Orbánnak 'fejtörést' okoz Navracsics Tibor

A kormány féltáv előtt valamivel szeretne megállapodni az újabb IMF-hitelről, és ezt követően Orbán Viktor már nem várna tovább csapata frissítésén. Úgy tudjuk, két verzió forog a miniszterelnök környezetében. Az egyik szerint a lehető legkisebb változásokkal eddigi igazukat demonstrálnák, míg felmerült az is, hogy a 2014-es kampány kormányát lehetne összetenni politikus miniszterekkel. A kérdés Navracsics szerepe mindebben.

Április végére-május elejére tervezi Orbán Viktor a kormánya átalakítását, nem vár vele a nyári ciklusfelező értékelésig – értesült a Népszabadság megbízható kormányzati forrásból. (A nyári kormányátalakításról Lázár János Fidesz-frakcióvezető nyilatkozott január elején.) E szerint a miniszterelnök az EU/IMF-tárgyalások lezárása után tervezi a változtatásokat.

Az egyik kormánytag munkatársunknak megerősítette: nincs alternatívája a megállapodásnak, Magyarországnak e biztonsági hitelkeret nélkül egy-másfél év múlva likviditási problémákkal kellene szembenéznie.

A miniszterelnök jelenlegi terveit jól ismerő forrás szerint két verzió valósulhat meg tavasz végén; Habony Árpád, Orbán Viktor stratégiai főtanácsadója állítólag azt látná jónak – és erről egyeztetett is a miniszterelnökkel –, hogy az esetlegesen szükséges cseréken túl ne legyen komolyabb változtatás.

„Ez egyfelől a stabilitást sugározza és azt is, hogy eddig is következetes és helyes volt a kormányzás iránya. És nincs semmilyen fordulat a szuverén, szabadságharcos gazdaságfilozófiát illetően az IMF-megállapodást követően sem” – fogalmazott egy fideszes politikus. Másfelől ez a minimálterv azt is szolgálja, hogy akkor rendezze át a miniszterelnök a kormányát, amikor már valóban az elrugaszkodás látszik, és akkor egy olyan „tabló” jelenjen meg a választók előtt, amely már a választások győztes kormánya lehet – tették hozzá.

Radikális cserék nem csak az államtikárok között lehetnek

Ehhez közeli elképzelés, hogy a miniszterelnök az államtitkári soron változtatna, „de ott radikálisan” – ezt Orbán Viktor állítólag jelezte is szűk körben.

Mindamellett van olyan forgatókönyv is, hogy „el kell kezdődnie a politikai kormányzásnak”, azaz a tárcák élére, a miniszteri bársonyszékekbe politikusoknak kell kerülniük, s mivel a miniszterelnök szerint „rendkívüli helyzet” van az eurózóna válsága miatt, sokszor a politikai döntéseknek kell dominálniuk a jól megfontolt, de hivatalnokízű, steril szakmai döntésekkel szemben. Ha e mellett dönt Orbán Viktor, akkor „mozognak majd a miniszteri székek”, és fideszes politikusok kapnak kormányzati szerepet – fogalmazott egyik forrásunk.

A miniszterelnök a legterhelhetőbb, legoperatívabb fideszes politikusok között értesülésünk szerint Rogán Antalt és Lázár Jánost nevezte meg. Ugyanakkor arról egyelőre nincs információ, hogy a belvárosi polgármester kormányzati szerepet kapna, igaz, talán erre szüksége sincs: jelen van a fontos döntéseknél, a belső hírfolyamban, tagja az IMF-tárgyalódelegációnak.

Orbánnak kezelnie kell helyettese "elegáns kívülállását"?

Arról már sokszor beszámoltunk, hogy a miniszterelnök számára Lázár János „jolly joker”; de komoly dilemmát okozott a miniszterelnök számára, maradjon-e frakcióvezető a parlamenti ciklus végéig, vagy vezesse a humáncsúcstárcát, ha Réthelyi Miklós távozik. A legfrissebb információk szerint, noha tavaly még Réthelyi miniszter látta volna kívánatosnak a változást, mert szívesen visszatért volna a nyugalmas egyetemi katedrára, „most már megszokta a posztot, maradni szeretne”.

