Újabb fővárosi idősotthon a csőd szélén

Mi gondolunk az örökösökre is! A magyar piacon egyedülálló visszatérítéses fizetési konstrukciót kínálunk – így hirdeti magát a főváros XI. kerületében található Szent Gellért Senior Apartmanház. Szíjártó Imre azonban hiába vár az édesanyja által befizetett milliókra.

Özvegy Szíjártó Imréné 2008-ban költözött be a Bikszádi utcai apartmanházba.

– Nem örültünk a döntésének, de elfogadtuk, hogy egyedül maradva nagyobb biztonságban érzi magát egy otthonban – emlékezik vissza a fia, Szíjártó Imre. – Együtt néztük végig a szóba jöhető nyugdíjasházakat, idősotthonokat, míg végül emellett az apartmanház mellett döntöttünk. Egyszerre biztosított lehetőséget az önálló életvitelre és ígért gondozást a nehezebb időkre.10,2 millió forintot fizettünk az élethosszig tartó bérleti jogviszonyért cserébe. Édesanyám jól érezte magát. Az ideje azonban rövidre volt szabva, tavaly januárban meghalt. S az üzemeltető megmutatta a másik arcát.

Az újbudai Szent Gellért Senior Apartmanház lakóinak előre meg kell váltaniuk az élethosszig tartó bentlakás jogát. A beköltözéskor fizetendő bérleti díj nagysága függ a lakás méretétől, fekvésétől. Minden apartman egyedileg van „beárazva”, de a legolcsóbb 25 négyzetméteres apartman 8,5 millió forintos bérleti díja is felér egy garzonlakás árával. A beköltözés után pedig mindenért külön fizetni kell.

Az idősotthonokban megszokott rendszer helyett – ahol az étkezést, takarítást és gondozást is magában foglaló ellátásért a lakók egységesen nyugdíjuk 80 százalékát fizetik – a Senior Apartmanház bérlőitől egy társasházi közös költséghez hasonlatos alapcsomagért havi 41 ezer forint térítési díjat kérnek. (Az induláskor 75 ezer forintos havi díjjal kalkulált a cég, de a XI. kerületi önkormányzat – az otthon résztulajdonosként – az összeg csökkentésére kötelezte az üzemeltetőt.)

A fenti alapcsomag többek között a 24 órás porta- és nővérszolgálatot, a jelzőrendszert, programszervezést, a hozzátartozókkal való kapcsolattartás segítését, egyházi és állami ünnepnapok megtartását tartalmazza. De mindenki maga mos, takarít. Az apartmanok rezsiköltségét is a lakók fizetik. Az étkezés szintén külön térítés ellenében vehető igénybe, mint ahogy a masszázs, a gyógytorna és az ápolás is. A napi legfeljebb egyórás gondozás ára plusz havi 34 ezer forint, míg az ennél hosszabb ápolásért havi 56 350 forintot kell fizetni az alapáron felül.

Az Újbuda Gyöngye Létesítmény Beruházó Kft. azonban garanciát vállalt a bérleti díj időarányos részének visszafizetésére, ha a szerződés a lakó halála miatt húsz éven belül megszűnne. A bérleti díj visszatérítésének mértéke a bent töltött időtől függött. Mivel Szíjártó Imréné a szerződéskötést követő három éven belül hunyt el, a befizetett pénz jelentős része – 6,25 millió – visszajár az örökösöknek. Elméletben. A gyakorlatban azonban csak addig tartott a garancia, amíg volt pénz.

– Az elmúlt év végéig minden örökösnek kifizettük a maradványértéket – állítja Balásdi-Szabó István, az Újbuda Gyöngye Kft. ügyvezető igazgatója, de azt nem tagadja, hogy mostanra elfogyott a pénz. A tulajdonosok ezért februárban felszólították a cég számlavezető bankját – ez az OTP –, hogy vállalásának megfelelően a bérleti díjakból képzett tartalékból fizesse ki az örökösöket. Az OTP azonban nem fizet. Balásdi-Szabó István nem lepődik meg. A cég számláján ugyanis egy fillér sincs. De állítása szerint nem is onnan kellene kiegyenlíteni a követeléseket, hanem az erre elkülönített tartalékból. Az üzemeltetőhöz – Balásdi-Szabó állítása szerint – nem érkezett panasz az örökösöktől.

