Orbán még mindig bizalmi kérdésnek tekinti Schmitt ügyét

Orbán Viktor miniszterelnök változatlanul bizalmi kérdésnek tekinti a Schmitt-ügyet, és még nem engedte el a köztársasági elnök kezét – mondták lapunknak fideszes források annak kapcsán, hogy a héten napvilágot látott hírek szerint a 215 számozott oldalból álló disszertáció több mint 200 oldala plágiumgyanús.

A Hvg.hu a hét elején számolt be arról, hogy Schmitt Pál 1992-ben megvédett doktori disszertációjának az olimpiai mozgalom alapelvével, célkitűzéseivel, valamint az alapfogalmakkal, meghatározásokkal foglalkozó első néhány oldala a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által 1990-ben kiadott The Olympic Movement / Le Mouvement Olympique című, 118 oldalas ismeretterjesztő brosúra szövegéből szemezget. Az olimpiai programba kerülés szabályaival foglalkozó pár oldalhoz pedig az Olimpiai Charta 1991–92-ben hatályos változatát használta fel Schmitt Pál. Azaz a dolgozat újabb részeivel kapcsolatban merül fel a plágiumgyanú. Ezzel a táblázatokkal és diagramokkal együtt 225 oldalas dolgozat több mint 200 oldalának forrását sikerült azonosítani.

Azt fideszes képviselők, elnökségi tagok határozottan állították: Egerben, a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésén Orbán Viktor nem beszélt arról, hogy elengedte volna Schmitt Pál kezét a plágiumügy miatt (a Népszava írta ezt – a szerk.). Viszont a lapunk által megkérdezett fideszesek között az az alaphang, ha bebizonyosodik, hogy Schmitt Pál mások szerzeményeit ollózta össze, „illene távoznia”.

A jobboldalon a Jobbklik.hu portálon jelent meg a plágiumbotrány kirobbanása után Szerintünk címmel egy rövid közlemény, mely így hangzott: „Schmitt Pál köztársasági elnököt az elmúlt napokban súlyos plágiumváddal szembesítette a sajtó. A felmerülteket a Sándor-palota ugyan elutasította, ám részleteiben ez idáig nem tudta cáfolni. Hiteles cáfolat hiányában a plágiumvád számunkra nem politikai elemzés vagy az érvek egymással szembeni mérlegelésének dolga. Úgy gondoljuk, hogy az elnöki hivatal tekintélyének megmentéséért – de legalábbis megőrizve az esélyt annak újjáépítésére – Schmitt Pálnak haladéktalanul le kellene mondania”. A blogot 2007 novemberében alapította Navracsics Tibor társasblogként. A jobboldali véleményoldalt olyan személyiségek tisztelik meg szerzőként, mint L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke. Navracsics Tibor közigazgatási miniszter, aki korábban szintén publikált a portálon, akkor azt mondta, a cikk nem az ő álláspontját fogalmazta meg, hiszen neve nem olvasható a lap impresszumában. A Fidesz-vezérkar prominensei közül Kövér László házelnök fogalmazott néhány hete úgy, hogy „nem időszerű” Schmitt Pál távozásáról beszélni. Pokorni Zoltán pedig azt mondta, ha bebizonyosodott, hogy plagizált, az államfőnek le kellene mondania. De a Fidesz-alelnök határozott álláspontja: „várjuk meg az egyetemi bizottság véleményét, utána kell az érintetteknek a magukra vonatkozó döntést meghozni”.

A Semmelweis Egyetem rektora január közepén kezdeményezte tényfeltáró bizottság létrehozását a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánjánál, kérve, hogy a testület tanulmányozza Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit. Korábban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) nem vállalta az ügy vizsgálatát. Pálinkás József azt mondta, az Akadémiának nincs jogköre vizsgálatot folytatni Schmitt Pál 1992-ben, a Testnevelési Egyetemen megszerzett úgynevezett kisdoktori címével kapcsolatban, mivel az nem számít tudományos fokozatnak, a köztársasági elnök pedig nem tagja az MTA köztestületének. De az MTA elnöke hangsúlyozta: a plágium a tudományban és a szellemi élet valamennyi területén súlyos visszaélés, ennek vádját pedig körültekintően és meggyőzően szükséges bizonyítani vagy cáfolni. Pálinkás József akkor szükségesnek tartotta azt is megjegyezni, hogy az MTA tagjai, illetve köztestületei tagjai körében is szigorú tudományetikai elveket érvényesít, amelyeket nem írhat felül a tudományos előmenetel kényszere.

A lapunk által megkérdezett fideszesek közül vannak, akik azt prognosztizálták, ha az egyetemi bizottság vizsgálata során bebizonyosodik, hogy Schmitt Pál dolgozata az 1992-es szabályoknak megfelelően íródott, és azt egy akkori bírálóbizottság megfelelőnek ítélte, akkor az államfő „megmenekülhet”. Az egyik forrásunk tudomása szerint nehezíti a helyzetet, hogy Schmitt Pál nem szeretne lemondani, távozásra ugyan fel lehet szólítani, de az nem kényszeríthető ki. Az egyetemi vizsgálóbizottság március 28-án teszi le az asztalra a jelentését.

A többség Schmitt távozását akarja

Az emberek 41 százaléka szerint a köztársasági elnöknek a doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumgyanú miatt le kellene mondania, 38 százalékuk viszont úgy véli, nem kellene távoznia – ezt állapította meg a Medián. A cég közleménye szerint január végére az emberek döntő többsége (87 százaléka) értesült a plágiumgyanúról, de alig minden negyedik megkérdezett érdeklődött behatóbban az iránt.

A miniszterelnök még nem engedte el a köztársasági elnök kezét
A miniszterelnök még nem engedte el a köztársasági elnök kezét FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.