Pősze a Jobbikról: Elporladnak

Bolsevik retorika és urbánus anarchizmus jellemzi a Jobbikot, legalábbis a pártot korábban elhagyó Pősze Lajos szerint. Mint ismert, a napokban etikai határozattal kizárták a pártból Endrésik Zsolt országgyűlési képviselőt, a párt borsodi elnökét, valamint Kisgergely Andrást és Nagyházi Zoltán önkormányzati képviselőket, illetve feloszlattak közel két tucat helyi pártszervezetet.

Az ügy előzménye, hogy a borsodi elnökség nemrég lemondott, a Hvg.hu akkori cikke szerint azért, hogy ezzel üzenjenek az elnökségnek: elegük van Szegedi Csanád alelnökből és szervezkedéséből. Később ismeretlenek feltörték Endrésik e-mail-fiókját, és közzétették a személyes levelezésének vélt és valós részleteit: ebből derült ki, hogy a jobbikos politikusok egyeztettek a hivatkozott cikk tartalmáról, és többször is tájékoztatták Pőszét is a borsodi problémákról.

Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Pősze Lajos nem cáfolta, hogy kapcsolatot ápolt és ápol Endrésikkel, de mint mondta: más képviselőkkel is szokott beszélgetni, és a Jobbik vidéki szervezeteitől, illetve támogatóitól is kap rendszeres megkereséseket, telefonokat, panaszokat, így tulajdonképp akaratlanul is naprakész a párt belső ügyeit illetően.

„Valóban kalandos dolgokat hallani arról, hogy nekem milyen közöm volt Endrésik Zsolt kizárásához. A hivatalos indoklás szerint azért távolították el a Jobbikból, mert kapcsolatot tartott velem és mert befolyásolni akarta a párt politikáját. Szerintem egy politikusnak épp az a dolga, hogy befolyásolja azt. Arról pedig, hogy milyen szoros kapcsolatot ápolok a Jobbikkal és annak képviselőivel, elég annyit tudni, hogy a pártközpont két éve rendszeresen elküldi a privát e-mailemre a belső ügyeikről szóló hírlevelet, pedig nem kértem. Nekem az egész ügy azt mutatja, hogy teljes a káosz a párt vezetőségében” – fogalmazott lapunknak Pősze Lajos.

Az egykori jobbikos képviselő szerint a mostani botrány a radikális pártban évek óta zajló erjedési folyamat egyik, bár kétségkívül meghatározó állomása. Rámutatott, hogy a választások óta folyamatosan bomlanak fel a Jobbik helyi szervezetei (a fiatal miskolci értelmiségiek például a hírek szerint a Főnix Mozgalomhoz tartanak), a vidéki támogatottság láthatóan csökkenőben van (a legutóbbi miskolci időközi választáson az MSZP már jelentősen visszaelőzte a Jobbikot), az elnökség pedig Pősze szerint egyértelműen nem találja a hangot a tagsággal.

„Sokan úgy érzik, megvezették őket, a vidéki kisemberek hátán bemásztak a parlamentbe, csak a munkájuk és a pénzük kellett, most pedig magukra maradtak. Nem urbánus anarchizmus és botrányperformance-ok kellenek nekik, mint a zászlóégetés volt, hanem életszerű, hihető, valódi politikai képviselet” – tette hozzá.

Pősze szerint a személyi botrányok – amelyek a közeljövőben folytatódnak – valódi oka „a napi politikai program és az egységes vezetés teljes hiánya”, de még inkább a következő parlamentbe való bejutásért folytatott küzdelem. A politikus úgy véli, a Jobbik „elporlasztja magát”, és a 2014-es választásokon a torz választási rendszer miatt csak 7-8 képviselőt juttat be a törvényhozásba.

„Ezért megy a helyezkedés, a ki tud nagyobbat durrantani-verseny. Mindeközben teljes a hazai és nemzetközi elszigeteltség, a vidékiek pedig folyamatosan fordulnak el tőlük, és keresik a maguk igazát és arcait. A Jobbiknak vége van. Előbb vagy utóbb, de vége, és érdemi szerepe sem lehet soha. Így a kérdés inkább az, miként lehet az általuk korábban megszólított, majd megtévesztett tömegeket visszaterelni a helyes útra” – fogalmazott Pősze, hozzátéve: ha nem is a tagság köreiben, de a Jobbik jelenlegi szűk vezérkarában Vona Gábor, Szegedi Csanád és Novák Előd befolyása megkérdőjelezhetetlen. Ezért szerinte a sajtóban megjelent találgatások a Vona–Szegedi-törésvonalról megalapozatlanok.

Pősze Lajos (balra) a Jobbik-frakció vezetőinek sorában a parlament 2010-es megalakulásakor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.