Arató: A Médiatanács kárt okoz a Klubrádiónak

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa csaknem két hónap után kezdi végrehajtani a Fővárosi Ítélőtábla március 14-i jogerős döntését, amely alaki hiba miatt hatályon kívül helyezte a testület decemberi határozatának azt a részét, amelyben az Autórádió Kft.-t hirdette ki nyertesnek a jelenleg a Klubrádió által használt 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázaton.

Lapunk az elmúlt hetekben a hatóságtól többször is kérdezte, hogy a Médiatanács mikor hajtja végre az ítéletet, és mindig azt a választ kaptuk, hogy a bíróság ítéletének írásos változata április 4-én érkezett meg a hatósághoz, és az NMHH hivatalában zajlik a döntést előkészítő munka. Szerdán úgy tájékoztattak, hogy miután a bíróságtól május elejére érkezett be az ügy összes irata, most tudják elindítani az ítélet végrehajtását. Első lépésként a hatóság szerdai döntése alapján egy végzéssel értesítik a pályázati eljárásban részt vevőket a megismételt eljárás megindulásáról.

Az ítélet végrehajtásának elhúzódása azért furcsa, mert a bíróság döntése egyszerű és világos helyzetet teremtett. Az ítélet szerint az Autórádió Kft. pályázatában alaki hiba volt: nem írták alá cégszerűen a pályázat minden oldalát, ezért nem felel meg a formai követelményeknek. (Mint ahogy lapunk bemutatta, az Autórádió pályázatában nem csak alaki hiba volt, hiszen a dokumentum hemzseg a helyesírási és stilisztikai hibáktól is – a szerk.)

A Médiatanács a pályáztatást nem ismételheti meg, csak a nyertes személyét illetően kell új döntést hoznia. Ez azt jelenti, hogy a tanácsnak új határozatban meg kell állapítania, hogy az Autórádió Kft. pályázata alaki hiba miatt érvénytelen volt. Ezután a fennmaradó érvényes pályázatok közül kell kihirdetnie a nyertest.

A pályázaton a lehetséges 72 pontból 66-ot kapott az Autórádió, a második pedig a Klubrádió lett 65 ponttal. Ebből az következne, hogy Klubrádió nyeri el a 95,3-as frekvenciát, de a médiahatóság visszatámadt, hogy a pályáztatás során a Klubrádió is elkövetett alaki hibákat. A Klubrádió ezt visszautasította, mondván, az ő pályázatuk minden formai követelménynek megfelelt.

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója lapunknak azt mondta, hatósági engedetlenséggel állnak szemben, mert a bíróság jogerős ítéletének kézhezvétele után a Médiatanácsnak haladéktalanul, azaz a legközelebbi ülésén napirendre kellett volna tűznie az ítélet végrehajtását. Arató szerint a Médiatanács késlekedése közvetlen károkat okoz a Klubrádiónak, megnehezíti, majdnem lehetetlenné teszi a hosszú távú tárgyalásokat a hirdetőkkel. „Ez pedig súlyos és szándékos károkozás” – szögezte le Arató András.

A Klubrádió fennmaradásért folytatott másik perben, a 92,9-es frekvenciáért tartó küzdelemben július 5-re van kitűzve a másodfokú tárgyalás. Ez a frekvencia előnyösebb a Klubrádiónak, nem kellene koncessziós díjat fizetnie, mert közműsor-szolgáltatóként nyerte meg a pályázatot, míg a 95,3 MHz-ért a pályázaton évi 55 millió forintot ajánlott.

