törvényszék nem tudta szabályszerűen idézni a tárgyalásra Ronald S. Laudert (ennek okairól szenvedélyes vita bontakozott ki a tárgyalóteremben), ezért az üzletember tudta nélkül jogi képviselőt, azaz ügygondnokot kerített a számára.

Csakhogy a hétfői tárgyaláson megjelent Lauder meghatalmazott ügyvédje, Köves Péter is. Az ügyvéd kérdésünkre elmondta: az üzletember egy véletlen folytán értesült arról, hogy egy számára ismeretlen ügygondnok kívánja képviselni az érdekeit, ezért Bécsből sürgősen küldött egy meghatalmazást Kövesnek. A tárgyalás érdemi részében a KC Bidding Kft. jogi képviselője bejelentette: a sukorói telekcsere-szerződés ügye még nem zárult le, mivel Joav Blum a jogerősen semmissé nyilvánított szerződés miatt a lehető legrövidebb időn belül felülvizsgálati kérelmet kíván benyújtani a Kúriához.

A törvényszék végül részítélet meghozatala nélkül napolta el a tárgyalást. Az indoklás szerint az érdemi döntés előtt célszerű megvárni, milyen ítélet születik a KC Bidding Kft. által indított eljárásban: az ugyanis alapvetőn befolyásolja a kötbérigények jogosságát, hogy az állam szabályosan vagy jogszerűtlenül mondta-e fel a koncessziós szerződést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.