Hetvenezres béremelés bizonytalan forrásokból

Nem lesz általános béremelés az egészségügyben, de a 360 ezer forintnál kevesebbet kereső közalkalmazott orvosok – ők a túlnyomó többség – bruttó 70 ezer forintos emelésre számíthatnak.

Nem lesz általános béremelés az egészségügyben: többletjövedelemre egyelőre csak az alkalmazottként dolgozó orvosok számíthatnak. A rezidensszövetség követelése, hogy a kezdő orvosok átlagbére érje el a nettó 200 ezer, míg a szakorvosoké a 300 ezer forintot, várhatóan csak több lépcsőben, 2014-re, azaz a kormányzati ciklus végére valósulhat meg – értesült a Népszabadság. A most jobban kereső orvosok kisebb, a rosszul keresők nagyobb emelést kapnak.

A kormány a napokban véglegesíti az egészségügyi béremelést. Lapunk úgy tudja, hogy a 360 ezer forintnál kevesebbet keresők – ők a túlnyomó többség – bruttó 70 ezer forintra számíthatnak. Ez tisztán mintegy negyvenezer forintot jelenthet. A gyógyítók nagy többsége, több mint nyolcvan százaléka 270 ezer forintnál is kevesebbet kap most havonta kézhez. A 360 ezer forint felett keresőknek sávosan kevesebb pénz jut majd, de várhatóan még a havi bruttó 500 ezer forint felett keresőknek is jár bruttó 10-15 ezer forint emelés. Alkalmazottként jelenleg 1400 olyan orvos dolgozik, aki havonta bruttó 430 ezer forint fölött keres, közülük körülbelül kilencszáz doktor fizetése haladja meg a havi félmillió forintot.

A béremelésről csaknem három hónapja tart az egyeztetés a szakminisztérium és az ágazati érdekvédők között. Elvben két-három hete a megállapodás is megszületett, de máig nem derült ki, hogy a kormány jóváhagyta-e az alku eredményét. Az időhúzást magyarázza, hogy a költségvetésben nincs konkrét forrása az orvosok és ápolók béremelésének, jóllehet Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár február vége óta gyakran ígérte: napokon belül várható a bejelentés. Forrásként pedig rendre a népegészségügyi termékadót, a rendszer-átalakítással megtakarítható összeget nevezte meg, valamint uniós pénzekre hivatkozott.

Ezek a források azonban nagyon is bizonytalanok. A népegészségügyi termékadóból az egészségügyre jutó 15 milliárd forint eleve része az egészségügyi alap 2012-ben elkölthető keretének, tehát nem többlet. A másik két forrás se biztosabb, hiszen az egészségügyi ellátórendszer átalakítása lassú, nem is egészen az eredeti tervek szerint halad, és arra sem lehet mérget venni, hogy a változások nyomán idén bármennyi pénz felszabadul. Uniós pályázat közvetlenül nem fordítható a fizetésemelésre. Valószínűleg ezért is húzódott egészen mostanáig az egészségügyi bérrendezésről szóló bejelentés. A részleteket a kormányszóvivő, a nemzeti erőforrás miniszter és az egészségügyért felelős államtitkár várhatóan ma hozza nyilvánosságra.

Műtét közben: a növekvő fizetés némileg enyhítheti a feszültséget
Műtét közben: a növekvő fizetés némileg enyhítheti a feszültséget
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.