Csonka szavazás Áderről

A Fidesz–KDNP elindította az új köztársasági elnök jelölési procedúráját. A frakciószövetséghez tartozó összes fideszes és kereszténydemokrata képviselő szerda estére aláírja a jelölési ívet, hogy Orbán Viktor javaslatának megfelelően Áder János legyen Schmitt Pál utódja a köztársasági elnöki poszton. Egyelőre azt még nem lehet tudni, hogy a frakciószövetség mikor hallgatja meg Áder Jánost.

Az államfőjelölt a Népszabadsághoz eljutott hírek szerint még Brüsszelben (illetve Strasbourgban) tartózkodik, „rendezi a dolgait”. Az elnöki stáb már körvonalazódik, Áder már tárgyal leendő munkatársaival.

Március elején Schmitt Pál és Áder János még együtt nézegette az alaptörvény díszpéldányát Brüsszelben
Március elején Schmitt Pál és Áder János még együtt nézegette az alaptörvény díszpéldányát Brüsszelben

Tegnap reggel Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke világosan elmagyarázta, miért Áder Jánosra esett a választás. – Ma, amikor „rendkívül erősen támad minket mindenfajta, egyébként önmagában is képtelen felvetéssel az Európai Unió, amikor látszik, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetek, élükön az IMF-fel, kizárólag politikai zsarolásszerű manőverekre képesek Magyarországgal szemben”, akkor nem egy „se hús, se hal”, vagy „bácsika” típusú, vagy jogásztudós államfőre van szüksége az országnak – közölte a fideszes politikus az m1 Ma reggel című műsorában. Kósa Lajos szerint egy olyan ember kell, akinek karaktere van, aki beleáll a munkába, megvédi Magyarországot, a magyar demokráciát, becsületet, és segíti az országot, hogy ne illessék képtelen vádakkal, mint az mostanában szokás. „Minden államfő olyan képet választ, amilyet gondol, de én ezt az Árpi bácsis képet, amit Göncz Árpád sugallt magáról, sosem szerettem, mert nem vagyok ilyen paternalizmusra hajló alak” – válaszolta Kósa Lajos arra a felvetésre, hogy a magyaroknak a köztársasági elnök személyében esetleg egy „kvázi atyára”, egy nagy tekintélyű idősebb emberre van szükségük. Szerinte a köztársasági elnököt a munkája minősíti, nem pedig az a kép, amelyet kialakít magáról.

Egyedül a Fidesz és a KDNP frakciója támogatja Áder János köztársasági elnökké választását, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az LMP távol marad a szavazástól, a Jobbik részt vesz rajta, de nemmel voksol.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azzal indokolta a szocialisták döntését, hogy Áder János személyében egy pártpolitikus a kormányoldal jelöltje, ezzel Orbán Viktor miniszterelnök Schmitt Pál jelölése után ismét „téves személyi döntést hozott”. Az MSZP vezetője újságírói kérdésre megismételte, hogy 2005-ben a szintén pártpolitikus Szili Katalin akkori jelölését a párt március végi kongresszusán hibának minősítette, és közölte: az elnöki tekintély visszaállítása érdekében épp egy pártpolitikától független személy megválasztása lenne indokolt.

Az LMP szintén előre közölte, hogy nem vesz részt a választási folyamatban, mert az eljárást mondvacsináltnak tartja. Jávor Benedek frakcióvezető közölte: Áder János kiválasztása kizárólag a Fideszen belüli játékokról szólt, a LMP pedig nem szól bele más pártok belügyeibe. Az ökopárti politikus felhívta a figyelmet arra, hogy épp Áder nevéhez kötődik az igazságszolgáltatási reform és a választójogi törvény, amelyek éles nemzetközi tiltakozást váltottak ki.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke a Népszabadságnak pártja távol maradásáról azt mondta: míg Schmitt Pál esetében a személyes erkölcsiséget, addig Áder Jánosnál a jogállamhoz és demokráciához való hozzáállását kifogásolják. „Aki ezt a választójogi és bírósági törvényt megcsinálta, akinek idejében háromhetente volt parlamenti ülés, az nem alkalmas a nemzet egységét megjeleníteni képes államfői posztra” – fogalmazott a DK politikusa.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője a párt szóvivőjeként lapunknak azt mondta: frakciójuk csak szerdán fog formális döntést hozni az ügyben. Személyes véleménye szerint a jobbikosok felveszik majd a szavazólapot, és nemmel voksolnak majd Áder Jánosra, mondván, „pártkatonát” semmilyen körülmény nem támogatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.