– Levélben és személyesen is többször kerestem őket. Az ügyvédem felszólító levelet is írt, amelyben utalt a teljesítés elmulasztását követő lépéseinkre, mint például polgári per, feljelentés, a cég felszámolása – sorolja Szíjártó Imre, de nem titkolja, mindez csekély remény.

Különösen azért, mert elkéstek. A Fővárosi Bíróság április elején elrendelte a cég felszámolását. A hitelezőknek 40 napjuk maradt a bejelentkezésre. Reményük szinte semmi.

Az apartmanház építéséhez az OTP nyújtott 1,3 milliárd forintos hitelt, amelynek visszafizetési határideje 2008-ban, majd a megújított határnap 2010-ben lejárt. A beruházó ekkor a hitelszerződés 10 évvel való meghosszabbítását kérte a banktól, de csak egy év haladékot kapott, ám ennek lejártakor sem tudott fizetni. A tartozás már meghaladja a kétmilliárdot.

– Az ingatlanpiac és a gazdaság áll, nincsenek új beköltözőink – hárít Balásdi-Szabó István, aki szerint a cég másik tulajdonosától, a XI. kerületi önkormányzattól hiába kért segítséget. A kerületvezetés ezt tagadja. Szerintük a cégvezető még a mellé kinevezett társügyvezetővel sem hajlandó egyeztetni, és önállóan eszközöl kifizetéseket, miközben erre csak együtt lenne joguk.

Balásdi örömmel venné, ha az OTP élne vételi jogával, hiszen akkor egy nagy, biztos lábakon álló tulajdonost tudhatnának maguk mögött. (Ebben az esetben az önkormányzat keresztet vethetne a cégbe apportként bevitt 200 milliós ingatlanára.) Az OTP azonban más utat választott. Tavaly tiltott fedezetelvonás gyanúja miatt előbb a Fővárosi Bírósághoz, majd a rendőrséghez fordult. Az előbbi az ügyvezető ismeretei szerint visszautasította a keresetet. A BRFK viszont tovább nyomoz „ismeretlen tettes ellen tartozás fedezetének elvonása bűntett gyanúja miatt”. Az OTP Bank az apartmanház jövőjét firtató kérdésünkre mindössze annyit válaszolt, hogy az Újbuda Gyöngye Kft.-vel kötött hitelszerződés tartalma banktitok, de a bank törekszik az ügylet megnyugtató rendezésére. Ennek érdekében megkereste a cég felét birtokló önkormányzatot, hogy együtt találjanak végleges megoldást az apartmanház üzemeltetésére.

Az újbudai önkormányzat 2006 januárjában kötött szindikátusi szerződést a Millers Zrt.-vel, majd 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal megalapították az Újbuda Gyöngye Kft-t. A 400 milliós alaptőke felét az önkormányzat által biztosított, Bikszádi utcai telek jelentette, amelyen az apartmanház felépült.

A Millers 200 millió forint készpénz befizetését vállalta, de az utólagos vizsgálatok erős kételyt támasztanak afelől, hogy ez valóban megtörtént. Az irányítási jog mindenesetre a Millers Zrt.-hez került, így az önkormányzatnak – tájékoztatásuk szerint – korlátozott ismeretei voltak a cég gazdálkodásáról. Így arról sem tudtak, hogy a Millers Zrt., illetve tulajdonos cégeinek felszámolása már korábban megkezdődött.

Az Újbuda Gyöngye egyébként időközben átadta az idősotthon üzemeltetését a tulajdonosai és vezetői révén a beruházó Millers Zrt.-hez köthető Senior Apartmanház Kft.-nek. Az idősek befizetései az önkormányzat információi szerint ezt követően ehhez a céghez kerültek, az így kiüresített Újbuda Gyöngye Kft. pedig fizetésképtelenné vált.

A kerület nemrégiben belső vizsgálatot rendelt el az üggyel kapcsolatban, illetve tárgyalásokat kezdeményezett a felszámolóval és a bankkal annak érdekében, hogy az apartmanház jelenlegi lakói bérleményeikben maradhassanak. Erre egyelőre kevés az esély. Az önkormányzat hiába próbált új befektetőt találni, mivel az Újbuda Gyöngye által kötött korábbi szerződések miatt az apartmanház nem működtethető gazdaságosan. Az önkormányzat ugyanakkor világossá tette, hogy az apartmanház lakóit illetően nincs ellátási kötelezettsége, így az idősotthon felszámolása esetén mindenkinek magának kell megoldania a lakhatását.

A szolgáltatás minőségével nincs gond
A szolgáltatás minőségével nincs gond FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.