A miniszterelnök komolyan gondolkodott azon is, hogy Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárnak ajánlja fel Réthelyi Miklós Nefmi-bársonyszékét. Lázár János nevét pedig a jelenleg Navracsics Tibor által irányított Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal kapcsolatosan is lehetett hallani – de ez a személyi változás a kormányzati struktúra átalakításával is járna.

„A miniszterelnök gondolkodik arról, hogy különválassza a közigazgatási tárcát, és legyen külön igazságügyi minisztérium. Így Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek és Lázár Jánosnak is lenne miniszteri stalluma”. Ez esetben a miniszterelnök-helyettes, akivel Orbán jó kapcsolatot ápol és minden hétfőn hosszasan egyeztet vele, igazságügyminiszter lenne – mondták lapunknak.

Ennek ellenére Navracsics Tibor fejtörést okoz a miniszterelnöknek – állította egy kormányközeli politikus. „Ahhoz is nehezen lehet viszonyulni, hogy a kormányüléseken, ha például Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megszólal, általában a miniszterelnök által vázoltakat megismételve és helyeselve, Navracsics Tibor vagy elmosolyodik, vagy elkezd újságot olvasgatni” – jellemezték a helyzetet munkatársunknak, hozzátéve: az igazi kérdés azonban, amit a miniszterelnöknek valamilyen módon kezelnie kell, helyettesének az „elegáns kívülállása. Az, hogy a keleties furmányosságot, szabadságharcos attitűdöt Navracsics Tibor európaisága, a drasztikus, Brüsszel felháborodását magával hozó kormányzati lépéseket pedig párbeszédre való törekvése, európai fronton tanúsított kompromisszumkészsége ellenpontozza”.

A biztos pont Matolcsy és az ő ellenőre, Varga Mihály

Egyik forrásunk a járások kapcsán elárulta: a miniszterelnök nem volt meggyőződve arról, hogy járásokra egyáltalán szükség van. És miniszterével szemben azt az álláspontot képviseli, hogy nem hivatalnok szakemberek, hanem politikusok kellenek a járások élére, „ha már” – mondták lapunknak.

Tavaly nyáron azt írtuk, Orbán Viktor latolgatta: mivel kiválóan mozog uniós színtéren (a politikatudományok doktora, és kutatási területe az európai belpolitika), Martonyi János távozása esetén Navracsics külügyminiszter lehetne. Kiszivárgott hírek szerint azonban az amerikai diplomáciával jó kapcsolatokat ápoló Martonyi nem szeretne felállni, és Orbán Viktornak is szüksége van rá.

Ami független az IMF-tárgyalásoktól: Matolcsy Györgyöt nem meneszti Orbán Viktor, még egy elvárt gazdaságpolitikai fordulat ellenére sem. És annak ellenére sem, hogy állítólag Ollie Rehn EU-biztos nem titkolta, hogy nem rokonszenvezik a magyar miniszterrel.

Az viszont egyre nyilvánvalóbb, a költségvetési-fiskális kontroll szerepe a kormányban Varga Mihályé. A Magyar Közlönyben megjelent múlt heti kormányhatározat szerint a miniszterelnökségi államtitkár felügyeli a büdzsémegszorításokat, azt, hogy a 2012-es hiány ne lépje túl a háromszázalékos határt. Ha a miniszterelnök változtat a nemzetgazdasági tárca feladat- és hatáskörén, és mégis lesz Pénzügyminisztérium, azt Varga Mihály vezeti majd.

Áder János, Lázár János és Navracsics Tibor tájékoztat
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Áder János európai parlamenti képviselő és Lázár János, a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart. Téma: Igazságszolgáltatási reform
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.