Nemzetközi lesz a békemenet

Lengyel jobboldali ünneplők is részt vesznek a Fidesz-kormány március 15-i hivatalos ünnepségein Budapesten. Körülbelül hétszázan utaznak a 15-én érkező Varsó–Budapest különvonaton – mondta lapunknak Ryszard Kapuscinski, a „szolidaritási” akció egyik szervezője.

Lengyel részről az utazást a Gazeta Polska (GP) hetilap klubhálózata vezényli, amelyet ő vezet. Jönnek lengyelek busszal és kocsikkal is azért, hogy „kifejezzék együttérzésüket Orbán Viktornak és a magyar kormánynak”. Kapuscinskiék azt a kiállást értékelik, amellyel Orbán szembeszegül az EU diktátumának és a kommunista tendenciáknak, amelyet az unióban érzékelnek. Aláhúzta, hogy a „szuverén nemzetek Európáját” támogatják, elleneznek mindenféle központi diktátumot Brüsszel részéről. Az akció fő indítéka az a hazafias hagyomány, amely a lengyeleket és magyarokat évszázadok óta összekapcsolja – mondta a klubhálózat vezetője. Kapuscinski azt is elmondta, hogy Konrad Sutarski, az országos lengyel önkormányzat korábbi elnöke közvetít számukra a magyarországi ügyek intézésében.

Az újság elektronikus kiadásában az utazók részletes eligazítást kapnak a szálláslehetőségekről és a magyar hatóságok várható támogatásáról. A szervezők óvják a résztvevőket az „ellenséges médiától”, s felhívják a figyelmüket a méltó magatartásra. A résztvevők megkapták a transzparensek célszerű szövegét három nyelven: Semmit rólunk, nélkülünk – Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát – Isten, Becsület és Haza – A Haza nem eladó.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum elnöke, a januári, a BM által 400 ezer főre becsült békemenet egyik szervezője – aki civilben a budapesti Bétex Zrt. elnök-igazgatója – arról számolt be, hogy a budapesti utazás előzménye a tavaly márciusi, Poznanba szervezett békevonat volt. Az akkori Lengyel–Magyar Barátságnapon hatszáz magyar vett részt. A rendezvényen ott volt a magyar és a lengyel köztársasági elnök is.

A szervező, aki a Kárpát-medencei szervezeteket összefogó CET (Civil Együttműködési Tanács) elnöke, elmondta, a lengyelek spontán ötlete volt a március 15-i látogatás, mégpedig azért, hogy „szolidaritásukat fejezzék ki a magyar kormány mellett”. A CÖF olcsó szálláshelyeket javasolt.

Csizmadia hangsúlyozta, távol tartják magukat a szélsőséges szervezetektől, a lengyelek itteni szerepvállalását propagáló honlapot – amely mögött többen Antoniewicz Rolandot, a hajdani Kádár János Baráti Társaság 1989-ben Kádár melletti szolidaritási demonstrációt szervező szélsőbalos aktivistáját vélték felfedezni – nem ismeri, nem állnak kapcsolatban vele. Azt is kijelentette, a CÖF hangsúlyozottan EU-párti, a Patrióta Európa Mozgalom elkötelezettje. Arra, hogy akkor miért volt a januári békemenet EU-ellenes („Nem leszünk gyarmat!”), azt felelte: élesek voltak a megfogalmazások, de ott akkor erre is szükség volt.

A 15-i programok szervezésében Csúcs Lászlóné, a hazai lengyel önkormányzatok vezetője is tevékeny részt vállal. A csoportokat a CÖF kísérettel látja el, a lengyelek szervezett programokon vesznek részt. Ilyen lesz csütörtök délután kettőkor az, amikor a Várból lefelé jövet az Akadémia előtt fogadják őket a békemenet szervezői. Innen együtt vonulnak át a Kossuth térre, hogy meghallgassák Orbán Viktort.

Arra, hogy ki fizeti a békemenet honlapját propagáló óriásplakátokat, azt a választ kaptuk: a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány.

– Ez a menet nem olyan lesz, mint a januári – mondta Csizmadia László. – Ünnepelni szeretnénk.

Mit üzen a Gazeta Polska?

Megkérdeztük dr. Danuta Glondys krakkói kultúrakutatót, milyen társadalmi közeget képvisel a Budapestre utaztató Gazeta Polska hetilap és klubhálózata, kik a híveik. – Ez egy alapvetően szélsőjobboldali, önmagába zárkózó társadalmi közeg, amely képtelen meghallani és meghallgatni az övékétől eltérő véleményeket, gondolkodást – fogalmazott Glondys.

– Az általuk megjelenített romantikus történelmi mítoszok hamisak és elavultak. A bezárkózottság a környezettel szembeni ellenségességet jelenti. Ez a társadalmi közeg ellenséges az Európai Unióval szemben, de azt hiszem, ha nem lenne EU, akkor találnának valami másmilyen sátánt, amelytől félni kell. Krzysztof Varga lengyel író, a Turulpörkölt és a Műmárvány síremlék szerzője azt mondta: a lengyel jobboldal megtalálta Orbán Viktorban a maga ideálját, a keménykezű politikust, aki nacionalista retorikát használ, gyakran hivatkozik a keresztény értékekre, odacsap a bolsiknak és az EU-nak. Varga szerint igazából akkor lennének a legboldogabbak, ha Orbán lengyel miniszterelnök lenne.

Ha nem szereted Orbánt, magyarellenes vagy – mondják. A lengyel–magyar barátságnak ebben az értelemben legtöbbet a lengyel szélsőjobb Orbán-imádata árt – mondta lapunknak az író.

A januári békemenet résztvevői – Március 15-én legalább hétszáz lengyel csatlakozik hozzájuk, hogy meghallgassák Orbán Viktort a Kossuth téren
A januári békemenet résztvevői – Március 15-én legalább hétszáz lengyel csatlakozik hozzájuk, hogy meghallgassák Orbán Viktort a Kossuth téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.