A Fideszben felmerült a 'vadbarmok' kizárása a voksolásról

Gulyás Gergely egy a Political Capital által rendezett konferencián a múlt héten szükségtelennek nevezte, bár tudott érvelni mellette, hogy a választójogi törvényt kidolgozó Áder János tavaly nyíltan utalt rá: nemcsak a külhoni magyarok, illetve a kisebbségek kapcsán, hanem a magyarországi választóknál is bevezethetik az előzetes regisztráció intézményét.

Vezető fideszes politikusok tegnap munkatársunknak nyilatkozva „nem kis esélyt” láttak rá, hogy már a 2014-es választások előtt is lesz előzetes regisztráció.

– Ez intellektuális cenzus lenne – fogalmazott lapunknak egy fideszes elnökségi tag, hangsúlyozva: a választási eljárási törvényt még nem vitatta meg a párt vezérkara, így arról egyelőre nem tudható konkrétum. Viszont a regisztráció minimálisan elvárható gesztus egy aktív, tudatos választótól – tette hozzá. Egy másik kormánypárti politikus visszautasította azt a meglátást, hogy az előzetes regisztráció az általános választójog szűkítése lenne. Ellenkezőleg – tette hozzá –, demokratikus megoldás.

Az előzetes regisztráció Magyarországon már az 1920-as években is működött, és az Egyesült Államokban is létezik. A nem tudatos, illetve a „nemkívánatos” szavazók adminisztratív-hatósági távoltartását szolgálja – állította. Mivel a választások napja előtt meghatározott idővel kellene regisztrálni, ez azt feltételezi, hogy azok járulnak az urnákhoz, akik józan, tudatos megfontolások alapján voksolnak a nemzet jövőjére, „és nem a választási kampány finisében az ellenfelet démonizáló, lebutított kampányszövegekre vevő vadbarmok” – fogalmazott meglehetősen brutálisan az egyik fideszes politikus.

Forrásunk arra is felhívta a figyelmet, hogy az előzetes regisztráció kizárólag pontos nyilvántartás mellett működőképes. Azt a kormánypárti képviselők általában tévedésnek minősítették, hogy az előzetes regisztrációval a kis pártok veszítenének szavazókat.

– Nem a kis párt-nagy párt metszetben kell vizsgálni a regisztrációt. Az eredményt az határozza meg, hogy adott párt szavazói mennyire iskolázottak és milyenek a szociális körülményeik. Az aluliskolázott szegények számára nyilván távoli a hivatal és a regisztráció, valamint „macera is”, azaz valószínűsíthetően ezek a rétegek nem vennének részt a szavazásokon. Ugyanakkor – tette hozzá forrásunk – pontos statisztikája erre vonatkozóan nincs a Fidesznek.

Egy lakóhelyétől távol szavazó férfi részvételi jogosultságát ellenőrzik 2010. április 11-én, az éjfélig húzódó Bocskai úti szavazáson
Bocskai úti iskola szavazás, Országgyűlési Parlamenti választások sorállás, tömeg, voksturizmus, Hajnali kettőig volt nyitva az utolsó szavazókör az országgyűlési választások vasárnapi, első fordulóján. Budapest XI. kerületében, a Bocskai út és a Badacsonyi utca kereszteződésében lévő általános iskolában kialakított szavazókörben az este hét órás urnazáráskor még hatszáz méteres sor állt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.