Vitákat gerjesztő béremelés

Az orvosok átlagosan mintegy havi bruttó 70 ezer forint többletre számíthatnak, de csak azok, akik közalkalmazotti státuszban vannak. A vállalkozók, például a háziorvosok nem kapnak béremelést.

Bár a szerdai kormány-előterjesztések között hivatalosan nem szerepel, elképzelhető, hogy mégis a kabinet elé kerül az egészségügyi szféra tervezett bérmegállapodása. Információink szerint ennek jegyében az orvosok átlagosan mintegy havi bruttó 70 ezer forint többletre számíthatnak, de csak azok, akik közalkalmazotti státuszban vannak. A vállalkozók, például a háziorvosok nem kapnak béremelést.

Bár az orvosi szakszervezet elfogadta volna, hogy a keveset kereső orvosok nagyobb, a viszonylag jól keresők pedig kisebb fizetésemelést kapjanak, a rezidensszövetség ragaszkodik ahhoz, hogy a közalkalmazotti bértábla szerint keresők azonos összegű emelésben részesüljenek.

A szakdolgozók közül csak azokat érinti a béremelés, akik kórházban és szakellátásban dolgoznak. Információink szerint náluk a differenciált béremelés összege alatta marad a havi húszezer forintnak. Az orvosok és a szakdolgozók között bruttó 15-15 milliárdos összeget osztanak szét. Az érintettek januártól visszamenőleges hatállyal kapják meg a béremelést. Az orvosi érdekvédők és a szakdolgozói kamara képviselői is törvényben rögzített garanciát kértek a béremelésre.

Csaknem három hónapja tart az egyeztetés a szakminisztérium és az ágazati érdekvédők között. Bár a rezidensszövetség eredeti követelése az volt, hogy a kezdő orvosok átlagbére érje el a nettó 200 ezer, míg a szakorvosoké a nettó 300 ezer forintot – ez 2012-ben még biztosan nem teljesül. Sőt a pénzből nem is jut valamennyi orvosnak. A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, Bélteczki János arra a kérdésre, hogy miért álltak meg félúton, miként fogadhatták el, hogy több ezer orvos kimaradjon a juttatásból, visszakérdezett: Mit lehet ilyenkor tenni? Bár ők sem érzik ettől jól magukat, de dönteni kellett, mi a jobb: ha nem állnak szóba senkivel, és aztán mindenki azt csinál, amit akar, vagy elfogadják a lépcsőzetes béremelést. Megszondázták a tagságot, a többség elfogadta döntésüket, hogy tárgyalnak, és azok kaphatnak valamit, akiknél a legfenyegetőbb, hogy külföldre mennek dolgozni.

A Magyar Rezidens Szövetség február elején újraindította honlapján a felmondólevelek aktiválását időzítő visszaszámlálót. (Ezt tavaly december végén állították meg a tárgyalások idejére.) Papp Magor elnök szerint mindaddig gyűjtik a felmondóleveleket, míg nem kapnak törvényben rögzített garanciát követeléseik teljesítésére.

A mintegy 130 ezer szakdolgozóból közel 68 ezren számíthatnak béremelésre, főként a kórházakban és a szakrendelőkben dolgozók. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke nem tartotta elfogadhatónak, hogy tekintet nélkül a szakképesítés szintjére, az egészségügyben eltöltött időre, mindenki ugyanakkora összeget kapjon. Hosszabb távon viszont elvárják, hogy a szakdolgozók bérét az orvosok jövedelméhez igazítsák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.