Schmitt már korábban közölte Orbánnal: maradni akar

Nem mond le posztjáról Schmitt Pál köztársasági elnök. Az államfő ezt szerdán Szöulban, egy nappal azután közölte, hogy nyilvánosságra hozták a kisdoktorija ügyében született vizsgálati eredmény összefoglalóját. Az MTI Hírcentrum kiküldött tudósítójának elmondta: a vizsgálati eredmény megerősítette korábbi döntésében, így továbbra is posztján marad.

„Nem azért választottak a köztársaság elnökének, hogy húsz évvel ezelőtt milyen kisdoktorit írtam, valószínűleg más egyéb kvalitások miatt. Én változatlanul az elnöki munkámat felelősséggel végzem, és ez a végkövetkeztetés számomra egyfajta elégtétel, hogy akkor is igazam volt, húsz évvel ezelőtt, mert az akkori körülményeknek és előírásoknak megfelelően írtam egy dolgozatot, a legjobb tudásom szerint” – nyilatkozta Schmitt Pál.

Az államfő közölte, hogy elfogadja a tényfeltáró bizottság végkövetkeztetését a kisdoktorijáról, amely „gyakorlatilag arról szól, hogy tartalmilag és formailag megfelelt az akkori követelményeknek”.

„A legjobb tudásom szerint írtam ezt a dolgozatot, és azt kívántam vele elősegíteni, hogy a magyar sporttársadalom is megismerje az olimpiai program alakulását, hogyan kerülhetnek fel a programra, hogyan kerülhetnek onnan le olimpiai sportágak” – mondta Schmitt Pál, hozzáfűzve, munkáját opponens és konzulens segítségével végezte, akiknek ma is hálás a sok segítségért. Megjegyezte: „egyetlen egy szakirodalmat nem mulasztottam el feltüntetni a dolgozatom végén, az úgynevezett bibliográfiában”, és ezt, akik fontosnak tartották a munkáját, nyilván számításba vették.

A vizsgálóbizottság munkájára és eredményére utalva a köztársasági elnök úgy fogalmazott: „örülök, hogy Magyarországon működik a demokrácia, örülök, hogy nincs kettős mérce, örülök, hogy az elnökre is ugyanúgy vonatkoznak a szabályok, mint bármelyik más magyar állampolgárra”. Hozzátette: „nem zavar ez az ügy, kicsit hosszú volt, de örültem volna, hogyha rám is vonatkoznak azok a szabályok, ami úgy hangzik, hogy ártatlanság vélelme”. Schmitt Pál kijelentette: „most, hogy pontot teszünk a dolog végére, azt az egyet mondhatom, hogy munkámat változatlan alázattal és szorgalommal fogom végezni, betartva az alaptörvény rám vonatkozó előírásait”.

Az államfő azt mondta, hogy a számára most már ismert összetételű, de korábban ismeretlen tényfeltáró bizottság munkájához nincs mit hozzátennie, mert – mint fogalmazott –, „ha ők azt mondták, hogy tartalmilag és formailag a húsz évvel ezelőtt, hangsúlyozom, kisdoktori dolgozatom megfelelt, akkor én ezt így elvállalom, fölvállalom, és többé ezzel nem nagyon kívánok foglalkozni”.

„Schmitt Pál valójában nem is akart lemondani a plágiumügy miatt, és ezt már korábban egyértelművé tette a miniszterelnök számára is” – mondta tegnap lapunknak több fideszes forrás is. Az államfő arra sem volt nyitott, hogy esetleg ciklusa félidejében távozzon a Sándor-palotából (amikor már teljes összegű végkielégítés-juttatás jár neki egy a közjogi méltóságokról szóló törvénymódosítás nyomán.) Ezen túlmenően fideszes politikusok megerősítették lapunk azon korábbi értesülését is, miszerint Orbán Viktor bizalmi kérdésnek tekintette a Schmitt-ügyet, és neheztelt azokra, akik „nem úgy viszonyultak hozzá, ahogyan azt elvárta, akár Fidesz-politikusról, akár kormánytagról legyen is szó”.

