Jöhet a poroszos szigor?

A szigetszentmiklósi iskolabotrányhoz hasonló helyzet kezd kialakulni Budapesten, Óbudán. Az egyik álláspont szerint a fideszes vezetésű önkormányzat a tanárok és a szülők jelentős többségének véleményét figyelmen kívül hagyva a „saját emberét” akarja ráerőltetni egy általános iskolára. Az önkormányzat szerint annyiban hasonlít a helyzet a szigetszentmiklósira, hogy egy szakszervezeti vezető szeretné az iskolára erőltetni a szakmailag alkalmatlan vezetőt.

A harmadik kerületi Bárczi Géza Általános Iskolában tavasszal hirdették meg az igazgatói pályázatot, amelyre két pályamunka érkezett. Az egyiket, a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) alapítója, egy oktatási szakember-pedagógus, Molnár Lajos írta. A másikat a Pedagógiai Szolgáltató Intézet jelenlegi igazgatója, a szintén pedagógus végzettségű Muhari László.

– Ez az iskola országos hírű innovációiról híres, innen indult a Katedra című pedagógiai és oktatási szaklap, itt alakult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az iskolavezetésben 12 évvel ezelőtt zajlott le egy nagy váltás. Aztán öt éve, a legutóbbi választáson, amikor nem támogatta az iskola a polgármester jelöltjét, fenyegetés érkezett a hivatalból, hogy „aki nem sorakozik fel az igazgató mögé, az elmehet” – meséli a történet előzményeit Mendrey László, aki nemcsak a PDSZ elnöke, hanem a Bárcziban gyakorló pedagógus. Elmondja, ez az öt év nagyon küzdelmes volt, mert a tanárok zöme nehezen tudott együttműködni az iskola vezetőjével, ezért is várták mandátumának lejártát és az új pályázat meghirdetését.

Mendrey úgy tudja, az önkormányzat hivatalos indoklása szerint a HAT alapítóját, Molnár Lajost nem akarja a kerületi vezetés. Az ürügy az, hogy nincs meg az igazgatói poszt betöltéséhez szükséges, jogszabályban előírt vezetői képesítése, de ez csak részben felel meg a valóságnak, mert Molnár szükséges papírja hamarosan meglesz.

Mendrey úgy véli, valójában azért nem Molnár kell, mert a Pedagógiai Szakszolgálatot államosítják, így az ott még igazgatói poszton ülő Muharinak az iskolavezetői állással helyet tudnak biztosítani a jövőben is.

– A tantestület többségének pedagógiai felfogása ütközik majd a poroszos rendpártisággal, de úgy látszik, hogy a fenntartónak abszolút nem lényeges, mit is akar az iskola. Szigetszentmiklós példája azt mutatja, hogy érdemes küzdenünk – teszi hozzá Mendrey László.

Megkérdeztük az önkormányzatot, mi az oka annak, hogy nem támogatják Molnár Lajos igazgatói kinevezését. Az oktatási főosztály vezetője azt mondja, nemcsak az intézményvezetői szakképzettsége hiányzik Molnár Lajosnak, hanem a pedagógus szakvizsgája is. Tamás Ilona hozzáteszi, ha Molnárt kineveznék, törvénytelenséget követnének el, 2010. január elsejétől ugyanis az intézményvezetőnek pedagógus szakvizsgával kell rendelkeznie, 2011-től pedig vezetői szakképesítéssel is.

– Nem mi, hanem a PDSZ akarja a jelöltjét az iskolára erőltetni – fogalmaz, hozzáfűzve, az önkormányzat 33 oktatási intézményénél sehol nincsenek gondok az igazgatói pályázatokkal, csak a Bárcziban.

Átnéztük az iskola honlapján található tanári és szülői véleményeket, amelyekből elég egyértelmű állásfoglalás olvasható ki: „Munkaközösségünk olyan támogató, egymás sikereit, segítő szándékú kritikai észrevételeit elfogadó inkluzív működésű iskolában dolgozna szívesen, amely a mai bizonytalan világ gyermekei számára biztos, szeretetteljes, kibontakozásukat elősegítő hátteret tud biztosítani. Ezen elvárások maximális megvalósulását munkaközösségünk többsége Molnár Lajos pályázatában látja lehetségesnek” – áll az iskola egyik tanári munkaközösségének véleményében. A tantestület 67 százaléka szavazott Molnár Lajos személyére és igazgatói pályázatára.

A két igazgatói pályázat között a Szülői Munkaközösség is „markáns különbségeket” talált. Muhari Lászlóval kapcsolatban kifogásolják, hogy a pályázó csak olyan változtatásokat akar, amelyeket „a hamarosan életbe lépő köznevelési törvény elvár”.

„Molnár Lajos a rendelkezésre bocsátott dokumentumok és a tantestület körében végzett feltáró műhelymunka alapján, az érintettek bevonásával állapított meg potenciális problématerületeket, amelyek figyelembevételével felrajzolta elképzelését: egy tudatosan integráló, gyermek- és pedagógus-központú, be és elfogadó, a legkorszerűbb tanulási-tanítási módszerekre építkező, a pedagógiatudomány legújabb ismereteivel és eredményeivel dolgozó, nyitott, partneri iskola képét” – olvasható az SZMK véleményében.

Az önkormányzat oktatási bizottsága ma hallgatja meg a jelölteket. A gyakorlat szerint a bizottság állásfoglalását a képviselők elfogadják és megszavazzák a soron következő testületi ülésen.

A Népszabadság által megkérdezett és oktatási ügyekben tapasztalt jogász azt mondja, a pedagógus szakvizsgát már 1997-től megköveteli a kormányrendelet. De ha valaki elvégzi a vezetőképzőt, azzal egyszerre pedagógus szakvizsgát is szerez. Mendrey László szerint Molnár Lajosnak éppen emiatt van esélye: hiszen a vezetői képzettséggel egy időben a szakvizsgája is meglesz. A PDSZ szerint ugyanis olyan esetekben, amikor az intézményvezető belátható időn belül pótolja a hiányzó papírt, a jogszabályok megengedik az illető kinevezését. A jogi állásfoglalás a Kúria által hozott EBH2008. 1893-as számú elvi határozatát idézve támasztja alá, hogy Molnár kinevezésének nincs törvényes akadálya. (E helyütt kell megemlíteni, hogy Molnár Lajosnak van iskolavezetői tapasztalata. Ő állt ugyanis egy ideig a Közgazdasági Politechnikum Gimnázium és Szakközépiskola alapítványi iskola élén.)

Mendrey László arra az önkormányzati kritikára reagálva, hogy „mindig a Bárczival van gond”, azt mondja, „egyszer már figyelembe kéne venni, mit akarnak a Bárcziban tanító pedagógusok”.

Az iskola országos hírű innovációiról híres
Az iskola országos hírű innovációiról híres
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.