Mozgó célpont a forint

Előrelépést ugyan nem hozott, de a piacokat így is megnyugtatta valamelyest az európai állam- és kormányfők szerdai találkozója. Az eurózóna válságát kezelő, illetve az európai növekedés beindítását segítő lépésekről legkorábban a június végi formális csúcson dönthetnek a tagállamok vezetői.

A befektetők azonban, úgy tűnik, már ennek a langyos semminek is örültek, ez az árfolyamok csendes visszarendeződésében és a tőzsdeindexek erősödésében egyaránt megmutatkozott. A magyar fizetőeszköz árfolyama is javult, az euró jellemzően 300 forint alatt volt tegnap. Így sincsenek könnyű helyzetben azonban azok, akik külföldi nyaralásukhoz szeretnének pénzt váltani, az optimális időpontot nem lesz egyszerű megcsípni. A forint érzékenyen reagál minden negatív hírre, és ez sokszor az indokoltnál is nagyobb kilengéseket eredményez az árfolyamban.

Amennyiben az európai adósságválság nem mélyül tovább, és a kormány az ősz elejére megállapodik az IMF-fel, az euró 280–300 forint között mozoghat – elsősorban a görögországi és az eurózóna híreitől függően. A következő egy hónapban a nyaralást tervezőknek június 4-re, 17-re és 22-re érdemes figyelniük: ekkor (ebben sorrendben) szavaz a parlament az IMF-tárgyalás elindításához szükséges jegybanktörvény-módosításról, újabb választások lesznek Görögországban, az uniós pénzügyminiszterek pedig az új magyar konvergenciaprogramról döntenek, melynek nyomán visszakaphatjuk a kohéziós alap nekünk szánt jövő évi keretéből zárolt 495 milliárd forintnyi támogatást. A válság persze nemcsak arra van hatással, hogy miből, hanem, hogy hová és mennyiért utazunk. A nyaralási piac kettévált, az olcsó és a luxusutakra van egyre inkább kereslet, míg a 100–200 ezer forintos árkategória célközönsége évről évre fogyatkozik. Az előfoglalási szezon tapasztalatai alapján látványosan nőtt az olcsó kategóriájú, azaz busszal vagy egyéni utazással elérhető nyaralási ajánlatok körében a foglalás, miközben a repülővel megközelíthető, amúgy nagyon népszerű mediterrán tengerpartokat mint középáras utakat egyre nehezebb eladni. 


Napozók a spanyolországi Cádizban. A korábban népszerű repülős, mediterrán tengerparti utazások iránt visszaesett a kereslet
Napozók a spanyolországi Cádizban. A korábban népszerű repülős, mediterrán tengerparti utazások iránt visszaesett a kereslet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.