A Kékessy család révbe ér Tiszaigaron

Igazolódni látszanak a megérzései a Népszabadság azon informátorainak, akik már hetekkel ezelőtt megjósolták, hogy a lejárt haszonbérleti szerződésű tiszaigari földeket azért „nem lehet” újból bérbe adni helyi gazdálkodóknak, mert azokra az Orbán Viktorral kitüntetett viszonyban lévő egykori párizsi magyar nagykövet, Kékessy Dezső családja tart igényt.

Lapunk értesülései szerint az 1100 hektárnyi földet ideiglenes használat címén birtokló (és további több mint ezer hektár állami legelőt bérlő) Tiszaigari Mezőgazdasági Kft.-t – meglehetősen nyomott áron – a hozzáférhető céginformációk alapján a Kékessy család tulajdonában álló cég, a tiszafüredi Kollányi és Társai Kft. veszi meg.

Párizs, 2002. január 3. A párizsi magyar nagykövetségen Kékessy Dezső nagykövet megmutatta a sajtó munkatársainak a francia Nemzeti Érdemrend nagykeresztjét, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök kapott Jacques Chirac francia köztársasági elnöktől
Párizs, 2002. január 3. A párizsi magyar nagykövetségen Kékessy Dezső nagykövet megmutatta a sajtó munkatársainak a francia Nemzeti Érdemrend nagykeresztjét, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök kapott Jacques Chirac francia köztársasági elnöktől. A képen: Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, Orbán Viktor és Kékessy Dezső

A helyi gazdálkodók számára hozzáférhetetlen, egy tömbben lévő földterületből mindössze 240 hektárnyit pályáztattak meg tavaly, ám – annak ellenére, hogy idén február közepén elvileg megkezdődött a pályázatok értékelése – eredményt máig nem hirdettek. Közben a tiszaigari kft. bevetette a nála hagyott szántókat (a szóban forgó 240 hektárt is). A termést viszont (szó szerint és képletesen is) már a Kékessy cég arathatja le.

A Kollányi és Társai Kft.-ben az egykori nagykövet jelenleg nem tag, a feltételezhető névadó, Kollányi György azonban Kékessy Dezső unokaöccse, és régi társa a földszerzésben (Tokaj-Hegyalján, ahol az Orbán család is szőlészkedik, Kékessy megbízásából többször is Kollányi György vásárolt termőföldeket). A cég jelenlegi másik tulajdonosa a GSK Holding Kft. nevű gazdasági társaság, amely Kékessy Georges Sándor, Kékessy Dezső fiának kizárólagos tulajdona.

Nem cáfolva, hogy közel járnak a megegyezéshez, Bertalan József, a tiszaigari kft. ügyvezetője a Népszabadság kérdésére azt válaszolta: még le nem zárt ügyletről lévén szó, kérdezzük inkább a Kollányi és Társai Kft. illetékeseit. Kollányi György érdeklődésünkre szintén csak annyit mondott: aláírt szerződés nincs, egyebet pedig nem kíván az ügyről nyilatkozni.

– Egyre több olyan esetről kapok tájékoztatást a gazdálkodóktól, ahol a kiírt pályázatot érvénytelenítették, visszavonták vagy – a már lejárt határidő ellenére – nem bírálták el – állítja Szabó Rebeka, a földbérletügyet a Fejér megyei visszásságok kapcsán elsőként a közvélemény elé táró LMP-s képviselő. Mint lapunknak megjegyezte, ezekről a pályázatokról hivatalos adatigénylés keretében kért információkat az NFA-tól, és a kapott adatokat nyilvánosságra kívánja hozni.

Jelenleg a földalap a nyertesek nevén kívül gyakorlatilag mindent (a pályázati anyagokat, a pontozás részleteit és indoklását is) titokban tart, amit az ellenzéki politikus – mivel közvagyon osztogatásáról van szó – képtelen állapotnak tart. Az NFA értelmezése szerint ma egy nyertes pályázó sem beszélhet még a saját pályázatáról sem (például a sajtónak), az NFA-nak pedig nincs indoklási kötelezettsége a vesztesek felé, ilyen körülmények között átláthatóságról, társadalmi kontrollról nem lehet beszélni.

– Az általam eddig átnézett pályázati anyagok alapján egyértelmű, hogy a döntési szempontok között van olyan, ami nem vezethető le magukból a beadott pályázatokból. A döntések nem mindig tükrözik a pályázati kritériumokat, illetve a meghirdetett politikai célokat, és olyankor, amikor az elnyert földbérletek megyénként néhány gazdasági érdekkörhöz koncentrálódnak, nehéz ezt a véletlen számlájára írni – különösen úgy, hogy igen gyakran a láthatóan gyengébb pályázat nyer. Néha nagyon kilóg a lóláb – ha Orbán Viktor felcsúti „jobbkeze”, vagy másutt a Fidesz polgármesterjelöltje nyer –, de nem mindig ilyen nyilvánvaló a politikai összefüggés. Erre lenne jó egy hatósági vizsgálat – hangsúlyozza a képviselő –, ami elől azonban a kormány illetékesei mind ez idáig elzárkóztak.

Az újonnan földhöz jutó nyertesek informális beszélgetésekben gyakran azzal érvelnek, hogy hasonlóan zajlott az állami földek bérbeadása az előző kormányzati ciklusokban is: akkor ugyancsak pártközeli (de értelemszerűen a másik oldalon álló) pályázók indultak előnnyel. A valóságban azonban ez az analógia sántít, több ok miatt. Egyrészt, a kormányváltás előtti időszakban az állami földbérletek alig mozdultak (a legtöbb szerződést a rendszerváltás után, hosszú távra kötötték, alig néhány ezer hektár esetében járt le a terminus 2002 és 2010 között).

Másrészt, a mostani titkos pályáztatás nem volt divatban, és élt az elő-haszonbérleti jog intézménye (ez azt jelenti, hogy a korábbi bérlő megtarthatta a bérleti jogot, de csak akkor, ha a nyílt liciten nem érkezett jobb ajánlat). Harmadrészt: az állam területarányosan számítva nagyobb bevételhez jutott, hiszen magasabb volt az átlagos bérleti díj, és magáért a bérleti jog megszerzéséért is fizetni kellett, 1000 hektáronként nagyjából 100 millió forintot, természetesen a bérleti díjon felül.

– Budai Gyula az akkori szerződéseket sorról sorra átrágva eddig semmilyen törvénytelenséget sem talált – válaszolta lapunk kérdésére Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke. Szerinte a szokásos – és a mából visszanézve is jogszerű – ügymeneten egyetlen indokkal változtattak, de a jogszerűséget olyankor is betartották: 2009 második felében több nagy állattartó üzem pályázott támogatásért a trágyakezelés megoldásához, és esetükben a szükséges kiegészítő bankhitelnél a pénzintézetek legalább tízéves bérleti joghoz ragaszkodtak.

Ám ezekben az ügyekben is nyílt pályázat és licitálás előzte meg a földbérlet meghosszabbítását, és elő is fordult – Zalaszentgróton például –, hogy nem a korábbi bérlő nyert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.