Még Nagy Imre sem maradhat a helyén?

Demján Sándor maga keres méltó helyet a mártír miniszterelnök szobrának, ha az nem kell a fővárosnak.

Ha Budapestnek nem kell, akkor Demján Sándor maga keres méltó helyet Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrának, amelyet 1996-ban két üzlettársával – Sarlós Andrással és Fejér Bélával – közösen állíttatott a fővárosi Vértanúk terén. A költségek – közel 20 millió forint – 74 százalékát Demján Sándor finanszírozta. Az üzletember megdöbbenve értesült arról, hogy az emlékművet a Kossuth tér átépítésére hivatkozva áthelyeznék. Demján tegnap nyílt levélben kérte Tarlós István főpolgármestert, hogy minden törvényes eszközzel akadályozza meg az emlékmű eltávolítását. Ez lenne a város érdeke is, hiszen a könnyű ívű hídon álló bronzalak – Varga Tamás szobrász alkotása – ma Budapest egyik legtöbbet látogatott és fotózott szobra. Választ egyelőre nem kapott.

Demján Sándor egyúttal azt is leszögezte, ha kérése süket fülekre talál, visszavonja az adományát. Érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy a nemkívánatossá váló emlékművet egy általa méltónak tartott helyen ismét felállíttatja. Úgy véli, ennyivel tartozik a miniszterelnök emlékének.

A fővárosi önkormányzathoz mindenesetre még nem érkezett konkrét megkeresés vagy igénybejelentés a szobor esetleges áthelyezésére vonatkozóan. Mint ismeretes, a Károlyi-szobrot a főváros tulajdonosi hozzájárulásával bontatta el az Országgyűlés Hivatala. A Károlyi-emlékmű eltávolítására bontási engedélyt hatóságként kiadó belvárosi önkormányzatot, illetve Cselovszki Zoltán V. kerületi főépítészt nem sikerült elérnünk.

– A Vértanúk tere nem része a Kossuth tér átépítését célzó Steindl Imre Programnak. Így sem nekem, sem a beruházást felügyelő Országgyűlés Hivatalának nincs mandátuma a Nagy Imre-szobor elmozdítására –jelentette ki lapunk kérdésére Wachsler Tamás programigazgató. Ám arról nem szólt, másnak vannak-e ilyen irányú tervei.

Mint ismeretes, Kövér László házelnök a Heti Válasznak adott múlt heti interjújában jelentette ki, hogy a Vértanúk terére – ahol a Nagy Imre-szobor áll – ugyan szigorúan véve nem terjed ki a Kossuth tér rekonstrukciója, de megfontolandónak tartja, hogy a Kossuth tér és a Képviselői Irodaház közötti térre gyűjtsék össze „a nemzethez kötődő, jobb- és baloldali, valóságosan progresszív történelmi szereplőket”, így például Kovács Béla jelenleg a Kossuth téren, illetve Nagy Imre Vértanúk terén álló emlékművét, akik mellett Kéthly Anna is szobrot kaphatna.

Bár Wachsler Tamás lapunknak korábban azt mondta, hogy a Kossuth téren álló szobrok sorsáról az átépítés koncepciótervének elkészülte előtt nem döntenek, már elbontották Károlyi Mihály szobrát, és a múlt héten József Attila szobrának rakpartra költöztetését is bejelentette a programigazgató. A koncepcióterv viszont – állítása szerint – még nem készült el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.