Élesztgetik a faji gyűlölet lángját

A világ talán legtekintélyesebb tudományos lapja, a brit Nature minap megjelent száma terjedelmes cikkben foglalkozik azzal a tudományos nonszensznek minősíthető skandalummal, amely éppen egy hónapja tört ki – de a hazai sajtóban már anélkül csengett le, hogy a gusztustalan ügynek bármi következménye lett volna.

A lap Közép-Európával foglalkozó és a magyar tudományos életet jól ismerő tudósítója, Allison Abbott azt a május 14-én kipattant szégyenteljes esetet tárja most a világ tudományossága elé, amikor egy jobbikos képviselő igazolást kért és kapott egy magyar diagnosztikai cégtől, hogy nem rendelkezik sem „roma”, sem „zsidó génekkel”. A cikk ugyan kiemeli, hogy hivatalos részről elítélték a Magyarországon folytatódó etnikai és antiszemita célzatú erőszakos cselekedeteket (köztük a legutóbbi, Schweitzer József elleni inzultust), de az említett tudományos botrányban felszínre tört és máshol már lejáratódott rasszista képzelgések további önvizsgálatok alapját képezhetnék.

Név szerint említik a dokumentumot kiadó Nagy Gén Kft.-t (már a név is rosszízű asszociációkat sugall, amelyet csak erősít, hogy a cég honlapján a szakmai vezető mint a „multidiszciplináris orvostudomány” doktora szerepel, ami a bevett szakmai zsargon szerint már eleve komolytalannak hat – a szerk.), és kiemelik, hogy a vállalkozás a Nature által is jó hírűnek nevezett ELTE egyik irodáját bérelte a dokumentum kiadásának időpontjában, 2010 szeptemberében. A világ minden jelentős tudományos intézményében olvasott lap hozzáteszi: az igazolás, amelyen ki volt takarva a vizsgálatot végző orvos neve (valószínűleg érezte az illető, hogy ezzel átlépte a civilizált és tudományos világ Rubiconját – a szerk.), a szélsőjobbos képviselő genomjának 18, roma és zsidó etnikumra jellemzőnek mondott génvariánsát vizsgálta, és végkövetkeztetésként az illetőnél kizárta az ilyen ősöket. Jóllehet hozzáfűzték – idézi a Nature a dokumentumot –, hogy „a genetikai vizsgálat önmagában nem ad teljes és precíz képet a családfáról”, ezért a vizsgálatokkal kapcsolatban további tanácsadás szükséges.

Bár a cég a Nature e-mailes és telefonos megkeresésére nem reagált, idézik a vállalkozás honlapjának magyarázkodását. E szerint a sajtó „tévesen” értelmezte az igazolást, és „nem volt joguk megtagadni a teszt elvégzését”. Lydia Gall, a Human Right Watch nevű, amszterdami székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet Kelet-Európáért és a Balkánért felelős kutatója – a lapnak nyilatkozva – az Egészségügyi Tudományos Tanács állásfoglalását tartotta fontosnak, amely az igazolást szakmailag helytelennek, etikailag elfogadhatatlannak és illegálisnak nevezte, a cég ellen pedig ügyészi vizsgálatot kért. A tanács június 7-i ülésén megállapította, hogy az igazolás megsértette a 2008-as genetikai törvényt, amely hasonló vizsgálatokat csak egészségügyi okból engedélyez. Gall megjegyezte, hogy az ilyen dokumentumokkal magukat „tiszta magyarnak” beállítani igyekvő politikusok csak a faji gyűlölet lángját akarják élesztgetni.

A Nature idézi a Magyar Humángenetikai Társaság alelnökét, Raskó Istvánt, az MTA Szegedi Biológiai Központ genetikai intézetének igazgatóját is, aki a lapnak elmondta: a genom néhány helyén vizsgált variációkból tudományosan lehetetlen következtetéseket levonni valakinek az eredetére. „Ez a teszt teljesen képtelenség, és az ügy roppant ártalmas a klinikai genetika egészére nézve” – nyilatkozta a lapnak Raskó professzor. A lap végül megjegyzi, az ELTE most júniusban (!) megszüntette a cég irodabérleti szerződését, és idézi a szóvivőt, aki szerint az egyetemi kutatók semmilyen kapcsolatban nem állnak a Nagy Génnel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.