Schmitt otthagyta eredeti témavezetőjét a sok munka miatt

Laptársunkra, a HVG-re hivatkozva korábban azt írtuk: Kertész István ókortörténész, Schmitt Pál disszertációjának egyik bírálója úgy emlékezett, hogy az időközben már elhunyt Kutassi László egyetemi tanár volt Schmitt témavezetője. Kutassi fia, Kutassy György lapunkhoz írt levele szerint ez egyrészt nem helytálló, másrészt pedig „rossz fényben tünteti fel édesapja emlékét”.

Tény, hogy mind Kertész, mind pedig Kutassi meglehetősen szkeptikus volt Schmitt teljesítményével kapcsolatban. Kertész István opponensi véleményében oldalakon keresztül sorolta a disszertáció formai hiányosságait (igaz, a tartalmi erényeire is kitért). Kutassi sztorija ennél izgalmasabb: ismereteink szerint Schmitt Pál eredetileg Kutassi László sporttörténésznél, a téma akkori vezető hazai tudósánál disszertált volna, ám kettejük együttműködése szokatlanul rövidre sikerült.

Amikor a jelölt bejelentkezett a választott témavezetőnél, Kutassi egy hosszú beszélgetésben próbálta rávezetni, hogy mekkora fába vágta a fejszéjét, és mennyi munkával, kutatással, adatellenőrzéssel, interjúval, forráselemzéssel jár egy ilyen doktori disszertáció. Az első alkalommal ki is jelölt neki több ezer oldalnyi szakirodalmat, és abban maradtak, hogy a következő konzultációra Schmitt Pál elolvassa és kijegyzeteli a szóban forgó munkákat. Az eset után Schmitt többé nem jelentkezett Kutassinál. Másik témavezetőt keresett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.