Médiahatóság: késlekedés nélkül, maradéktalanul törvényesen

A cikk megjelenését követően a médiahatóság a leírtakra levélben reagált, amelyben az alábbiakat közli:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa határozottan visszautasítja Arató András vádjait, amelyek szerint szerint a Budapest 95,3 MHz-es frekvencia ügyében a testület szabálytalanul, késlekedve járt volna el, amivel kárt okozott. Az NMHH Hivatala és a Médiatanács minden ügyben, így a Budapest 95,3 MHz-es frekvencia ügyében is a hatályos jogszabályok alapján jár el. A Fővárosi Ítélőtábla 2012. március 14-i jogerős döntésével – mely írásos formában 2012. április 4. napján érkezett meg a hatósághoz – alaki hiba miatt hatályon kívül helyezte a Médiatanács decemberi határozatának azon részét, amely a Budapest 95,3 MHz frekvenciára kiírt pályázaton az Autórádió Kft.-t hirdette ki nyertesnek. A bíróság e tekintetben új eljárás lefolytatását írta elő. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 33. § (6) bekezdése alapján a megismételt eljárásban az ügyintézési határidő az ügy összes iratának az eljárásra jogosult hatósághoz érkezését követő napon kezdődik.

Az ítélet után az ügy összes irata 2012. május 3. napján érkezett meg a hatósághoz, így az ügyintézési határidő az ezt követő napon, azaz 2012. május 4. napján kezdődött. A Médiatanács az ítélet végrehajtásának ügyét az összes irat megérkezését követően, késlekedés nélkül, a lehető leghamarabb, 2012. május 9-én tűzte napirendre. A tanács döntött arról, hogy a Budapest 95,3 MHz-es pályázati eljárásban résztvevő ügyfeleket (pályázókat) értesíti a megismételt eljárás megindulásáról. A fentiek alapján a Médiatanács késlekedés nélkül, maradéktalanul és a törvényi előírásoknak megfelelően tett eleget kötelezettségeinek.

Klubrádió viszontválasz

A médiahatóság válaszára a Klubrádió az alábbi reakciót küldte:

Újabb megnyilatkozásával a NMHH ismét bemutatta, nem a magyar médiarendszer demokratikus működésének biztosítása, hanem saját uralmának kiterjesztése a célja. Egyértelművé tette, ha eddig egyáltalán kétséges volt: nem célja a tisztességes eljárás, hiszen még a jogerős bírósági ítéletben megfogalmazott kötelességeinek sem hajlandó eleget tenni, ahogyan ez a május 9-i közleményéből világosan kitetszik.
1. A Fővárosi Ítélőtábla nem úgy általában utasította új eljárásra a Médiatanácsot a 95.3 MHz frekvencia ügyében, hanem kizárólag a jogellenesen győztesnek hirdetett Autórádió kft. kizárására és az ennek megfelelő  új végeredmény kihirdetésére vonatkozóan. Ebből adódóan nem megismételt eljárás a feladata, hanem a korábbi törvénytelenségek kijavítása.
2. Nem május 4-én kezdődött az ügyintézés határideje, hanem egy hónappal korábban, április 4-én, a jogerős ítéletet kézhezvételékor. Az ítélet végrehajtásához szükséges információk magában az ítéletben rendelkezésre állnak.  Április 4-ét követően semmilyen új irat nem keletkezett a Fővárosi Ítélőtáblánál, amely a Médiatanácsnál ne állt volna korábban is rendelkezésre. Tehát az azok visszaérkezéséhez kapcsolt „határidő” üres kifogás csupán.
3. A Médiatanács köteles lett volna az ítéletben szabott rendelkezéseknek haladéktalanul eleget tenni, most viszont kitűnik, hogy nemcsak késlekedik annak végrehajtásával, de nem is azt teszi, amire az ítéletben kötelezték.
 
Miután a közakaratnak ellentmondó pályázati feltételekkel lebonyolított versenyben még törvénysértő határozatot is hozott a Médiatanács, majd a jogerős bírósági ítéletben foglaltaknak nem engedelmeskedett, végleg elvesztette legitimitását, bemutatta a ráosztott feladatok ellátására való teljes alkalmatlanságát. Szavai súlytalanná váltak, határozatainak érvényessége ezért erősen megkérdőjelezhető, távozása a magyar közéletből sürgető szükségszerűség.

Arató András, a Klubrádió tulajdonosa az ítélethirdetésre vár a bíróság folyosóján
2012. március 14. Klubrádió, frekvencia per, tárgyalás, ítélethirdetés. Arató András rádiótulajdonos. Fotó: Kurucz Árpád
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.