Az IMF-tárgyalások megkezdése a konvergenciaprogramtól függ

„A konvergenciaprogram lehet a fordulat”, ami lendületbe hozhatja a megfeneklett IMF-tárgyalásokat – mondták munkatársunknak kormányközeli források Orbán Viktor és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök e heti brüsszeli találkozója előtt.

A kormányzati pénzügyi-gazdasági lépésekre rálátó szakértő szerint „az EU asztalára egy hiteles növekedési pályát tartalmazó tervet kell letennie Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek”, makropályák felrajzolásával és konkrét intézkedési tervvel, olyannal, mely az egészségügyi, az önkormányzati, a közösségi közlekedési rendszerek változtatásával kapcsolatosan konkrétumokat tartalmaz. – A konvergenciaprogramnak nyilvánvalóan felül kell írnia a Széll Kálmán Terv programpontjait – véli forrásunk, aki szerint a program kulcsfontosságú, „óriási hatású” lesz. És jóllehet minimum két hónapot kell várni Brüsszel véleményére (az Európai Unió pénzügyminiszterei június 22-én dönthetnek arról, hogy Magyarország eleget tett-e az ajánlásoknak), a befektetők, a piacok másnap reagálni tudnak.

Amennyiben Orbán Viktor és a magyar kormány meggyőzően lesz képes bizonyítani, hogy a magyar költségvetési hiány tartósan 3 százalék alatt marad, startolhatnak az IMF-tárgyalások – mondta egy másik forrásunk. „Mission impossible”, szinte teljesíthetetlen küldetés – fogalmazott, arra utalva, hogy a 2,95 százalékos, illetve a 2013-as 2,5 százalékos hiánycél elérhető lesz-e megszorítások nélkül. „Minden más csak kommunikációs cirkusz” – tette hozzá.

A kormány mozgástere szűk, különösen, hogy május–június során esedékes az előző IMF-hitel törlesztőrészlete is. Ha mégis fordulat történik az Orbán–Barroso-találkozón és Washingtonban, akkor Orbán Viktor elindíthatja a kormányátalakítást, mégpedig a Miniszterelelnökség megerősítésével „elnöki”, vagy „Élysées”-kormányzás veheti kezdetét. Nem változik az intézményi szint, de a kormánypolitika hatékonyabb koordinációja és a miniszterelnök kiemelt politikai szerepének megfelelő szervezeti-irányítási átalakítás következhet.

A kiszivárgott hírek szerint, ha Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár átveszi Fellegi Tamás tárca nélküli minisztertől az IMF-tárgyalások vezetését szintén miniszteri rangban, gazdasági-pénzügyi „szuperirányítóvá” válhat, a miniszterelnöknek felelve. E forgatókönyv megvalósulása esetén a kiszivárgott hírek szerint Lázár János felügyelné a minisztériumokat, mint „kancelláriaminiszter”. A külügyi irányvonalat pedig közvetlenül Szijjártó Péteren keresztül határozhatná meg Orbán Viktor, ha a miniszterelnöki szóvivő a nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár lesz.

Kormányon belül nagy reményekkel tekintenek a hét eleji találkozóra
Kormányon belül nagy reményekkel tekintenek a hét eleji találkozóra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.