Schmitt-terv: az elnök körbejárja a médiát, mérik a közhangulatot, várnak

Nem akart lemondani Schmitt Pál az államfői posztról, erről tegnap Orbán Viktort személyesen is tájékoztatta, a miniszterelnök pedig úgy határozott, hagyja, hogy „a sportember küzdjön” – tudtuk meg tegnap kora délután, amikor kiderült: a „harmadik megoldás” győzött, Orbán Viktor nem ragaszkodik a lemondásához, időt ad Schmitt Pálnak, bizonyítsa a nyilvánosság előtt, hogy népszerűségvesztése nem zuhanórepülés.

Fideszes politikusok elmondása szerint Schmitt Pál péntekre elveszítette „józan helyzetfelismerő képességét”. Volt, aki úgy fogalmazott, „valójában nem is érzékeli annak súlyát sem, mit jelent, hogy plagizált, és ezért megfosztották a doktorátusától. Azt hiszi, külön lehet választani a plágiumbotránytól azt, hogy ő 'jó elnök', aki úgy segítette a kormány munkáját, hogy motorja volt a törvényalkotásnak”. Ártatlannak érzi magát, mert doktori dolgozatát jóhiszeműen, a legjobb tudása szerint állította össze, és húsz évig senki nem hívta fel a figyelmét, hogy hibát követett el a források felhasználásánál.

Az Origo internetes portál tudta meg tegnap délután, hogy az elnök ezzel az „őszinte feltárulkozással” beszél a köztévében péntek este, és ezzel szeretné a hétvégén végigjárni a különböző televíziókat, szerkesztőségeket. Ezután a Miniszterelnökségen fókuszcsoportos vizsgálatokkal elemzik, „hatott-e az elnök legemberibb arcát mutató” vallomás.

– Az elnök úr sportember, hiába presszionálták mindenfelől, nem adta fel. Arra számít, reménytelen helyzetben, a végén is beviheti „a tust”. És jól tudja, a miniszterelnök, a kormánytagok és a képviselők keze is meg van kötve. Amikor Orbán Viktor arról beszélt, hogy a köztársasági elnök alkotmányosan sérthetetlen, és csak a saját döntésén múlik, lemond-e, igazat mondott. Pedig akkor nem is lehetett eléggé annak tudatában, hogy Schmitt Pál „önjáró” – vezette le az egyik kormánypárti politikus, miért küzdhet még pár napot Schmitt Pál a Sándor-palotáért.

A tévészereplések után várhatóan a kormánypárti frakciók, a Fidesz és a KDNP-képviselőcsoport előtt is számot kell adnia Schmitt Pálnak. S kiderül, megvan-e még mögötte az a parlamenti kétharmad, amelyik elnöknek választotta.

A közszolgálati televízión sugárzott Schmitt-interjút megelőző 24 órában Schmitt története komoly fordulatokat hozott.

Orbán telefonja után mindenki lemondásról tudott

Tegnap délelőtt még arról szóltak a hírek, hogy készenlétben állnak meghatározó kormánypárti politikusok, feszülten várnak arra, mikor szólal meg a köztársasági elnök. Péntek reggel fideszes és kereszténydemokrata politikusok is úgy tudták, Schmittnek még a nap folyamán jeleznie kell lemondási szándékát. A munkatársunknak nyilatkozó egyik ismert kormánypárti politikus azt mondta, a helyzet világos. A minta Guttenberg német védelmi miniszter távozása lehet, aki ugyan ártatlannak tekintette magát, de miután a tudományos fokozatát megvonták tőle, a kormányára és a hivatala tekintélyének a megóvására tekintettel lemondott.

Lapunknak határozottan állították: az elnök nem akart lemondani, de előző este, amikor Szöulból utazott haza és a frankfurti repülőtéren az átszállásra várakozott, beszélt Orbán Viktorral. És „éjszaka eldőlt”, mit kell az államfőnek tennie – állították.

Állítólag Orbán Viktor azt tanácsolta Schmittnek, hogy mint sportember, játsszon a fair play szabályai szerint. Ezt forrásunk úgy értékelte, a miniszterelnök a lemondást tartotta a megfelelő lépésnek. Állítólag ezt az álláspontot képviselte Pálinkás József MTA-elnök is, ami kormánypárti források szerint „sokat nyomott a latban”.

Schmitt komolyan vette a kormányfői hűségnyilatkozatot

Tegnap reggel Orbán Viktor a Kossuth rádióban az államfő lemondásával kapcsolatos kérdésre azt mondta, az elnök helyzetét az alkotmány egyértelműen rendezi: személye sérthetetlen. „A magam részéről tiszteletben tartom ezt a szabályt. Senki más nem dönthet.”

Schmitt Pál döntött: nem akar lemondani. És ezzel kész helyzet elé állította a kormányoldalt – tudtuk meg.

Péntek reggel ugyanis már készen voltak a Schmitt Pál lemondását magyarázó-megértő közlemények, kommentárok. A köztársasági elnök mindkét hivatalos programját le is mondta. A nap folyamán Schmitt Pál beszélt a miniszterelnökkel. A Parlamentben ülésezett a miniszterelnöki politikai kabinet is, és vezető fideszes politikusok azt szerették volna elérni, hogy Schmitt Pál mondjon le.

Az Origo szerint ezt Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke képviselte a leghatározottabban. Mivel az elnök ellenállásán ez a forgatókönyv kisiklott, a kabinetülésen már a maradás verzióra próbáltak stratégiát alkotni.

A Párizsi Nagyáruház Lotz Termében egy tegnap délutáni rendezvény után Orbán Viktor arra, hogy szerinte csalt-e Schmitt Pál, úgy felelt: az alaptörvényből fakadó sérthetetlenségi szabály miatt a kérdés feltevését sem látja indokoltnak. Arra, hogy árt-e az elnöki hivatal méltóságának, hogy az államfő kisdoktori címét visszavonták, azt válaszolta: a hivatal méltósága is fontos szempont, de a legfontosabb, hogy a nemzet egységét kifejező hivatalt betöltő személy sérthetetlen legyen, „döntéseit lehet bírálni, a személye szerintem e fölött áll”.

Schmitt Pált nézik a tévében. A hatást próbálja mérni a kormány
Schmitt Pál televízió
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.