Párthadseregek kizárva

– Polgárőrség nélkül a közbiztonság Magyarországon elképzelhetetlen – mondta az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) hét végi újjáalakuló küldöttértekezlete előtt a Népszabadságnak adott interjújában Túrós András, a szervezet elnöke.

Több mint 84 ezer polgárőr évente mintegy 8,1 millió órát járőrözik a közterületeken. Nélkülük a közbiztonság változatlan szintű fenntartásához négyezerrel több rendőrt kellene azonnal szolgálatba állítani.

Túrós elismerte, hogy a kormány a rendőrség megerősítésével és a törvények szigorításával sokat tett ugyan a szegénység és a munkanélküliség sújtotta országrészek közbiztonságának helyreállítása érdekében, ám még mindig sok olyan település létezik, ahol nincs állandó rendőri jelenlét, vagy az egy szem körzeti megbízottra hárul minden feladat. Ezeken a településeken a polgárőrség jelenti az egyetlen komoly rendészeti erőt.

Február elsején lépett hatályba az új polgárőrtörvény, melynek értelmében az OPSZ-nek köztestületté kellett átalakulnia. Az új törvény ugyanakkor az eddiginél szigorúbb követelményeket támaszt a polgárőrökkel szemben. Vannak, akik emiatt már-már a szervezet államosításáról beszélnek. Túrós, akit a küldöttek a köztestületté alakult OPSZ elnökévé választottak újra, ezt cáfolta. A polgárőrség önkormányzatiságát a törvény nem szüntette meg, mondta, saját dolgaikról a jövőben is maguk döntenek. (Ehhez képest a küldöttértekezlet lényegében ellenvetés és vita nélkül vezette át a köztestületté alakult OPSZ alapszabályzatában a Belügyminisztérium által „javasolt” módosításokat.)

A jövőben a polgárőröknek országosan egységes lesz a formaruhájuk, új igazolványt és azonosításra alkalmas kitűzőket kapnak. Újdonság az is, hogy míg korábban – mint bárki más – a polgárőrök is csak a bűncselekmények tetten ért elkövetőit tarthatták vissza a helyszínen a rendőrség megérkezéséig, a jövőben a vagyon elleni szabálysértések elkövetőivel is megtehetik ugyanezt. Ennek a változtatásnak főleg azokon a kistelepüléseken van jelentősége, ahol mindennaposak az állat- és terménylopások.

Az új törvény – miként arra Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is rámutatott – a jogalkotó szándéka szerint mindemellett megakadályozza azt is, hogy a jövőben politikai pártokhoz köthető szervezetek polgárőrségként léphessenek fel. Azt Kontrát is elismerte, hogy „a közbiztonság érzékelhető javulásához” a polgárőrség munkája is hozzájárult, ezért az államtitkár „kalapot emelt a polgárőrök előtt”, akiket a kormány továbbra is stratégiai szövetségeseinek tekint a közbiztonság javításáért vívott harcában. Hasonlóképpen fogalmazott később Hatala József országos rendőrfőkapitány és Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok is.

Az OPSZ tavalyi munkájáról készült beszámoló szerint a polgárőrök országosan 200 ezer jogsértéssel összefüggésben intézkedtek. Döntően a rendőrséget, a határrendészetet vagy a tűzoltóságot riasztották az általuk felfedezett bűncselekményekhez, tüzekhez. Ezeken túlmenően elfogtak kétezer bűnözőt, másik ötezret a polgárőrök értek tetten, és közreműködtek több mint kétezer eltűnt személy felkutatásában is.

Túrós András szerint polgárőrség nélkül elképzelhetetlen a közbiztonság Magyarországon
Túrós András szerint polgárőrség nélkül elképzelhetetlen a közbiztonság Magyarországon FOTÓ: BIRTALAN ZSOLT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.