Az ígéretes kezdet után belharcok feszítik a Szolidaritást

Úgy képzelték el, hogy alulról építkező szervezetet hoznak létre, most pedig azt mondják, az alapítók döntenek, merre menjenek, vagyis: úgy kívánnak fellépni a demokrácia érdekében, hogy maguk is diktatórikus módszereket alkalmaznak – így látja Árok Kornél a Magyar Szolidaritás Mozgalom helyzetét.

A mozgalom egyik alapítója, meghatározó arca és közelmúltban leváltott társelnöke ezt a Magyar Nemzetben üzente meg egykori elvbarátainak. Kónya Péter, a szervezet másik társelnöke tegnap nyílt levélben reagált, hangsúlyozva, hogy a „bohócforradalomtól” a Szolidaritás zászlóbontásáig sok mindent Árokkal közösen értek el, s ha nem is barátok, de bajtársak. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a Szolidaritás célja most egy ideológiáktól és pártérdekektől független, széles körű társadalmi összefogás, és ebbe nem férnek bele pártpolitikusi ambíciók, amelyek emlékezete szerint Ároktól soha nem voltak idegenek. A Szolidaritás három társelnöke ezért döntött úgy, hogy távoznia kell a vezetőtestületből.

A Szolidaritáson belüli ellentétek már korábban megmutatkoztak, hiszen köztudott volt, hogy Árok a Szövetség az Egységes Magyarországért (SZEM) néven 2009-ben létrehozott párt alapítója. Azt sem rejtette véka alá, hogy politikai pályára kíván lépni, és a nyárra tervezett kongresszuson a szervezet valamelyik meghatározó posztja s később a parlamenti mandátum megszerzése a célja. Árok „pártosodását” nem nézték jó szemmel, és már korábban felvetődött, hogy választania kell: vagy a párt, vagy a Szolidaritás.

A mozgalom másik alapítója, az ugyancsak egykori egyenruhás Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Szövetségének korábbi elnöke kérdésünkre elmondta: többször beszélgettek Árokkal politikai ambícióról, és kérték őt, váljanak el békében. Tehát álljanak közösen a nyilvánosság elé, és jelentsék be, hogy a továbbiakban külön utakon járva, de ugyanazt, vagyis a jelenlegi kormány leváltását és a demokratikus alapértékekhez való visszatérést akarják.

Végül Kónya szerint abban maradtak, hogy „bajtársa” legalább szeptemberig nem beszél a politikai céljairól. Ezt a megállapodást Árok Kornél megszegte, ezért nem maradt más lehetőség, mint a kizárása.

Most már nyílt a háború. Árok Kornél szerint a SZEM csak ürügy, és eltávolításának hátterében politikai erők állhatnak. Úgy látja, ezzel magyarázható az is, hogy tavaly decembertől – két másik alapítóval együtt – kihagyták az érdemi döntésekből. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a mozgalom működésével kapcsolatban nem csak neki vannak aggályai, hiszen az utóbbi napokban a szervezet több mint kéttucatnyi regionális, megyei és városi koordinátora mondott le.

Szerinte nem bebetonozott, hanem választott vezetőkre volna szükség, ami elkerülhetetlen egy belső tisztulási folyamathoz. Ez azért is fontos lenne, mert a szervezetet a háttérből egy szűk kör irányítja: az Egymillióan a Demokráciáért Egyesület másfél tucatnyi embere a Szolidaritás hátán felmászva – „gerillamarketinggel” – jutott meghatározó pozícióba. Az egyesületet egyébként a mozgalom számos tagja is szívesen kiebrudalná.

Kónya viszont úgy látja, egy mozgalom másként működik, mint egy párt vagy társadalmi szervezet: itt nem egy kongresszus dönt, hanem néhányan összeállnak, próbálnak tenni valamit, és ha ezzel mások egyetértenek, csatlakoznak hozzájuk. Természetesen figyelniük kell az emberek véleményére, s annak megfelelően kell alakítaniuk a tevékenységüket, de most nem látná értelmét annak, hogy szavazásra bocsássák, ki álljon a Szolidaritás élén. Már csak azért sem – mondta –, mert egy ilyen választást ellenlábasaik most könnyen „meghackelhetnének”, vagyis torz eredmények születhetnének. Ami pedig az egyesületet illeti – szögezte le Kónya –, ha ez a szervezet nem áll a rendvédelmisek mögé, aligha sikerül összehozni a „bohócforradalmat”.

A mozgalom azt sem tűrhette, hogy Árok a Szolidaritás nevében eljárva szervezte a SZEM tagságát. Állítólag előfordult, hogy amikor támogató aláírásokat gyűjtöttek, mindjárt az egyelőre bizonytalan politikai irányvonalat követő pártba is toboroztak – mondta Kónya.

A Szolidaritás vezetői ugyan nem mondták ki, de úgy tűnik, a mozgalomnál is megfogalmazódnak összeesküvés-elméletek: többek szerint Árokot is titokzatos politikai erők mozgatják. Ezzel kapcsolatban forrásaink jelezték: a konfliktusok kirobbantásának időzítése nem véletlen. A Szolidaritás ma civil országértékelő fórumot tart, március 10-re pedig tüntetést hirdetett meg, és ezzel sikerült elérni, hogy senki sem ezekről a rendezvényekről, hanem a vezetésen belüli nézetkülönbségekről beszél.

Belépő a Jobbiktól

Az interneten egészen meglepő információkra lehet bukkanni. Árok Kornél a Jobbik képviselőcsoportjának szakértőjeként kapott parlamenti belépőt – tette közzé a Füzesabonyi Hírhatár nevű portál. Megkeresésünkre Árok hangsúlyozta: a választás után más pártoktól is kért segítséget, hogy belépőt szerezzen – arra szakszervezeti vezetőként van szüksége, hogy látogathassa a szakbizottságok üléseit –, ám nem járt sikerrel. Szakértői tevékenységet viszont nem végzett – jelentette ki. Árok emellett a Facebookon az Új Magyar Gárda győri szervezetének „barátjaként” szerepel, Csurka István halála alkalmából pedig a közösségi portálon – egyébként igen mértéktartó hangvételű – nekrológot tett közzé – hívták fel a figyelmünket. Ez utóbbiakról is szerettük volna őt megkérdezni, de tegnap nem tudtuk elérni.

„Bajtársak” – Kónya Péter mögött Árok Kornél
„Bajtársak” – Kónya Péter mögött Árok Kornél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.