Dizájnerdrogok: nem tudják, mit árulnak

„Életbe lépett a C-lista április 2-án, ami nagyon sok designer drog forgalmazását tiltja Magyarországon. Mit is jelent ez pontosan? Számunkra nem sokat, ugyanis várhatóan a jövő héten zavartalanul folytatjuk a megrendelések felvételét és postázását, csak átszervezünk pár dolgot” – áll az egyik, úgynevezett dizájnerdrogokat árusító webshop oldalán.

A rendkívül népszerű, a „hagyományos” szereket egyre inkább kiszorító dizájnerdrogokat a kábítószernek minősülő, illegális anyagok kémiai szerkezetének módosításával hozzák létre, hatásukban az eredetiekhez hasonlóak, de legálisak.

Mire egy új szer felkerült az illegális drogok listájára, már kapható volt a következő, ami a listára kerülésig megint legálisnak számított. Ezért a nemrég hatályba lépett C listán már alapvegyületek szerepelnek. Ettől várja a kormány, hogy visszaszorul a dizájnerdrogok kereskedelme.

Zacher Gábor toxikológus korábban „engedély nélküli emberkísérletnek” nevezte a dizájnerdrogok árusítását, mert a dílerek sincsenek teljesen tisztában azzal, mit árulnak. Kinek lesz igaza? Réthelyi Miklós miniszternek, aki szerint a C lista komoly gátat szab a dizájnerdrogok forgalmának, vagy a kereskedőknek, akik apró kellemetlenségnek nevezik a lista hatálybalépését?

– A C lista jó dolog, de önmagában kevés – mondja Rácz József, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány vezetője. Hozzáteszi: valóban több eszköz lesz a hatóságok kezében, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyik napról a másikra számottevően csökkenne a fogyasztás.

– Kifejezetten ezekkel a szerekkel kapcsolatos széles körű tájékoztatásra, prevencióra lenne szükség. Angliában például, ahol szintén komoly gondot okoz a dizájnerdrogok terjedése, rengeteg információt közölnek, sok tájékoztató honlap működik, folyamatosan zajlanak felmérések, kutatások és szakmai továbbképzések a témában. Nálunk ez még szinte teljesen hiányzik – állítja.

Rácz szerint a terjesztők magabiztosságának egyik oka, hogy eddig teljes biztonságban tevékenykedhettek. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy sikerült olyan országokba költöztetni a vállalkozásaikat, ahol nincs ilyen lista, és onnan próbálják majd kiszolgálni a hazai fogyasztókat.

Hatásukban az eredetiekhez hasonlóak, de legálisak
Hatásukban az eredetiekhez hasonlóak, de legálisak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.