Újabb tüntetés a köztársaságért

'Együtt egy új köztársaságért' – ezzel a szlogennel várja a Magyar Szolidaritás Mozgalom a Parlament elé szombat délután mindazokat, akik készek kiállni a szociális és a szabadságjogokért – tájékoztatott Székely Tamás, a mozgalom társelnöke. Mindazokra számítanak tehát, akik úgy vélik, hogy az Orbán-kormány megszegte ígéreteit, s visszaélt a kétharmados többséggel.

Az ellenzéki pártok közül hivatalosan csak az LMP szólította fel szimpatizánsait, hogy vegyenek részt a demonstráción, és a szakszervezetek sem csatlakoztak. Székely ezzel kapcsolatban elmondta, hogy elsősorban civil szervezetek támogatják a megmozdulást, de az érdekképviseletek és más pártok szimpatizánsai is jelezték a részvételüket. Arra a kérdésünkre, hogy hány emberre számítanak, a Szolidaritás társelnöke reményét fejezte ki, hogy a január 2-i tüntetéshez hasonló tömeg gyűlik össze. Szerinte erre minden esély megvan, mert számos vidéki településről az érdeklődők saját pénzükből bérelt buszokkal érkeznek.

Székely Tamás azokat várja szombat délután a Parlament elé, aki készek kiállni a szociális és szabadságjogokért
Székely Tamás azokat várja szombat délután a Parlament elé, aki készek kiállni a szociális és szabadságjogokért

A körülbelül másfél-két órás rendezvényen beszédet mond többek között Iványi Gábor lelkész, Ungváry Rudolf író, Tóth Imre, az éhségmenet egyik szervezője, Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke, de szót kapnak a romák és a fogyatékkal élők képviselői is. A fellépők között lesz egyebek mellett Bornai Tibor és Lerch István, valamint Kálid Artúr.

Székely elmondta azt is: a rendezvény során lehetőséget biztosítanak arra, hogy a megjelentek a helyszínen az aláírásgyűjtő ívek aláírásával csatlakozzanak az LMP népszavazási kezdeményezéséhez. Az ökopárt szeretné elérni például azt, hogy a tankötelezettség a 18. életévig tartson, a munkanélkülieknek járó segélyt pedig legalább 260 napig folyósítsák.

A mozgalmon belül zavarokhoz vezetett, hogy Árok Kornél alapító-társelnököt – miután bejelentette, hogy politikai szerepvállalásra készül – a közelmúltban kizárták a vezető testületből. Emiatt több helyi és régiós koordinátor is hátat fordított a Szolidaritásnak. Székely úgy látja, a belső válságon sikerült túljutniuk, és reméli, hogy az már nem veszélyezteti a szombati tüntetés sikerét. A körülbelül ötven távozó helyébe mindenütt új emberek léptek – tette hozzá.

A mozgalom vezetői korábban azt ígérték, hogy március 15-e után a demokratikus pártok, a civil szerveződések, a szakszervezetek részvételével összeülhet a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal (DEKA). Az LMP és a 4K! a kezdeményezéshez nem csatlakozott, így most először a civileket és a szakszervezeteket szeretnék egy asztalhoz ültetni. Kérdésünkre Székely elmondta: felhívásukra több ezer szervezet jelentkezett, ezért a tervezett megbeszélések kereteit újra kell gondolni. Először azt kell tisztázni, hogy mely szervezetek hajlandók a közös képviseletet elfogadni; a társelnök szerint a hasonló területen működő civilek között lehet ilyen megoldást választani. Ugyanez a helyzet a szakszervezetekkel, mert azok is több százan vannak. Egyes szerveződések esetében ugyanakkor kérdéses, hogy milyen valós társadalmi támogatottsággal rendelkeznek.

De nem mondtak le a DEKA létrehozásáról sem – hangsúlyozta a Szolidaritás társelnöke. Most úgy gondolják, hogy a pártokkal akkor érdemes majd leülni, ha a civil kerekasztalnál az egyes konkrét társadalmi és gazdasági problémákkal kapcsolatban konkrét elképzelések körvonalazódnak. Székely szerint a párbeszéd azért is elkerülhetetlen, mert az Orbán-kormány eddigi súlyos hibáit újabbakkal tetézi, például az Európai Bizottság által megindított kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.