Kamatostól kell visszafizetni

Tavaly év végén hatalmas sikerként jelentette be Szócska Miklós a kórházak adósságrendezését. Most a fel nem használt pénzt kamatostól kell visszafizetniük az intézményeknek.

Választhatnak a kórházak, hogy egy összegben vagy három egyenlő részletben fizetik-e vissza a tavaly év végén adósságrendezésre kapott, ám a célra fel nem használt összeget. Aki a részletfizetés mellett dönt, annak nemcsak a tartozásával, hanem tetemes késedelmi pótlékkal is terhelik a folyószámláját.  Az államtitkárság a részletfizetésre ösztönözte az érintetteket, mert akkor az államkincstár helyett az egészségpénztárhoz kerül a pénz. Azaz: az ellátórendszerben marad, és újra hasznosítható.

Két tucat kórháznak – köztük két egyetemnek is – vissza kell fizetnie körülbelül tízmilliárd forintot az államkincstár számlájára. Lapunk úgy tudja, például a budapesti és a debreceni orvosi egyetem több mint egymilliárdot fizet, de vannak megyei és városi kórházak, amelyeknek több százmilliót, akár a havi finanszírozásukkal megegyező összeget kellene egyik pillanatról a másikra előteremteniük.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ez eladósíthatja az érintett intézményeket, hiszen akitől elvonják a havi bevétele nagyobb részét, biztosan nem tudja a számláit fizetni. A kórházszövetség ezért azt kérte a kormányzattól, hogy ne egy összegben és késedelmi kamat nélkül lehessen ezt az összeget visszafizetni.

December 29-én még örömhírként, szakmapolitikai sikerként jelentette be a sajtónak Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, hogy egy friss kormánydöntés alapján 27 milliárdot kapnak a szolgáltatók. A hivatalos közlés szerint a pénzt az intézmények lejárt adósságainak kifizetésére és a pótlékosztásból eddig kimaradtak juttatásaira szánták. Hozzátették, hogy e döntés nyomán hosszú ideje először nyílik lehetőség arra, hogy tiszta lappal, azaz nullszaldóval kezdjék az új évet az intézmények, és ezért a konszolidációs összeg közvetve az ellátást fenyegető bérhelyzet megoldását is szolgálhatja.

Pedig ekkor már a jogszabály dátuma alapján készen volt az a kormányrendelet is, amely szerint ezt a pénzt kizárólag a lejárt szállítói tartozásokra költhetik el az egészségügyi intézmények. Ahol pedig ilyen nincs, mert jól gazdálkodott a menedzsment, annak vissza kell fizetnie az államkincstár számlájára az egyszer már kiutalt összeget.

A rendeletben benne volt az is, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 2012 nyaráig kontrollálja majd az intézmények adósságrendezési eljárását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.