A köztársasági elnök március 8-án egy interjúban úgy interpretálta a plágiumügyet: mindez azért történt, mert a kormány munkáját segítette. Ezzel azt üzente, hogy a „támadás” valójában nem is a személyének, sokkal inkább a kormány iránti lojalitásának szól. És noha Orbán Viktor kedvezőtlennek ítélte a plágiumbotrányt, kiállt Schmitt Pál mellett a sajátjaival szemben is. Ez lehetett a „deal” – valószínűsítette az egyik kormánypárti politikus.

A miniszterelnök és az államfő viszonyának a plágiumügy miatt lehettek rosszabb periódusai is, erre utal, hogy egy a Bruxinfónak adott interjúban Schmitt Pál „felülbírálta” Orbán Viktort, amikor úgy nyilatkozott: „Ők nagyon rossz néven vettek egy nyilatkozatot azzal kapcsolatban, hogy mennyire legitim az Európai Bizottság. (Orbán Viktor miniszterelnök korábban egy német lapnak azt mondta: „Engem megválasztottak, a magyar kormányt is megválasztották. De ki választotta meg az Európai Bizottságot? Hol van a demokratikus legitimációja?” – A szerk.) Én garantáltam nekik, hogy Magyarország a bizottságra, a parlamentre és a tanácsra is nagyon is legitim és fontos döntéshozó szervként tekint, már csak a szerződéses kötelezettségei alapján is. Én is hat évig dolgoztam és éltem itt, tudom pontosan, hogy kinek, milyen feladata van, és milyen felelősséget visel”.

Az interjúban az államfő azt is levezette, miért nem áll szándékában lemondani. „Egy nyilatkozatot tettem, hogy ettől az ügytől elhatárolódom, és a plágium vádját messzemenőkig visszautasítom. Ez az álláspontom azóta sem változott, függetlenül a részállomásoktól. Ha az ember a dolgozatában a forrásokat megjelöli, és nem deklarálja százszázalékosan a sajátjaként, akkor a plágium vádja fel sem merülhet. Ami fontos, hogy ez nem egy PhD volt a mostani elvárásokkal, hanem egy kisdoktori húsz évvel ezelőtt, ami írógéppel készült. Egy másik nyilatkozatomban elmondtam, hogy mivel felállítottak egy vizsgálóbizottságot, én annak az eredményét tiszteletben fogom tartani” – tette hozzá. Arra, mit jelent az, hogy „tiszteletben tartja”, úgy reagált: Azt, hogy tudomásul veszem. Schmitt Pál emellett biztosítottnak látta, hogy mögötte áll a kormánytöbbség, a Fidesz és a KDNP, mert az interjúban arról is beszélt, „nyilvánvaló, hogy az ország kétharmadának még mindig megfelelő elnök vagyok. Akik az életemet, a pályámat, családi életemet, a gazdasági feddhetetlenségemet, a sportbéli és diplomáciai teljesítményemet figyelemmel kísérték, azok változatlanul bíznak bennem”.

A fideszes és kereszténydemokrata politikusok közül tegnap hivatalosan senki nem nyilatkozott a Schmitt-ügyről. Az Origo internetes portál beszámolt róla, hogy a fideszesek a sajtóosztálytól kaptak olyan SMS-t, hogy ne is nyilatkozzanak.

Az egyik vezető fideszes politikus érdeklődésünkre vissza is kérdezett: „Miért kellene lemondania Schmitt Pálnak? Most, hogy a doktorija megmaradt, mi jöhet még, ami számára kellemetlen? Nincs semmilyen jogi eljárás”.

Kirúgták a szpíkert

követelő flashmobjának szpíkerét másnap kirúgták állásából. „A próbaidőn lévő szociális munkást magához hívatta főnöke, és elmondta, hogy politikai tevékenysége összeegyeztethetetlen a segélyszervezet alapvetően katolikus beállítottságával... Szakmai kifogás nem merült fel munkájával kapcsolatosan, amivel mindenki elégedett volt.

Mégsem élünk következmények nélküli országban – ez csak a hatalom kivételezettjeire vonatkozik” – áll a párt Facebook-oldalán.

Shmitt Pál Szöulban örül
Shmitt Pál Szöulban örül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.