Simicska szemet vetett bakonyi földekre?

Tavasszal a Bakonyban található Hárskúton lett állandó lakos Simicska Lajos felesége, Pusztai Zsuzsanna. A környéken élő gazdálkodók attól tartanak: a lakhelyváltoztatás fő célja, hogy a Simicska-birodalom megszerezhesse azokat a földeket, amelyeknek a korábbi pályázatát visszavonták, a közeljövőben viszont újra kiírják.

A PestiSrácok.hu nevű blog oknyomozó írása foglalkozik „Simicska Lajos és a Közgép-közeli üzlettárs” bakonyi terjeszkedésével. Az ügyben más alkalommal nyilatkozott már Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, az MSZP Veszprém megyei elnöke is, aki „örömmel üdvözölte” a térségben az új mezőgazdasági befektetőt, s ő is remélte: nem azért vonták vissza az ottani földpályázatokat, hogy megvárják vele az új jelentkezőt.

Hárskúton a Kossuth utcai egykori lábas parasztház nemrég a megújulóenergia-központnak adott otthont. A tetejére szélkereket szereltek, s a nap energiáját éppúgy felhasználták a működtetésére, mint az egyéb zöldenergiát. A ház környékén a korábban szélerőművekben gondolkodó Radzik Károly – a Hárskúti Agro Kft. nevű cégével – kecskefarmot alakított ki, és sajtüzemet szeretett volna felfejleszteni.

Radzik azonban tavaly Ausztráliába költözött, előtte eladta az ingatlanát. A PestiSrác tudomása szerint vevője a Simicskáékkal jó kapcsolatot ápoló nagyvállalkozó, Kosik János volt. A tulajdoni lap szerint jelenleg Simicska felesége, Pusztai Zsuzsanna birtokolja az épületet, s a hozzá tartozó földet. A kecskefarm működtetéséhez szükséges engedélyeket az illetékes hatóságok napokon belül kiadták neki.

A hárskútiak nem bánják, ha valaki fejleszt és munkahelyeket teremt a környéken. Tudósítónknak több helyi is elmondta: Radzik megújulóenergia-központja korábban közhasznú munkásokat alkalmazott. Azt remélik: ha felfut a kecskefarm és a sajtgyár, az munkát ad a helybelieknek.

Arról nincs tudomásuk, hogy kié lett a Kossuth utcai épület, a megkérdezettek közül egyetlen utcabeli válaszolta azt, hogy Kosik Jánosé, akinek már vannak birtokai a Bakonyban. Arról nem hallottak, hogy hivatalosan is Simicska felesége birtokolja a hajdani energiaközpont épületét.

A környékbeli földekkel tervező bakonyi gazdák azonban tudnak róla, s azt sejtik: nem a kecskefarm a nagy üzlet, az egész tulajdonszerzés azt a célt szolgálhatja, hogy Simicskáék megszerezzék az itteni földeket. Eddig két területre írtak ki pályázatot, ám azokat később visszavonták. Amikor ismét megjelenik a kiírás, akkor állandó hárskúti lakosként Simicska felesége már jogszerűen pályázhat rá.

– Vele szemben nincs esélyünk – mondta az egyik bakonyi gazdálkodó, aki kérte, hogy a nevét ne használjuk. Hozzátette: ha kiderül, hogy Simicskáék pályáznak, akkor ő biztosan nem jelentkezik, esze ágában sincs befolyásos ellenfeleket szerezni magának.

Az ügyben szerettük volna megkérdezni Simicska Lajost is, akinek elektronikus üzenetben azt a kérdést tettük föl: valóban szándékukban áll-e állami földterületeket szerezni a környéken? Megkeresésünkre lapzártánk idejéig nem reagált.

Hárskút, Kossuth utca 25. A tulajdonos: Pusztai Zsuzsanna, Simicska Lajos felesége
Hárskút, Kossuth utca 25. A tulajdonos: Pusztai Zsuzsanna, Simicska Lajos felesége
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.