Maga Orbán kéri el Lázárt a vásárhelyiektől

Személyesen kéri ki Orbán Viktor miniszterelnök a hódmezővásárhelyiektől Lázár János polgármestert a városi közgyűlés május 25-i ülésén, miután a kormányátalakítás során Lázár lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Ez a pozíció nem fér össze a polgármesteri tisztséggel. Az új kormánytag beiktatása után legkésőbb 30 nappal le kell mondania polgármesteri posztjáról.

Hódmezővásárhelyen már az utód személyét találgatják. Hivatalos információ nincs, a szóbeszédben több komoly és kevésbé komoly lehetséges jelölt neve forog. Havránek Ferenc önkormányzati képviselő (Munkáspárt 2006 – Zöld Baloldal) szerint a szóba jöhető komolyabb jelöltek: Kallai Árpád, az Erzsébet kórház igazgatója, Kószó Péter alpolgármester, Havasi Katalin, a Fidesz helyi elnöke és Kovács László, a kórház igazgatóhelyettese. Mindegyik körül van azonban olyan körülmény, amely hátrányos lehet számára a kampányban.

Kallai Árpád a kórház létszámleépítése, a „mindszenti beteg” ügyében indított perek, illetve a kórház sürgősségi osztályának újjászervezése ügyében dolgozott sokat és teljesített Lázárék szempontjából kitűnően. Számára ugyanakkor hátrány lehet, hogy nem sokkal a sürgősségi osztály sokat reklámozott megnyitása után megszökött onnan egy beteg, akire nem ügyeltek kellőképpen. Noha hivatalosan ez nem került napvilágra, hódmezővásárhelyi szóbeszéd szerint a zavart állapotban az osztályra került asszony a kórház kertjében fagyott meg anélkül, hogy bárki észrevette volna, és nem biztos, hogy erről nincs senkinek bizonyítéka, amit esetleg a kampányra tartogat.

Kószó Péter alpolgármester azért lenne érzékeny választás, mert éppen a hódmezővásárhelyi Emlékpont történészei derítették ki, hogy az édesapja jelentéseket írt a III/III-as ügyosztálynak. Ugyan az édesapja bűnét Kószó alpolgármesternek személyesen nem rótta fel Lázár János, de Havránek Ferenc ellen felhasználta, hogy az édesapja nyilas volt.

Havasi Katalin, a helyi Fidesz-szervezet elnöke is esélyesnek tűnhet – ellene viszont büntetőeljárás folyik. 2011 tavaszán robbant ki az a botrány, amikor nyilvánosságra került egy közgyűlési hangfelvétel, amelyen Lázár János elmondta azt az elhíresült gondolatát, hogy „akinek nincsen semmije, az annyit is ér”. A Fidesz-szervezet a hangfelvétel nyilvánosságra kerülését követő felháborodás idején hirdetést adott föl egy helyi lapban, ahol a Szív küldi rovatban névvel-címmel, telefonszámmal megnevezte Havráneket és egy helyi rádióállomás tulajdonosát, hogy ők vágták össze a közgyűlési hangfelvételt úgy, hogy az erősen terhelő legyen Lázárra nézve. Havránek feljelentést tett az ügyben személyes adattal való visszaélés miatt. Mivel Lázár János azt állította, hogy nem tudott a hirdetésről, az ügyet Havasi Katalin vállalta. Noha a nyomozásnak már letelt a határideje, az ügyészség nem emelt vádat a vásárhelyi elnök asszony ellen, de nem is ejtette a gyanúsítást. Havránek Ferenc szerint az sem jó a helyi Fidesz-elnöknek, ha az ügyészség vádat emel ellene, de az sem, ha ejti a vádat, mert akkor megnyílik a lehetőség, hogy ő indítson pótmagánvádas eljárást, ami a kampányban nem jönne jól a Fidesznek.

A negyedik lehetséges utódjelölt Kovács László, az Erzsébet kórház igazgatóhelyettese, a MIÉP országos alelnöke, aki 2007 februárjában, az Erzsébet kórházat sújtó drasztikus ágyszámleépítés ellen tiltakozó tüntetésen Mengeléhez hasonlította Molnár Lajos akkori SZDSZ-es egészségügyi minisztert.

Mindezek azonban csak találgatások. Helyi polgárok nem zárják ki, hogy Lázár meglepetést okoz utódja kiválasztásával. A polgármester kedden azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy május 25-én a vásárhelyiekkel osztja meg először, hogyan képzeli a város sorsát, miután ő teljes idejében az országos politikával kezd foglalkozni. Hallottam olyan véleményt is, hogy Almási István alpolgármester lesz az utód. Almási ismert figurája a vásárhelyi közéletnek, már nem fiatal, akinek hosszú távú ambíciói lehetnének, abszolút lojális Lázárhoz, esetleges jelölése és megválasztása egybevágna Lázár egyes korábbi nyilatkozataival, amelyek arról szóltak: 2014-ben, amikor választania kell a polgármesteri, illetve az országgyűlési képviselői indulás között, megkérdezi erről a vásárhelyi lakosságot. Almási megválasztása e verzió szerint bizonyosan nyitva hagyná Lázárnak a visszatérés lehetőségét.

Abban nincs vita, hogy ugyanúgy, ahogyan Lázár Jánost minden alkalommal nagy többséggel megválasztották mind polgármesternek, mind országgyűlési képviselőnek, most is az lesz a polgármester, akit az utódjának jelöl(nek). Maga Havránek Ferenc, a legkarakteresebb ellenzéki képviselő elismeri, hogy a helyi ellenzék – a Jobbikot is beleértve – együtt sem számíthat 10 százaléknál több támogatásra. Nem látszik alkalmas ellenzéki jelölt, aki azt tudná ígérni, hogy kezelni tudja a Lázár polgármestersége alatt felhalmozódott hatalmas adósságot. Lázár János a politikai befolyását latba vetve 4,5 milliárd forint extra költségvetési pénzt szerzett a városnak – például az Emlékpont építési költségeinek állam általi átvállalásával. Az is valószínűleg Lázár politikai befolyásának köszönhető, hogy uniós pénzből létesítették az új sürgősségi osztályt. Miniszterelnökségi államtitkárként az adófizetők pénzéből ezentúl is segíteni tud a városának – utódja valószínűleg ezzel is fog kampányolni. Ellenzéki jelölt viszont ilyet nem ígérhet.

Akiket az utcán megszólítottam, nem akartak nyilatkozni. A nevüket végképp nem adták hozzá. Lázár pártolói a megvalósult fejlesztésekkel érveltek, és azt mondták: az életszínvonal az egész országban romlik, ennek nem a településen vannak az okai. Mások szerint azonban azt a rengeteg pénzt, amennyit Hódmezővásárhelyen elköltöttek, termelő munkahelyek létesítésére kellett volna fordítani. Azzal az újság is alig foglalkozik, hogy nincs munkahely, nincs jövedelem, a közmunkások megalázónak érzik, amit tesznek velük. A helyi buszközlekedés úgyszólván megszűnt a járatritkítás miatt; hétvégente csak a főútvonalon közlekedő helyközi járatokra lehet felszállni.

Lázár János a vásárhelyi közgyűlésen (archív)
Lázár János a vásárhelyi közgyűlésen, időközi választásra készül a város
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.