Gigantikus népszavazást rendeznek Esztergomban

Vasárnap helyi népszavazást tartanak Esztergomban. Valószínűleg országos csúcsnak számít, hogy 11 eldöntendő kérdés szerepel a szavazólapokon. A kérdésözön a felületes szemlélő elől eltakarhatja a voksolás valódi tétjét: vajon megvalósítható-e helyi szinten a közvetlen részvételen alapuló demokrácia.

A hagyományos hatalomgyakorlás ugyanis Esztergomban másfél éve működésképtelen. Ahogy Tétényi Éva, a 2010 ősze óta hivatalban lévő független polgármester fogalmazott: a fideszes többségű testület tudatosan megbénítja az önkormányzat munkáját, ezáltal a város életét.

– Mivel a vasárnapi voksolás ügydöntő, így a képviselő-testületnek kötelező lesz a polgárok útmutatásai alapján határozatokat hoznia a 11 konkrét ügyben. Azaz nem lesz lehetőség az érdemi döntések elszabotálására – magyarázza a városvezető.

A referendum nem Tétényi ötlete volt, igaz, egyetértett a három ellenzéki párt – az MSZP, az LMP és a Jobbik –, valamint két esztergomi civil szervezet közös kezdeményezésével. Részben a kampányban is részt vett: lakossági fórumokon igyekezett elmagyarázni a szavazásra feltett kérdések hátterét, egyúttal mindenkit arra buzdított, hogy vegyen részt a voksoláson.

A szavazólapon szereplő kérdések jórészt az önkormányzat tulajdonában lévő Strigonium Zrt. működésére vonatkoznak. Ez a cég üzemelteti a város valamennyi közszolgáltatását –a parkoltatást, az ingatlankezelést, valamint a dunai kikötő, a temetők és a piac üzemeltetését –, ám a társaság tevékenységére Tétényi Évának alig van rálátása. A polgármester kérdésünkre elmondta: az elmúlt másfél évben 35 alkalommal nyújtott be előterjesztést a Strigonium működésével kapcsolatban azt kérve, hogy a társaság részletes adatokkal tegye átláthatóvá a tevékenységét, a fideszes többség azonban vagy nem engedte napirendre venni a kérdéseket, vagy leszavazta azokat.

A vasárnapi referendumon egyebek mellett arról mondhatnak véleményt az esztergomiak, hogy módosítsák-e a helyi szemétrendeletet, jelenleg ugyanis nem a megtermelt hulladék mennyisége, hanem a háztartásban élők száma alapján szabják ki a szemétdíjat. Több kérdés is arról szól, hogy felhatalmazzák-e a polgárok az önkormányzatot olyan közbeszerzési eljárások kiírására, amelyekkel a legjobb ajánlatot tevő vállalkozásokat választhatnák ki a piac, az élményfürdő vagy a parkolók üzemeltetésére, valamint az önkormányzati ingatlanok kezelésére. De szerepel a szavazólapon az a kérdés is, hogy a magánvádas pereknek (amelyek közül több a korábbi fideszes városvezetőhöz, Meggyes Tamáshoz köthető) a költségeit ne lehessen a jövőben közpénzből kifizetni.

Az esztergomi Fidesz-frakció kezdettől fogva politikai akciónak tartotta a népszavazást, amely egyértelműen a kormánypárti többség ellen irányul. Steindl Balázs, a párt helyi frakcióvezetője az aláírásgyűjtés hírét ősszel kérdésünkre úgy kommentálta: hiába kérik számon az együttműködés hiányát a Fideszen, valójában Tétényi Éva az, aki képtelen a kompromisszumokra, amit az is bizonyít, hogy számos önkormányzati döntés végrehajtását egyszerűen elszabotálta.

A vasárnapi népszavazás egyik legfőbb kérdése, hogy sikerül-e a kezdeményezőknek több mint 12 ezer polgárt az urnákhoz csábítaniuk: legalább ennyi voksra lenne ugyanis szükség a referendum érvényességéhez. Nem véletlen, hogy a szervezők elsősorban az esztergomiak érzelmeire kívánnak hatni. Körmöczi Miklós, az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesületének elnöke például gyújtó hangú felhívást tett közzé, amelyben úgy fogalmaz: „Ébredjünk már fel végre! Ne legyünk birkák! Tovább ne hagyjuk magunkat terelgetni, leigázni, megfélemlíteni, elhallgattatni! Nem a hétfejű sárkánnyal, hanem csak a 11 testületi taggal kell küzdenünk, és ráadásul nem is életre-halálra megy a harc, mindössze annyit akarunk elérni, hogy a városunk és a lakosság érdekeit és a hatályos jogszabályokat figyelembe véve, a 11 kérdésben megfogalmazottak szerint döntsenek.”

Tétényi Éva kérdésünkre azt mondta, egyáltalán nem lenne csalódott, ha a referendumon nem sikerülne átlépni az érvényességi küszöböt:

– Viszont nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy hány esztergomi polgár akar saját maga dönteni a sorsáról? Hányan vannak, akiket az elmúlt másfél év történései sem tettek fásulttá? Mivel erről nem rendelkezünk közvéleménykutatással, a népszavazás sokat elárul majd az aktuális helyzetről.

Bojkottálták a testületi ülést

Nem jelent meg a helyi Fidesz-frakció Esztergomban a csütörtök reggelre összehívott képviselő-testületi ülésen, amelyen Tétényi Éva független polgármester a kormányhivatal által törvénytelennek ítélt szemétrendelet és ingatlanértékesítési érdekeltségi rendszer hatályon kívül helyezését szerette volna elérni.

A város másfél éve politikailag működésképtelen
A város másfél éve politikailag működésképtelen FOTÓ: REVICZKY ZSOLT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.