Lázár lehet Orbán kijelölt utóda

A keménykezű Lázár János a ciklus félidejében startoló politikai kormányzás arca lesz – ezt maga Orbán Viktor mondta a Fidesz-KDNP frakciószövetség zárt ülésén, ahol az is kiderült: a miniszterelnök a kormányzati tisztségek vallási felekezet szerinti arányos elosztását tartja helyesnek.

Már a választási győzelemre koncentrál Orbán Viktor, ezért is a politikai kormányzás jegyében alakította át második lépcsőben a kormányát. A miniszterelnök pénteken közölte, hogy június 1-jétől Fellegi Tamás helyett Varga Mihály vezeti az IMF-fel és az Európai Unióval folytatott tárgyalásokat. Helyette Lázár János, a Fidesz-frakcióvezető lesz a miniszterelnökségi államtitkár. A frakcióvezetésre pedig Rogán Antalt, az V. kerület polgármesterét kérte fel. Az már korábban eldőlt, hogy Réthelyi Miklós utóda Balog Zoltán lesz a humán csúcsminisztérium élén, a politikus tegnap le is tette a miniszteri esküt.

Kósa Lajos nem vállalta a frakcióvezetést, Rogán Antal (képünkön) igent mondott Orbán Viktornak
Kósa Lajos nem vállalta a frakcióvezetést, Rogán Antal (képünkön) igent mondott Orbán Viktornak

Tegnap a Fidesz–KDNP-frakciószövetség zárt ülésén a miniszterelnök – a képviselők elmondása szerint – egyértelművé tette, nem változik a közigazgatási koordináció (azaz Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes hatásköre), de félidőben startol a politikai kormányzás, ennek az arca lesz Lázár János, akit a miniszterelnök keménykezűnek írt le. A miniszterelnök egyértelművé tette: a ciklus második felében az Országgyűlés elé kerülő törvényjavaslatoknak a politikai szempontoknak, a közhangulatnak is meg kell felelniük. Azt, hogy pontosan milyen széles lesz Lázár János hatásköre, nem lehet pontosan tudni, de az kiszivárgott, hogy a statútuma szerint, noha államtitkári rangban vezeti a Miniszterelnökséget, Szijjártó Péter, Győri Tibor és várhatóan Kovács Zoltán államtitkárok főnöke is lesz, s várhatóan helyettes államtitkárok segítik. Giró-Szász András kormányszóvivő nem tartozik majd Lázár János „felségterületéhez”. És várhatóan a következő miniszterelnöki személyes szóvivő sem, aki Szijjártó Péter helyére lép. A hírek szerint Nagy Anna visszacsábítása is napirenden volt, de a volt kormányszóvivő nemet mondott a felvetésre. Arról tegnap a frakcióülésen Orbán Viktor nem beszélt, hogy a titkosszolgálatok is a Miniszterelnökséghez kerülnek-e. Pintér Sándor belügyminiszter tegnap munkatársunknak azt mondta, a miniszterelnök ilyen szakmai tervről nem beszélt vele.

Lázár Jánosról forrásaink azt mondták, számára nagy a kockázat, és nagy a tét is, ha államtitkár lesz; a miniszterelnök „legközvetlenebb” munkatársának lenni „gyilkos vállalkozás”. Viszont, ha megfelel az elvárásoknak, később, a 2014-es vagy az azt követő választások után akár Orbán Viktor „kijelölt” utóda is lehet.

Ami a Fidesz-frakcióvezetést illeti: Orbán Viktor először Kósa Lajost kérte fel, de a debreceni polgármester ezt elhárította. Ezek után a kormányfő Rogán Antalt javasolta frakcióvezetőnek. A politikus várhatóan megválasztása esetén is marad polgármester, valamint a parlament gazdasági bizottságának az elnöke.

Varga Mihályról, aki júniustól az IMF-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter lesz, Orbán Viktor újságíróknak azt mondta: „több mint egyenrangú viszony” lesz köztük a következő két-három hónapot illetően. A magyar kormány szeretné minél hamarabb megkezdeni a tárgyalásokat, és sikerrel lezárni azokat. Orbán Viktor szerint július közepéig mindenképpen üléseznie kell az Országgyűlésnek, mert előfordulhat, hogy az európai helyzet olyan döntéseket követel, amelyekhez a parlamentre is szükség lesz. „Görögországban nagy a baj”, így arra kell készülni, hogy a következő hónapokban is kiszámíthatatlan módon működik majd az európai gazdaság. Ezért azt kérte a Fidesz–KDNP képviselőitől, „most ne a nyári szabadságon törjék a fejüket”, a nyár közepére ugyanis állnia kell a 2013-as költségvetés vázának.

A frakcióülésen, forrásaink szerint, Orbán Viktor nem beszélt az államtitkári szintű cserékről, ki sem mondta például Szászfalvi László nevét. A református lelkész helyett Hölvényi György viszi tovább az egyházügyeket – erősítette meg Balog Zoltán humáncsúcsminiszter lapunknak, miután tegnap délután államtitkári értekezletet tartott (ahol személycserékről nem esett szó). A Népszabadság megkérdezte Szőcs Gézát, hogy készül-e a távozásra, mire a kulturális államtitkár azt válaszolta: Orbán Viktor a bizalmáról biztosította, és nemcsak az államtitkári feladatait illetően, „hanem általában”.

A képviselők elmondása szerint a tegnapi frakcióülésen a miniszterelnök beszélt arról, hogy a reformátusok a közéletben túl aktív szerepet játszanak, holott a katolikusok aránya a hívők között nagyobb. De Orbán Viktor szerint bizonyos tisztségek elosztásakor meg kellene jelennie a katolikusok és reformátusok közötti aránynak. (Balog Zoltán miniszterhez hasonlóan a távozó Szászfalvi László is református lelkész, míg utóda katolikus orientációjú.) A kormányfő megjegyezte azt is: ha egy ország államelnökének katolikus a vallása, nem árt, ha van egy református minisztere is (Orbán Viktor egyébként maga református, Áder János köztársasági elnök viszont katolikus).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.