'Ezt akarjátok, kedves fideszes barátaim?'

Reakciók és vélemények Nyirő József újratemetése kapcsán kialakult diplomáciai tragikomédiáról.

Magyarország részéről Kövér László házelnök próbálta diplomáciai mederben tartani a Nyirő József újratemetésével kapcsolatos eseményeket – csekély sikerrel. A vasárnapi megemlékezés előtt Kövér László „hisztérikus, paranoid és komikus reakciósorozatról” beszélt a román kormány fellépése kapcsán. „Az a hajtóvadászat, amit az urnák után folytatott a mai román kormány meg annak a belügyminisztériuma, már a komikum határát is jócskán átlépte” – mondta, hozzátéve, hogy a térdét csapkodta a nevetéstől az „abszurd komédia” láttán.

Ugyanő a megemlékezésen azt hangsúlyozta, hogy „győzelemre rendelt az a nép, amelynek olyan fia van, akinek a hamvaitól is félnek”. Az Országgyűlés elnöke szerint kevesen tudtak annyi lelki erőt adni a székelységnek, amennyit Nyirő adott és ad. Megemlítette, a halálra ítélteknek is kijár, hogy teljesítik az utolsó kívánságukat. Nyirő végakaratában csupán annyit kért, hogy hamvait a szülőföldjén temessék el, ám az akarata teljesülésére még várni kell. Kövér László megemlítette, hogy ő maga Nyirő életművében mindig szét tudta választani az irodalmat és a politikát. És ha már neki is sikerült ez, akkor az utókor is megtehetné.

Álurna, igazi őrizetbe vétel. Lukács Csaba újságíró, a Nyirő-újratemetés kommunikációs vezetője távozik a korondi rendőrségről
Álurna, igazi őrizetbe vétel. Lukács Csaba újságíró, a Nyirő-újratemetés kommunikációs vezetője távozik a korondi rendőrségről

Vasárnap este a Duna Televíziónak nyilatkozva az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: „Az történt, hogy a román hatóságok minden jogot félretéve, felrúgva, gyakorlatilag a Ceausescu-időkre emlékeztető módon próbálták meg megakadályozni azt, amit az Európai Unióban egy átlagpolgár minden további nélkül, tulajdonképpen akadály nélkül megtehet, tehát hogy a saját hozzátartozóinak a hamvait, akár holttestét hazahozza ide Erdélybe (...), és eltemesse annak rendje és módja szerint”.

Kövér László másnap is hallatott magáról az ügyben – hétfő reggel kabinetfőnöke útján szólt a nyilvánossághoz: azt üzente, hogy kegyeleti aktusnak tartja Nyirő József újratemetését, azzal kapcsolatban nem kíván ideológiai vitába bocsátkozni a román féllel. Veress László a román kormány, illetve a román külügyminisztérium által megfogalmazott bírálatokkal összefüggésben úgy fogalmazott: az Országgyűlés elnöke sajnálatát fejezi ki, hogy a román hatóságok közigazgatási úton megakadályozták az újratemetést. Hozzátette, a házelnök különösen sajnálja, hogy ebben a közigazgatási akadályoztatásban Székelyudvarhely magyar nemzetiségű polgármestere is aktív szerepet vállalt. Hozzátette, hogy a román hatóságok által Székelyföldön pünkösd idején emberi hamvak után folytatott „hajtóvadászat” nem méltó a román kormányhoz. Kövér László ezúton is jelezte: bízik abban, hogy az újratemetés miatt kialakult függő jogi helyzet megoldódik, és ezt követően megtartják majd a szertartást, amelyen részt kíván majd venni.

Az ügyben hétfőn megszólalt az LMP-is. A Lehet Más a Politika – idézzük – „sajnálatosnak tartja, hogy román hatóságok közigazgatási úton megakadályozták Nyirő József vasárnapra tervezett újratemetését”. Ezt Szél Bernadett, az LMP képviselője újságírói kérdésre válaszolta egy más témában tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, bíznak abban, hogy a helyzet mielőbb el rendeződni fog.

Bár a többi ellenzéki párt tegnap már nem szólalt meg a diplomáciai vitába, a Nyirő József megítélésével kapcsolatos álláspontjukat illetően nincs kétség: az MSZP Roma Tagozata például vasárnap közleményben tiltakozott az ellen, hogy „egy volt nyilas, nyíltan antiszemita és rasszista parlamenti képviselőnek az ünneplésében, éltetésében aktívan részt vállal a Fidesz–KDNP-kormány, mit sem törődve a hazai vallási és etnikai kisebbségek, valamint a demokráciához kötődő magyar emberek történelmi emlékezetével”. Leszögezik, hogy az újratemetés körüli szándékos kormányzati felhajtás „ízléstelen, minden politikai normát áthágó provokáció”.

Ami pedig a Jobbikot illeti: talán nem meglepő, de pénteki közleményükben arra szólítják föl a kormányt, hogy „végre álljon a sarkára és haladéktalanul lépjen fel a nyílt magyarellenes provokációval szemben”. Magyarországnak ugyanis nyilvánvalóvá kell tennie, hogy „nem tűri történelmi-irodalmi hősei emlékének meggyalázását”.

Az események vihart kavartak több közösségi portálon, köztük a Facebookon is, ahol Somogyi Zoltán elemző ezt írta vitaindítójában: „A magyar Országgyűlés pénzén, illegálisan Romániába csempészik egy nyilasként ismert, íróként nem jegyzett rasszista hamvait, mellyel szemben a román kormányfő élesen és jogosan tiltakozik, miközben az RMDSZ is ellenáll – csendben, polgármesterén keresztül, aki nem segíti a temetés megtartását. Hol tartunk?? Kövér Lászlónak azonnal le kellene mondania, Szőcs Gézával egyetemben. Különben senki nem mossa le rólunk, hogy nácitámogató kormányunk van. Ezt akarjátok, kedves fideszes barátaim? Egy ilyen országot? Miért kell a Fideszt behúzni a nyilasok mellé?”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.