Záporoztak a fideszes kérdések Szócska Miklósra

Egyelőre elakadt a Fidesz-frakció tegnapi ülésén a kórház-átalakítás, amelyről Szócska Miklós adott tájékoztatást. Az egészségügyért felelős államtitkár az általa javasolt összevonásokról, párhuzamosságok megszüntetésének helyességéről szerette volna meggyőzni a kormánypárti honatyákat, de információink szerint ez nem igazán sikerült.

A zárt ülésről kiszivárgott információk szerint sorra véve a térségeket, arról beszélt: cserébe azért, amiről a városoknak le kell mondaniuk (kórházi osztályokról, szülészetről, sebészetről, orr-fül-gégészetről, gyermekosztályról), milyen egészségügyi fejlesztésre, beruházásokra számíthatnak. Szócska Miklós optimizmusa nem sugárzott át a polgármester-képviselőkre, az államtitkár előadása után záporoztak az érzelmektől sem mentes kérdések. Sokan felrótták neki, hogy sem kórházigazgató, sem városvezető a mai napig nem tud semmit arról, mi történik a településén egészségügyi átalakítás címén. Voltak, akik azt nehezményezték, hogy a miniszterelnök kérése ellenére sem egyeztetett velük Szócska Miklós. Akadtak olyanok, akik azt tették szóvá, hogy túlzott a centralizáció; a hazai útviszonyok mellett nem mindegy, hol szüntetnek meg egy szülészeti osztályt, hiszen „ami Budapesten 50 perces út Budáról Pestre, az az Alföldön, lehet, hogy húsz perc vagy másfél óra”. Azaz, nincsenek meggyőző hatáselemzések.

Lázár János frakcióvezető védelmébe vette az államtitkárt, mondván, Szócska Miklós idestova két éve egyeztet mindenkivel, mindenről, és erről jegyzőkönyvek is készültek. Ezeket a jegyzőkönyveket vissza lehet nézni, ha valakinek kétsége van – hívta fel a figyelmet a frakcióvezető.

A frakcióülés után a Fidesz-frakció közleményben tudatta: meghallgatták Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt, és a képviselőcsoport úgy döntött, hogy támogatja a kormánynak az egészségügyet érintő fejlesztési elképzeléseit. A további részkérdésekben a közeljövőben újabb egyeztetések várhatóak.

Az egészségügyi államtitkár a frakcióülés után sajtótájékoztatót tartott. Itt azt mondta, az elmúlt időszakban nyolc fordulóban összesen 19 résztvevővel egyeztettek az intézményi struktúra alakításáról. Következő alkalommal, március végén a már kiírt, illetve a hamarosan megjelenő uniós pályázatok részleteiről tárgyalnak. A 19 intézményről Szócska Miklós annyit mondott: az átalakulások vegyes képet mutatnak, lesz olyan például, ahol két intézmény egyesülni fog.

Szócska Miklós szerint azt a „riogatást”, hogy valami megszűnik, ki kellene venni a közbeszédből, ugyanis az egészségügyi struktúra átalakításakor minden esetben fejlesztésről van szó. „Nem az a lényeg, hogy hol mi nem lesz, hanem, hogy mindenki tudja, mit hol kap meg”. Lehet, hogy valakinek csípőprotézisért többet kell majd utaznia ahhoz, hogy valóban szakértő kezébe kerüljön, de „ez így van jól” – hangoztatta.

Információink szerint a járóbetegszakrendelők a korábbi tervekkel ellentétben nem most tavasszal, hanem csak ősszel kerülhetnek állami tulajdonba. Ami a lényeget illeti: a fideszes polgármesterek annak végképp nem örülnek, hogy miközben a kórházak csak májusban kerülnek az államhoz, előtte a struktúraátalakítással járó helyi konfliktusban nekik kell ütközniük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.